των Μίλτου Μιλτσακάκη, Ντίνας Ρέππα
Σημαντικότατη εκλογική άνοδος των Παρεμβάσεων που τις ανέδειξε σε δεύτερη δύναμη, με ταυτόχρονη απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) και απουσία αποφάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου, είναι η πολιτική υπογράμμιση της 84ης Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της ΔΟΕ.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα οδηγούν σε νέο βάρβαρο μνημόνιο, το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημοσίου, με 605 αντιπροσώπους από 150 πρωτοβάθμιους συλλόγους από όλη την Ελλάδα, δε συζήτησε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό. Με ευθύνη των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ), δεν κατέληξε σε καμία απολύτως απόφαση ούτε για το πολιτικό πλαίσιο πάλης του συνδικάτου, ούτε για το πρόγραμμα δράσης. Ταυτόχρονα, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ΠΑΜΕ και ΕΡΑ χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει το πλαίσιο πάλης του συνδικάτου όταν η ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ έχουν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η καταρρέουσα πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) επιδίωκε από την πρώτη στιγμή να λήξει το συνέδριο χωρίς καμία δέσμευση για το νέο ΔΣ της ΔΟΕ, για το νέο μνημόνιο, την αξιολόγηση, τους διορισμούς ώστε η απουσία αποφάσεων να δώσει τη δυνατότητα χειρισμών και συμμαχιών στο νέο ΔΣ κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τις αγωνίες και τις προσδοκίες του κόσμου της εκπαίδευσης.
Σε αυτό τους διευκόλυνε εξαιρετικά η τακτική του ΠΑΜΕ και της ΕΡΑ. Το ΠΑΜΕ επιδίωκε να μην υπάρχει καμία απόφαση από τη ΓΣ, πράγμα που αποδεικνύεται από την τακτική του μέσα στο συνέδριο αλλά και από τις ανακοινώσεις του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι ότι σε όλες τις προτάσεις που αφορούσαν την αλλαγή της διαδικασίας που θα διευκόλυνε τη συζήτηση και τις αποφάσεις, ψήφιζαν χωριστά, διευκολύνοντας έτσι τη ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ, ενώ πήραν και την ευθύνη να ψηφίσουν για πρόεδρο της ΓΣ τη ΔΑΚΕ! Ακόμα και στα ζητήματα που οι συγκλίσεις ήταν απόλυτες, όπως στο ζήτημα των διορισμών, προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την κοινή απόφαση, προβάλλοντας διαδικαστικές δικαιολογίες που όμως, ακύρωσε η τακτική των Παρεμβάσεων. Καταψήφισαν τις προτάσεις των Παρεμβάσεων να διακοπούν οι εργασίες του συνεδρίου για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής 21/6, και για συλλαλητήρια ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο στις 25/6 και στις 29/6.
Η ΕΡΑ κράτησε στα λόγια αντιμνημονιακή φρασεολογία, αλλά αρνήθηκε να συντάξει τις δυνάμεις της στα ζητήματα της αξιολόγησης και του πολιτικού πλαισίου δράσης του συνδικάτου ώστε να υπάρξει πλειοψηφία. Την ώρα που η κυβέρνηση συμφωνούσε με την τρόικα σε βαριά αντεργατικά μέτρα, η κυβερνητική παράταξη στην Α’ βάθμια έβγαζε λόγους εναντίων των «θεσμών» αλλά δεν είπε κουβέντα για την κυβερνητική πολιτική.
Οι Παρεμβάσεις από την πρώτη στιγμή έθεσαν ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα, τη μη υπογραφή συμφωνίας-μνημόνιο, τη σύγκρουση και τη ρήξη με ΕΕ-ΔΝΤ και κεφάλαιο. Πρόβαλλαν με αποφασιστικότητα τα ζητήματα της διαγραφής του χρέους, της παύσης πληρωμών και της ρήξης/εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ με ταυτόχρονη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του εργατικού κινήματος.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η απόφαση που αφορούσε την ελαστική εργασία και την επισφάλεια στην εκπαίδευση. Μέσα στο συνέδριο συγκρούστηκαν δυο γραμμές: από τη μια η γραμμή της διάσπασης των εργαζομένων πάνω στην απουσία συλλογικών δικαιωμάτων και η οποία υπηρετείται από την κυβερνητική πολιτική και προβλήθηκε έντονα από τη ΔΗΣΥ και η γραμμή της υπεράσπισης συλλογικών δικαιωμάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η παρουσία στο συνέδριο των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση ήταν μαχητική και η υπεράσπιση από την πλευρά τους συλλογικών διεκδικήσεων χωρίς κατηγοριοποιήσεις και εσωτερικούς εμφύλιους, πολύ σημαντική!
Το συνέδριο διακόπηκε με αστείες δικαιολογίες (έπρεπε να παραδοθεί η αίθουσα για να ετοιμαστεί για τις εκλογές που πραγματοποιούνταν την επόμενη ημέρα) χωρίς να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης, του προγράμματος δράσης και του οικονομικού προϋπολογισμού του συνδικάτου. Ο οικονομικός απολογισμός καταψηφίστηκε, απονομιμοποιώντας έτσι, τα μέχρι σήμερα συνδικαλιστικά προνόμια.
Όλες οι άλλες δυνάμεις, η καθεμιά με τον τρόπο της, ήθελαν να αποφύγουν να συζητηθεί η αξιολόγηση ώστε να μην υπάρξει απόφαση του συνδικάτου για μπλοκάρισμα των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης που βάζει το νέο πολυνομοσχέδιο καθώς και για να μην εκτεθούν με τις θέσεις και τις ταλαντεύσεις τους.
Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι για ΔΣ ΔΟΕ: Παρεμβάσεις 132 ψήφοι – 2 έδρες (από 117-2), ΔΑΚΕ 151-3(από 166-3), ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) 101-2(από 139-3), ΠΑΜΕ 88-2(από 77-2), ΕΡΑ(ΣΥΡΙΖΑ) 78-1(από 65-1), ΕΚΚΙΝΗΣΗ 54-1(από 29-0), Α/Λ 1
Τις Παρεμβάσεις θα εκπροσωπήσουν την πρώτη χρονιά οι Μιλτσακάκης Μιχάλης και Γαλάνης Γιώργος
Για ΑΔΕΔΥ: Παρεμβάσεις 134(από 124), ΔΑΚΕ 151(από 165), ΔΗΣΥ 102(από 139), ΠΑΜΕ 89(από 77), ΕΡΑ 75(από 50), ΕΚΚΙΝΗΣΗ 51(από 29), Α/Λ 3.