του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Μια πολιτική …παρωδία εξελίχθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία για συμβολικούς (αλλά και επικοινωνιακούς) λόγους ξεκίνησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δυο χρόνια μετά το κλείσιμό της από την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, ξιφούλκησαν για τον … «ακηδεμόνευτο» χαρακτήρα της, αν και αμφότεροι αποδεικνύουν ότι επιθυμούν την πλήρη κηδεμονία των γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων, πάνω στο ίδιο το αγαθό της ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία με τους αποδεδειγμένους δεσμούς της με την μιντιακή διαπλοκή και η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση που έχει ανοίξει με παλιούς και επίδοξους καναλάρχες ενόψει του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Παρά το ότι οι απολυμένοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην δουλειά τους (κι αυτή είναι σαφώς μία κατάκτηση) την …δουλειά της συνεχίζει να κάνει και η DIGEA ελέγχοντας το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η …παντοκρατορία της θα συνεχίσει αλώβητη παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό μεταξύ άλλων το εγγυάται ο διορισμός στην θέση του Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του επικεφαλής της ΕΡΤ.
Εντελώς ξεδιάντροπα η Νέα Δημοκρατία έθεσε θέμα «κομματικού ελέγχου» στην ΕΡΤ. Όντας η ίδια που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προχώρησαν στην πρωτοφανή ενέργεια να ρίξουν «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση πριν από δύο χρόνια και να την μετατρέψουν σε κομματικό φερέφωνο με …αποκορύφωμα την προεκλογική συνέντευξη του Α.Σαμαρά με τους δημοσιογράφους-γλάστρες. Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει ξεκάθαρα εμπλέξει την ΕΡΤ στους σχεδιασμούς του «νέου μνημονίου» που κυοφορείται, δεν δίστασε να κάνει λόγο για «αντικειμενική ενημέρωση».
Είναι χαρακτηριστική, ως προς τα παραπάνω, η κόντρα δηλώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία την Πέμπτη 11 Ιουνίου μετά την εκδήλωση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο δήλωσε πως «σήμερα ανοίγει ξανά η ΕΡΤ και καλύπτεται μια ανάγκη του ελληνικού λαού στην έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δείξουμε ότι μπορεί ένας οργανισμός να είναι δημόσιος, έξω από τη λογική του κρατισμού, έξω από τη λογική που μέχρι σήμερα έζησε η ΕΡΤ της επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό, είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι σήμερα». Δεν παρέλειψε επίσης να προσθέσει πως«είναι μια ιστορική μέρα σήμερα μετά από δύο χρόνια ακριβώς αγώνων που δικαιώθηκαν διότι οι τίμιοι αγώνες δικαιώνονται».
Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε αντίστοιχα της κυβέρνηση για κομματικό εναγκαλισμό της ΕΡΤ από την πρώτη κιόλας ημέρα σημειώνοντας πως «σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη «νέα» ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κα Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς, συνεχίστηκε το πρόγραμμα με σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Αν ήταν άλλοι θα ντρέπονταν, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ντροπή» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σχετικά με το που βαδίζει η ΕΡΤ, αρκεί κανείς να θυμηθεί τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της και αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, Λάμπης Ταγματάρχης. «Όταν προσπαθείς να εξορθολογήσεις τα οικονομικά μίας εταιρείας, προσπαθείς να πάρεις το καλύτερο με το καλύτερο κόστος», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις του σχετικά με την επιχείρηση. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππας, τον είχε …αναγγείλει με βασικό προσόν, το ότι πέτυχε εξοικονόμηση 70 εκατομμυρίων ευρώ στον τελευταίο οικονομικό απολογισμό της ΕΡΤ. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που είχε κάνει όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο στοχεύει να δημιουργήσει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να εκπέμπει σε δική της ψηφιακή πλατφόρμα, σπάζοντας το μονοπώλιο της DIGEA και απελευθερώνοντας τον προϋπολογισμό του κράτους από δυσβάσταχτο κόστος την πληρωμής ενοικίου στην εταιρία των καναλαρχών.
Όπως επισήμανε ο Λ.Ταγματάρχης «το θεωρώ παράλογο, αυτές τις δράσεις δεν τις αναπτύσσεις μεμονωμένα. Δηλαδή, δεν μπορείς στο πουθενά να κτίσεις τρία ψηφιακά επίγεια κανάλια όταν προηγουμένως δεν έχεις φροντίσει να τα βλέπουν κάποιοι άνθρωποι». Πρόσθεσε μάλιστα πως, «αν ο καθένας θέλει να κάνει το προσωπικό του όραμα και να φτιάχνει δέκα κανάλια είτε ψηφιακά, είτε δορυφορικά, είτε επίγεια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ δεν έχω μάθει να δουλεύω έτσι».