του Κυριάκου Νασόπουλου
Μεγάλη φουρτούνα, η οποία ολοένα και θα «αγριεύει» όσο θα εντείνονται οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, φαίνεται πως έχει ήδη σηκωθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Οι εντονες παρασκηνιακές διεργασίες και η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων του ΟΛΠ με τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την κυβέρνηση συνθέτουν ένα σκηνικό σύγκρουσης, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις που θα προκαλέσει.
Ας πάρουμε όμως τα τελευταία γεγονότα με χρονολογική σειρά. Στις 10 Ιουνίου, ο Γιώργος Ανωμερίτης υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΛΠ, ισχυριζόμενος ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 11/6, η προγραμματισμένη σύσκεψη του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΟΛΠ, αναβάλλεται.
Την Παρασκευή 12/6, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ, στην οποία επρόκειτο μεταξύ άλλων να συζητηθεί και η ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στον Οργανισμό. Σε αυτήν, δεν δίνει το «παρών» ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ , που αποτελεί και βασικό μέτοχο του Οργανισμού, Θάνος Λιάγκος, ενώ παραιτείται από τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ ο δικηγόρος Νίκος Νάκης, διαφωνώντας με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνεδρίαση τελικώς, δεν συζητείται το θέμα της ανανέωσης των ΣΣΕ. Τι ακριβώς όμως είχε προηγηθεί;
Το ΤΑΙΠΕΔ, με μέιλ που είχε αποστείλει την προηγούμενη μέρα, ζητούσε να αφαιρεθεί (με τη λέξη «εντέλλεσθε») από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το θέμα της ΣΣΕ. Παράλληλα πρότεινε, η προγραμματισμένη για το Σάββατο 13/6 γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, να μεταφερθεί για την Δευτέρα 22/6 και μάλιστα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την αίθουσα του ΟΛΠ όπου γινόταν πάντοτε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΣΣΕ έχει λήξει και πως στις 8 Ιουλίου λήγει και η μετενέργεια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ να βρίσκονται στην κυριολεξία στον αέρα, εν όψει και της πιθανής ιδιωτικοποίησης. Γι’ αυτό τον λόγο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) είχε έρθει σε συμφωνία με την απερχόμενη διοίκηση του ΟΛΠ ώστε το περιεχόμενο της ΣΣΕ του 2009 που είχε ανανεωθεί και το 2013 να αποτελέσει τη βάση και για τη νέα σύμβαση.
Η πιο σημαντική πληροφορία γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις βγήκε από την συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΜΥΛΕ και των εργαζομένων του ΟΛΠ με το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτήν, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Αντώνης Λεούσης, αποκάλυψε ότι η ανανέωση των ΣΣΕ σταμάτησε με εντολή του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρου Σαγιά. Μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τηλέφωνησε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ζητώντας τους να συναντηθούν και τονίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πρόβλημα με την υπογραφή της διετούς ΣΣΕ. Σημαντική λεπτομέρεια: ο Σπύρος Σαγιάς ήταν εκείνος που ως δικηγόρος της Κόσκο κατήρτισε τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του κινεζικού κολοσσού και του ελληνικού δημοσίου για τη μεταβίβαση της εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μέσω διαρροών, τόνισε ότι η ανανέωση της ΣΣΕ για δυο ακόμα χρόνια και με τους ίδιους όρους πρέπει να υπογραφεί αμέσως. Ακόμα πιο επιθετική ήταν η στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, πως «και στην Κίνα να μεταφέρει τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, η φωνή των εργαζομένων θα ακουστεί».
Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων αλλά και αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, μέσω επίσημης τοποθέτησης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται να πετάει την «καυτή πατάτα» στο νέο ΔΣ του Οργανισμού, το οποίο θα συγκροτηθεί και επίσημα στη γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, στις 22 Ιουνίου. Από την πλευρά τους, η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, επιδίωξαν αλλά δεν πέτυχαν η νέα ΣΣΕ να υπογραφεί πριν τις 22/6.
Τέλος, σε ότι αφορά τη σύσταση του νέου ΔΣ του ΟΛΠ, επειτα από πρόταση του Θ. Δρίτσα, όλα δείχνουν ότι νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού θα είναι ο Γιάννης Κούβαρης, οικονομολόγος με εξειδίκευση στις μεταφορές. Επίσης, για νέα μέλη του ΔΣ προτείνονται τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, όσο και το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Λ. Φράγκου.