του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Μιλώντας για τα πάντα εκτός …από τα ακραία αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου που υπέγραψε και προτίθεται να υλοποιήσει, επιχείρησε να «βγάλει» ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, επιχειρώντας οι ψηφοφόροι να φτάσουν στην κάλπη έχοντας στο μυαλό τους τα «κλασσικά» διλλήματα ενός δικομματικού καυγά.
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την προσοχή της στην κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία, με διακύβευμα το ποιο από τα δύο κόμματα θα αποτελέσει τον «κορμό» μιας κυβέρνησης που θα αυξήσει φόρους, θα ξεπουλήσει την δημόσια περιουσία και θα βάλει ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ρίξει τις απαραίτητες «γέφυρες» προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου να αποτελέσει κάποιος εκ των δύο -ή και οι δύο- τον κυβερνητικό εταίρο, στην περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν μπουν στην Βουλή.
«Φέραμε μια συμφωνία που κερδίζει έδαφος για την χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη, ξεχνώντας να αναφερθεί στο …περιεχόμενο της και εξαντλώντας την ρητορική του, στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους αμέσως μετά τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι αυτό θα αποπληρωθεί μέχρι κεραίας. Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη σημείωσε – υποστήριξε ότι έχουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι «ο Τσίπρας έφερε το χειρότερο μνημόνιο», αφού η συμφωνία προβλέπει «ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ», σε αντίθεση με τα προηγούμενα μνημόνια που προέβλεπαν μέτρα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ! Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, δεν δίστασε να ερμηνεύσει με τον … αναγκαίο προεκλογικό τρόπο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, σημειώνοντας ότι «στο δημοψήφισμα το “Όχι” ήταν για όλα όσα μας πνίγουν» και «ήταν Όχι στο σύστημα της διαφθοράς», αναφέροντας πως «εγώ είπα την αλήθεια στον λαό», αναφέροντας ότι στόχος του δημοψηφίσματος δεν ήταν «να βγούμε από το Ευρώ και την Ευρώπη, αλλά να ξαναγυρίσουμε ως ισότιμο μέλος». Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του δανεισμού των 86 δις, που προβλέπει η συμφωνία, προσπερνώντας τόσο το αντίτιμό τους όσο και την εμπλοκή της χώρας, στα «νύχια» των δανειστών για τις επόμενες δεκαετίες. Όσον αφορά το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «εμείς την συνεργασία την έχουμε στο DNA μας», ξεκαθαρίζοντας πώς σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να προωθηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Επίσης σαφέστατος ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις εκλογές «θέλουμε να είμαστε τόσο ισχυροί, ούτως ώστε να μην μας έχει κανένας και τα δύο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη», υποστηρίζοντας επίσης ότι «αν δεν τον κατακτήσουμε θα είμαστε τόσο κοντά, ούτως ώστε κανένας να μη μπορεί να πάρει την ευθύνη να σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές», αφού «σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί». Ουσιαστικά προϊδέασε για την εξάντληση κάθε είδους …μνημονιακού συνδυασμού στο μετεκλογικό σκηνικό, αν και απέκλεισε την επιλογή συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία. Όπως δήλωσε «η χώρα ή θα έχει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα έχει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».
Την απόφαση του να διαχειριστεί την μνημονιακή βαρβαρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να την αποκρύψει πίσω από μία ξεκάθαρα επικοινωνιακού τύπου προσέγγιση των εκλογών με απροσδιόριστες αναφορές περί «παλιού» και «νέου» και «καταπολέμηση της διαφθοράς». Μάλιστα εκμεταλλεύθηκε την πλήρη αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, αφού συμφωνεί και υπερψήφισε την συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να διατηρήσει αυτό το σκηνικό. Για τον λόγο αυτό έριξε μεγάλο πολιτικό βάρος στο «ντιμπέιτ» ανάμεσα σε Τσίπρα και Μεϊμαράκη, το οποίο διεξήχθη με όρους …χολυγουντιανούς.