της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Αισιόδοξο θέλει να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή της νέας προέδρου του, Φώφης Γεννηματά. Αναζητά ενεργό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, σχεδιάζοντας το δικό του μέλλον και διεκδικώντας τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση της διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της για την εκλογή της, η νέα πρόεδρος (που σημείωσε μια εύκολη επικράτηση με 52% περίπου, χωρίς να μπορεί όμως με αυτή να αναιρέσει τους αρνητικούς για την ίδια συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής), μίλησε για ανανέωση των δεσμών με την κοινωνία, για την αλλαγή και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, για την ένωση της δημοκρατικής παράταξης, αλλά και για την «εθνική ομοψυχία» που επιβάλλει η κατάσταση της χώρας. Επιμένει, δηλαδή, στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την οργάνωση μιας «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης». Στο ίδιο κλίμα ο απερχόμενος πρόεδρος, απαλλαγμένος από «τα βάρη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», θέλει να συνεχίσει την πολιτική του διαδρομή «με μια οπτική γωνία εθνική (…) με ένα πιο καθαρό και ανιδιοτελή κομματικά τρόπο».
Η παραπάνω αισιοδοξία δεν προκύπτει βέβαια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ γύρω στο 3% και επιβεβαιώνουν την καταδίκη της πολιτικής του, που εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές. Δεν προκύπτει όμως ούτε από την πρόσφατη εκλογή προέδρου, η οποία δε δείχνει τη συσπείρωση της βάσης που αναμενόταν προεκλογικά, καθώς οι ψηφοφόροι περιορίστηκαν στους 52.388. Ήταν δηλαδή πολύ λιγότεροι από τους 100.000 που περίμενε ο Ανδρ. Λοβέρδος και από τους 236.151 που ψήφισαν στην τελευταία αντίστοιχη διαδικασία το 2012.
Παρ’ όλ’ αυτά, τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ενισχύονται από τα άλλα κομμάτια του κομματικού συστήματος. Από τη μία το θολό Ποτάμι, αβέβαιο για την εμπιστοσύνη που μπορεί να κερδίσει, μάλλον δεν είναι ικανό να καλύψει το χώρο της «σοσιαλδημοκρατίας». Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως χρειάζεται στηρίγματα. Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να του προσφέρει αυτή τη στήριξη αποτελώντας έναν ακόμη μοχλό πίεσης για τη δεξιότερη μεταστροφή του. Η κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ η Φ. Γεννηματά παρουσιάστηκε αναλυτικότερα στην πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η νέα πρόεδρος θεωρώντας καταστροφική τη ρήξη, άσκησε κριτική στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που «πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, είπε, «επιθυμεί την επίτευξη της συμφωνίας».
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας, το οποίο φαίνεται πιο εύκολο μετά την εκλογή της Φ. Γεννηματά. Στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη μαζί της (όπως και με τον Στ. Θεοδωράκη και την Ντ. Μπακογιάννη), για να την ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε για τη συνεισφορά την οποία οφείλουν να έχουν οι «προοδευτικές δυνάμεις» στην αναζήτηση της «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τέλος τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ στηρίζει ο Γ. Παπανδρέου. Επισημαίνει την απουσία του «προοδευτικού χώρου», επικρίνει για άλλη μια φορά τη συνεργασία Βενιζέλου- Σαμαρά, που αποτέλεσε «βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη» και καλεί όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου σε ουσιαστικό διάλογο.