της Νίκης Βαχαβιώλου
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου ο πρώτος κύκλος του Φεστιβάλ των Αναιρέσεων, με την κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων (12/13/14 Ιουνίου) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχαν προηγηθεί τα φεστιβάλ σε Πάτρα, Βόλο, Ξάνθη και Γιάννενα στις 5 και 6 Ιουνίου, ενώ μετά το καλοκαίρι οι Αναιρέσεις θα ταξιδέψουν στην Κρήτη (πρώτος σταθμός το Ηράκλειο στις 18 και 19 Σεπτέμβρη).
Με κεντρικό σύνθημα «Να φέρουμε τον κόσμο ανάποδα, με το ρεαλισμό της ανατροπής», οι Αναιρέσεις, σε όλες τις πόλεις, γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία από άποψη προσέλευσης κόσμου αλλά και συμμετοχής στις εκδηλώσεις-συζητήσεις, με πάνω από 25.000 να υπολογίζονται οι φετινοί επισκέπτες των Αναιρέσεων. Τα φετινά φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν σε ένα αναμφίβολα «διαφορετικό» πολιτικό σκηνικό από αυτό που, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είχαμε συνηθίσει, αλλά η πολιτική πρόταση της νΚΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, φαίνεται να κέρδισε το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων νέων που αναζητούν μια διαφορετική απάντηση και προσέγγιση στη σύγχρονη πραγματικότητα της «κρίσης υπό αριστερή διαχείριση». Από τις συζητήσεις που ξεχώρισαν βέβαια, ήταν αυτές για τις διεθνείς εξελίξεις (με εκπροσώπους από την Τουρκία, το Ντονμπάς και το Κομπάνι να μιλούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη.
Πλούσιο ήταν και το πολιτιστικό πρόγραμμα, στο σύνολο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, με εξαιρετικές συμμετοχές από την εγχώρια και διεθνή «εναλλακτική» μουσική σκηνή. Ξεχώρισαν το αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία, με τη σφραγίδα του Θάνου Μικρούτσικου και η καταπληκτική εμφάνιση των δυναμικά ανερχόμενων The Last Internationale στην Αθήνα, αλλά και η μαζικότατη συναυλία των V.I.C. στη Θεσσαλονίκη. Δεν έλειψαν το θερινό σινεμά, οι θεατρικές παραστάσεις, το stand-up comedy, οι αγώνες σκάκι κ.ά.
Η λέξη επιτυχία είναι πολύ μικρή για να περιγράψει πλέον τους υψηλούς και ελπιδοφόρους στόχους των Αναιρέσεων. Με προσέλευση χιλιάδων νέων, με αναβαθμισμένο το πολιτικό πρόγραμμα και με πολιτιστικές και μουσικές προτάσεις που προκρίνουν έναν ανατρεπτικό πολιτισμό, η φετινή διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αναιρέσεις σε μια σειρά από πόλεις έρχεται να επισφραγίσει τη διαρκή οργανωτική και ποιοτική αναβάθμιση του εγχειρήματος.
Οι Αναιρέσεις, ανανεώνουν το ραντεβού τους, αυτή τη φορά στο πολιτικό-πολιτιστικό camping, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας το διάστημα 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου.
Μέσα από τέτοιες επιτυχημένες διοργανώσεις, μπορούμε να ανιχνεύουμε από κοινού τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής
της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου
Οι Αναιρέσεις, το φεστιβάλ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, χρόνια τώρα έχει καταφέρει να αποτελεί ένα από τα μαζικότερα και πιο επιτυχημένα ραντεβού της νεολαίας της αντικαπιταλιστικής αναζήτησης. Σηματοδοτώντας την έναρξη του καλοκαιριού, μουσικές, συζητήσεις, προβολές και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα δένουν µε την αγωνία ενός διαφορετικού μέλλοντος, προβάλλοντας ταυτόχρονα μία ζωή βασισμένη στη συνεργασία και την αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση και τη συντροφικότητα. Φέτος οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις έκλεισαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τεράστια επιτυχία, αλλά και με μαζικότητα που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ξεκινώντας σε διεθνιστικό κλίμα, η κεντρική πολιτική συζήτηση της πρώτης μέρας στην Αθήνα είχε θέμα «Για μια νέα διεθνή των αγώνων και της αλληλεγγύης. Η πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό, τον καπιταλισμό και τον πόλεμο», φιλοξενώντας αγωνιστές και αγωνίστριες από χώρες και κινήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο Παύλος Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός των «Παρεμβάσεων» και μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, μας μετέφερε τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του τόσο στο Καραβάνι αλληλεγγύης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Κομπανί, όσο και στην ελληνική αποστολή του 2ου Διεθνούς Αντιφασιστικού Καραβανιού Αλληλεγγύης στην Ανατολική Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Χουσεϊν Γιλμάζ, μέλος της επιτροπής της Ροζάβα και του κουρδικού κόμματος DBP, μας μίλησε για τον ηρωικό και νικηφόρο αγώνα των κατοίκων του Κομπανί και της Ροζάβα ενάντια στις επιθέσεις του ISIS, ενώ η Βερόνικα Γιουκνίνα, υπεύθυνη της ομάδας επικοινωνίας του κομμουνιστικού τμήματος της ταξιαρχίας Φάντασμα (Πρίζρακ) μας μετέφερε τις εμπειρίες και τα πολιτικά συμπεράσματα από τη λαϊκή εξέγερση στη δημοκρατία του Λουγκάνσκ, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης και στήριξης του αντιφασιστικού αγώνα. Τέλος, ο Μουσταφά Γιαλτσινέρ, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του EMEP (Κόμμα Εργασίας στην Τουρκία), πρώην πολιτικός κρατούμενος, έκλεισε την κουβέντα αναδεικνύοντας τα πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές της Τουρκίας και την επιτυχία του HDP. Υπήρξε επίσης και χαιρετισμός από την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα».
Μπροστά στη νεομνημονιακού χαρακτήρα συμφωνία που προτίθεται να υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πολιτική εκδήλωση της δεύτερης μέρας αναμετρήθηκε με το ερώτημα “Ρήξη ή υποταγή”, αλλά και με την ανάγκη της πολιτικής αντεπίθεσης του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Αρχικά τοποθετήθηκε η Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος του Σχεδίου Β’ και της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης, η οποία αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά και από τις εκλογές του 2012, στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια ενός κοινοβουλευτικού κλίματος ανάθεσης, αλλά και στα αναβαθμισμένα καθήκοντα των δυνάμενων της Αριστεράς εν όψει των νέων κοινωνικών αγώνων που θα έρθουν. Ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος του συνδικάτου της ΠΕΝΕΝ, εστίασε στη μετάλλαξη των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας ανοιχτή κριτική στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε σταδιακά και τα στοιχειώδη αριστερά χαρακτηριστικά του, αποκτώντας αντίληψη και στρατηγική σοσιαλδημοκρατική και όχι αμφισβήτησης των δομών του συστήματος. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή Σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, ανέφερε ότι στο δίλημμα «Ρήξη ή υποταγή», η απάντηση: «Ρήξη» προκύπτει αβίαστα και αντικειμενικά μιας και οποιαδήποτε άλλη θέση θα επιφέρει εκ των πραγμάτων την υπογραφή καινούριου μνημονίου.
Ασκώντας σκληρή κριτική, περιέγραψε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σαν «στρατηγική παραμονής στην κυβέρνηση». Τέλος, ο Γιάννης Ελαφρός, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ανέπτυξε τη λογική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, τονίζοντας πως ο άλλος δρόμος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ρεαλιστικότητα στο βαθμό που δένεται με ένα πιο ολοκληρωμένο, κοινωνικό, αντικαπιταλιστικό και δημοκρατικό περιεχόμενο. Τόνισε επίσης τη σημασία του να προσδιορίσουμε το τί σημαίνει οργανωμένος λαός και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σήμερα, αλλά και την αναγκαιότητα συγκρότησης μίας Αριστεράς που θα μπορέσει να σηκώσει το γάντι στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.
Από ιδιαίτερη μαζικότητα και πλούσια κουβέντα χαρακτηρίστηκε και η εκδήλωση της Κυριακής, με τίτλο «Βάρκιζα Τέλος! Το μήνυμα του Άρη τότε και τώρα». Ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έβαλε αρχικά το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου, υπογραμμίζοντας βασικά σημεία της συμβολής του Άρη στην ανάπτυξη του κινήματος της αντίστασης. Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Κώστας Παλούκης, ιστορικός, ο οποίος επικεντρώθηκε στην Αριστερά την περίοδο του μεσοπολέμου, εξετάζοντας τη σημασία της ως μία περίοδο προετοιμασίας των μεγάλων γεγονότων της δεκαετίας του ‘40. Ο Γιώργος Πετρόπουλος, δημοσιογράφος, ιστορικός και μέλος του Εργατικού Αγώνα, από την πλευρά του τόνισε με αφορμή τον τίτλο της εκδήλωσης, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αντίστοιχες γενικεύσεις, οι οποίες χάνουν την κάθε φορά συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ανέδειξε επίσης την προσφορά, αλλά και τις ανεπάρκειες του Άρη.
Τελευταίος ομιλητής, ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση, συνέδεσε την ιστορική παρακαταθήκη με το σήμερα, τονίζοντας τη σημασία του ιστορικού και αξιακού φορτίου του Άρη για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου επαναστατικού ρεύματος.
Παράλληλα µε τις κεντρικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και τέσσερα «πολιτικά εργαστήρια» (workshop). Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου διεξήχθη θεματική κουβέντα της πρωτοβουλίας Ανύποταχτος Μαθητής- Che Guevara, αλλά και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον «Πόλεμο κατά των Μεταναστών από τον Στρατό», όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αποστόλη Φωτιάδη «Έμποροι των συνόρων». Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ακόμη η εκδήλωση με θέμα «Με ένα νεολαιίστικο ρεύμα σύγκρουσης και ανατροπής. Δίνουμε ξανά περιεχόμενο στις λέξεις: δουλειά – αξιοπρέπεια – αλληλεγγύη – αγώνας – ανατροπή», στην οποία νέοι και νέες από διάφορους κλάδους μετέφεραν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους, αλλά και αναμετρήθηκαν και με τις σημερινές δυσκολίες οργάνωσης της νέας εργατικής βάρδιας. Την ίδια ώρα, έλαβε χώρα και η θεματική συζήτηση για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και την απάντηση του αντιπολεμικού κινήματος.
Οι συναυλίες αποτελούν αναμφισβήτητα κορυφαία στιγμή των Αναιρέσεων, που κάθε χρόνο επιδιώκουν να φιλοξενούν δημιουργούς, οι οποίοι προβάλλουν ένα διαφορετικό πρότυπο πολιτισμού, αισθητικής και αντίληψης. Η Γιώτα Νέγκα με το Θέμη Καραμουρατίδη παρουσίασαν την πρώτη μέρα ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια οι Χαΐνηδες ξεσήκωσαν για μία ακόμη φορά χιλιάδες κόσμου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Παράλληλα, σε ένα κατάμεστο χώρο, οι Στίχοιμα και ο Βέβηλος και μαζί τους οι Φράξια και ο Infinik, συναντήθηκαν σε ένα μεγάλο ραντεβού διαφορετικών πολιτικών τάσεων της εγχώριας hip hop σκηνής. Δεύτερη µέρα, Σάββατο, και στην πρώτη σκηνή οι Αναιρέσεις φιλοξένησαν το Θάνο Μικρούτσικο σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον ποιητή Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται» μαζί με τους Αφροδίτη Μάνου, Κώστα Θωμαϊδη και Άννα Λινάρδου, ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο ως το ξημέρωμα. Το δικό της κοινό προσέλκυσε η δεύτερη σκηνή, η οποία φιλοξένησε το Σάββατο τους Bazooka και τον Ντίνο Σακίδη, ενώ το πρόγραμμα έκλεισαν δυναμικά οι The Last Drive.
Την Κυριακή, οι Αναιρέσεις είχαν τη χαρά να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους The Last Internationale, μία από τις σημαντικότερες νέες μπάντες της σύγχρονης πολιτικής ροκ σκηνής, οι οποίοι έδωσαν ένα μοναδικό live, παρουσιάζοντας τα τραγούδια του πρώτου τους δίσκου We Will Reign. Ξεχωριστή στιγμή, η αφιέρωση του κομματιού τους «Battleground» (πεδίο μάχης) «στον κόσμο του φεστιβάλ, αλλά και στον Άρη τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ που πριν 70 χρόνια έχασε τη ζωή του παλεύοντας ενάντια στο φασισμό». Στην ίδια σκηνή το πρόγραμμα άνοιξε το ελπιδοφόρο γκρουπ NightKnight, ενώ μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα αυλαία έριξαν οι Magic de Spell με τον Γιάννη Παλαμίδα. Στον κεντρικό χώρο χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τα γρασίδια της Γεωπονικής, απολαμβάνοντας τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, αλλά και το δίδυμο των Χατζηφραγκέτα.
Επιπρόσθετα, η 7η τέχνη έδωσε και φέτος το παρόν µε προβολές ταινιών µικρού µήκους από νέους δημιουργούς, ενώ ο χώρος φιλοξένησε και την καθιερωμένη πλέον έκθεση φωτογραφίας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την Κυριακή παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση Μαρξ στο Σόχο από την αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα Φάντης Μπαστούνι, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και η νέα γενιά του ελληνικού stand up comedy.
Φέτος ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι Αναιρέσεις απέδειξαν πως έχουν εξελιχθεί σε ένα ετήσιο θεσμό κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους. Ως νΚΑ ανανεώνουμε το ραντεβού μας, ανεβάζοντας παράλληλα και τον πήχη των προσδοκιών μας.
Οι πιο μαζικές Αναιρέσεις και στην Θεσσαλονίκη
του Κίμωνα Παπαθωμά
Χιλιάδες νέοι και νέες της πόλης, εργαζόμενοι και αγωνιστές πλημμύρισαν το Στρατόπεδο Παύλου Μελά το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθιστώντας το φετινό φεστιβάλ το πιο μαζικό στην ιστορία των Αναιρέσεων στη Θεσσαλονίκη. Και φέτος, τα θεματικά περίπτερα για την εκπαίδευση, το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα, τα περίπτερα των εργατικών σχημάτων και τα πολιτικά περίπτερα του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζωντάνεψαν από κόσμο, ενώ με χαρά φιλοξενήσαμε στο χώρο και μια σειρά από ξεχωριστούς καλεσμένους όπως είναι η επιτροπή αγώνα ενάντια στην εξόρυξη των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, αλλά και το δίκτυο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Θες/νίκης. Στο χώρο λειτούργησε επίσης πλήρες βιβλιοπωλείο, με την βοήθεια μελών του συνεργατικού βιβλιοπωλείου της πόλης «Ακυβέρνητες Πολιτείες», ενώ οι ομάδες «Μπαλονοϊστορία» και «Χοροπηδηχτό Ταμπούρλο» οργάνωσαν παιδική γωνιά για τους μικρούς σε ηλικία θαμώνες του φεστιβάλ.
Η κεντρική εκδήλωση «Ο λαός μπροστά στη νέα συμφωνία και στη θηλιά του χρέους – Για μια Αριστερά της Ρήξης και της Ανατροπής» άνοιξε δυναμικά το τριήμερο των πολιτικών εκδηλώσεων, με το κόσμο να δίνει μαζικό παρόν. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Κώστας Μπαρδάκης, αντιπρόεδρος του μαρξιστικού συλλόγου «Κορδάτος», και ο Νίκος Στραβελάκης από τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, αναλύοντας πολιτικά τη σημερινή συγκυρία της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, για να ακολουθήσει η δυναμική τοποθέτηση του Παναγιώτη Μαυροειδή, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, που παρουσίασε ένα πρόγραμμα πολιτικής ρήξης με τη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Την εκδήλωση ακολούθησε το πολιτιστικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας, με τους Ψύλλους στ’ Άχυρα, τους M.a.t.e. και τους εκπληκτικούς V.I.C. να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μουσικό μίγμα, ενώ στη σκηνή επικρατούσε το αδιαχώρητο! Την ίδια ώρα, στη κάτω σκηνή οι Σαν Ξέμπαρκοι και ο Γιάννης Κούτρας μας ταξίδευσαν με τους μελοποιημένους στίχους του Νίκου Καββαδία, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο ναυτικό και ποιητή που «έφυγε» πριν 40 χρόνια.
Τη δεύτερη μέρα κάτω από τα δέντρα του στρατοπέδου στήθηκαν τραπέζια με σκακιέρες, όπου νεαροί σκακιστές ήρθαν αντιμέτωποι σε ένα άρτια οργανωμένο φιλικό τουρνουά σκάκι. Στο πλαίσιο των πολιτικών εκδηλώσεων έκλεψαν την παράσταση οι μαρτυρίες των διεθνών συμμετοχών, που μετέφεραν την εικόνα της σύγχρονης διεθνούς αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής πάλης στα πλαίσια της πολιτικής εκδήλωσης «Για μια διεθνή των Αγώνων και της Αλληλεγγύης». Συγκεκριμένα, η Βερόνικα Γιουκνίνα, μέλος του κομμουνιστικού τμήματος των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ανοιχτό μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι Χουσεϊν Γιλμάζ, μέλος της επιτροπής της Ροζάβα και του κουρδικού κόμματος DBP, και ο Μουσταφά Γιαλτσινέρ από το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP) μίλησαν τόσο για τον ηρωϊκό αγώνα στο Κομπάνι όσο και συνολικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Τουρκία. Τέλος, στο πολιτιστικό μέρος της δεύτερης μέρας, οι Εισβολέας και Άγνωστος Χειμώνας έδωσαν δυναμικό παρόν στη πάνω σκηνή, ενώ στην κάτω οι Qarabaq και οι Dulayva n’ friends πρωταγωνιστούσαν σ’ ένα μεγάλο λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.
Το πολιτικό μέρος του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την εκδήλωση για «Το σύγχρονο φασιστικό φαινόμενο και η δίκη της Χρυσής Αυγής», όπου με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό άνοιξε η συζήτηση και ο προβληματισμός για τους δρόμους αντιμετώπισης του τέρατος που ακούει στο όνομα «φασισμός» τόσο κινηματικό όσο και σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Ο Κώστας Γούσης άνοιξε την εκδήλωση εκ μέρους της νΚΑ, μιλώντας για τη πολιτική έκφραση του φασισμού στη χώρα μας σήμερα και τη σύνδεσή της με τη πολιτική των μνημονίων και της καπιταλιστικής πολιτικής αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για να ακολουθήσει η εισήγηση του Αντώνη Γαζάκη, μέλους του σχολείου αλληλεγγύης «Οδυσσέας», για το ζήτημα του φασισμού στα σχολεία και αυτή του Θανάση Καμπαγιάννη από την ΚΕΡΦΑ, που ως της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετέφερε την εικόνα από την αντιφασιστική πάλη σήμερα, τόσο μέσα όσο και έξω από το χώρο του δικαστηρίου. Το συναυλιακό πρόγραμμα έκλεισε φέτος με τους Χαΐνηδες να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους Global και τα νταούλια του Κρουστόφωνου για να μας τραγουδήσουν αγαπημένες ιστορίες για την «τίγρη» και το «μάγο», τις «συνταγές μαγειρικής» και τον «ακροβάτη», ενώ στην κάτω σκηνή οι ήχοι της surf μουσικής των Meanwhile in Mexico ακολουθήθηκαν από τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια των «Από πριν και από μετά».
Οι Αναιρέσεις ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη έχοντας εκπληρώσει σε σηµαντικό βαθµό τους στόχους και τις προσδοκίες μας: έχοντας αλληλεπιδράσει µε τις ανάγκες και τις αγωνίες της νεολαίας και του κόσµου του αγώνα κι έχοντας προβάλει για ακόµη µία χρονιά ένα άλλο πολιτιστικό πρότυπο, µακριά και έξω από την εµπορευµατοποιηµένη διασκέδαση και την αγοραία αντιµετώπιση της τέχνης και της δημιουργίας. Χωρίς υπερβολή, ήταν το πιο επιτυχημένο φεστιβάλ Αναιρέσεων στην ιστορία της πόλης. Φυσικά μέχρι να έρθει η επόμενη φορά…