της Κατερίνας Σταυρούλα
Διαδηλώσεις σε Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία
Στην Πλάς Ντε Λα Ρεπουμπλίκ, την πλατεία της Δημοκρατίας, στο Παρίσι ο ακορντεονίστας έπαιζε αντάρτικα και μια ομάδα Ελλήνων τραγουδούσε. Γύρω τους κάμερες, σημαίες, πανό και οι χιλιάδες Γάλλοι που διαδήλωσαν την Πέμπτη δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας το «Όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Στην κεφαλή της πορείας, το μεγάλο πανό έγραφε «Με τους Έλληνες, ενωμένοι ενάντια στη λιτότητα. Αρνούμαστε τη δικτατορία των αγορών» Τη διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας διοργάνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες γαλλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO, FSU και Solidaires και μαζί τους πολιτικές οργανώσεις. Την ίδια μέρα και ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Στην Τουλούζη μετά το κάλεσμα 20 συνδικάτων, οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων εκατοντάδες περπάτησαν πίσω από το πανό που έγραφε «Στήριξη στον ελληνικό λαό: Από την Αθήνα ως την Τουλούζη, όχι στη λιτότητα».
Ο χάρτης της Ευρώπης γέμισε αυτή την εβδομάδα με καλέσματα και πινέζες που σημείωναν τα ραντεβού των διαδηλώσεων αλληλεγγύης. Το φαινόμενο της διεθνούς δικτύωσης των κινημάτων δεν είναι βέβαια νέο, αλλά ο αριθμός διαδηλώσεων αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό εκτοξεύτηκε την εβδομάδα που πέρασε. Εκατοντάδες οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και πραγματοποιήθηκαν σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Στην Ισπανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το ελληνικό δημοψήφισμα εκτός από πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτο θέμα σε ειδησεογραφικές εκπομπές έγινε πρωταγωνιστής και στους δρόμους.
Στην Ιταλία πάνω από 500 ιταλοί πανεπιστημιακοί στηρίζουν το «Όχι» με τις υπογραφές τους. Απεύθυναν μάλιστα κάλεσμα στον ελληνικό λαό για να ψηφίσει «Όχι» υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά την κοιτίδα της Ευρώπης, γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει από τη βούληση των τεχνοκρατών της λιτότητας. «Πάνω απ’ όλα ο καθένας από μάς συμμερίζεται μια βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες, όπως και μια βαθιά περιφρόνηση και θυμό για τον εκβιασμό που επιβλήθηκε από τους τεχνοκράτες της λιτότητας, που αποκάλυψαν τον πραγματικό στόχο της αγριότητάς τους: να επιβάλλουν ένα ενιαίο και αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους οι ιταλοί πανεπιστημιακοί.
Ο ευμετάβλητος Ματέο Ρέντζι που άλλαζε τοποθετήσεις από μέρα σε μέρα, φαίνεται πως παρά τη θέλησή του κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των Ιταλών που είδαν έναν πρωθυπουργό αυστηρό υπερασπιστή της λιτότητας και υποτακτικό ταυτόχρονα να λέει άλλα παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και άλλα την επόμενη μέρα. Με δεδομένη την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τη χώρα, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν μέσα σε μια εβδομάδα δεκάδες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για τη στήριξη του «Όχι» σε όλη την Ιταλία. Ιστορικά μνημεία, από τον Πύργο της Πίζας, τη Γέφυρα του Ριάλτο της Βενετίας και τις γέφυρες της Αιώνιας Πόλης, μετατράπηκαν από τους αλληλέγγυους σε σημεία στήριξης του «Όχι» ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Ρώμη, το Μιλάνο, την Βενετία, την Πίζα και αλλού. Στη Μπολόνια όλη την εβδομάδα πραγματοποιούνταν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης
«Από τη Γλασκώβη στην Αθήνα, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» φώναξαν υπό βροχή χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης. Στη Σκωτία που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση της από τη Μεγάλη Βρετανία, όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και η ελληνική υπόθεση φαίνεται πως κινητοποιεί. Το κλίμα αλληλεγγύης δεν περιορίζεται στη Σκωτία, από τη μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο δεν έλειψε η αλληλεγγύη στην Ελλάδα, με συνθήματα που καλούσαν στην διαγραφή του ελληνικού χρέους. Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης έφτασαν από τη Μεγάλη Βρετανία και στη Δανία. Στην Κοπεγχάγη, και παρά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Οι Ισπανοί διαδηλωτές ενεργοποιήθηκαν όχι μόνο στο δρόμο αλλά και διαδικτυακά. Πολύ νωρίτερα από τις ανακοινώσεις πως σε δεκάδες πόλεις της χώρας οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις είχε αρχίσει η ηλεκτρονική αλληλεγγύη. Το διαδικτυακό σύνθημα ήταν «Είμαι κι εγώ με την Ελλάδα» και υπό την σκέπη του πραγματοποιήθηκε και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης η μάχη της διεθνούς αλληλεγγύης απέναντι σε αποφάσεις που έπληξαν και τους ίδιους τους Ισπανούς. Την ίδια στιγμή κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από είκοσι ισπανικές πόλεις με τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να πρωτοστατούν. Αλλά η διαδικτυακή κινητοποίηση δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο της Ισπανίας. Το Γαλλικό διαδίκτυο είπε πως είναι «μαζί με τους Έλληνες», ενώ Άγγλοι και Ιρλανδοί δήλωσαν με τη σειρά τους πως «Στέκονται πλάι στην Ελλάδα».