της Ιωάννας Καρδαρά
Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αυστρία και στην Ουγγαρία με αφορμή την απόφαση της Ουγγαρίας να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου. Συγκεκριμένα, η Αυστρία εκτόξευσε απειλές περί επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορά της με την Ουγγαρία καθώς η Βουδαπέστη αρνείται να δεχθεί όσους αιτούντες άσυλο επιστρέφουν από άλλες χώρες της ΕΕ. «Η Αυστρία δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στον ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, προειδοποιώντας για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα έχει αυτό.
Η συντηρητική-ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραβίασε άλλον έναν κανόνα, αναστέλλοντας στο όνομα των «ουγγρικών συμφερόντων» τον κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι γνωστός ως «Δουβλίνο ΙΙΙ», ο οποίος ρυθμίζει την χορήγηση ασύλου στην Ευρώπη.
Η ένταση στις διμερείς σχέσεις Ουγγαρίας – Αυστρίας αποδυναμώνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ενότητα στην ΕΕ, που δοκιμάζεται τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το μεταναστευτικό.
O ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός άλλωστε για την ξενοφοβική στάση του, υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του από το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Γιόμπικ. Υπό τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι μετανάστες πρέπει να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην χώρα εισόδου τους και αν μεταβούν σε άλλη χώρα της ΕΕ και εντοπιστούν είναι πιθανόν να σταλούν πίσω στην πρώτη χώρα, από την οποία μπήκαν στην Ένωση. H Boυδαπέστη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την υποδοχή μεταναστών από άλλες χώρες, επειδή 61.000 έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία από χώρες εκτός ΕΕ μέσα στο 2015. Σχεδόν όλοι αυτοί, οι οποίοι έφτασαν στην χώρα προερχόμενοι στην πλειονότητά τους από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και από το Κόσσοβο, συνελήφθησαν στην μεθόριο μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας.
Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών επιδιώκει στην συνέχεια να πάει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, παρά να παραμείνει στην Ουγγαρία, η οποία εξάλλου μετά τη χθεσινή της απόφαση δεν θα αποδέχεται πλέον την επιστροφή τους στο έδαφός της, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η γειτονική Αυστρία είναι η χώρα που επηρεάζεται πιο άμεσα από την απόφαση αυτή. Η πλειονότητα των μεταναστών που συλλαμβάνονται στο έδαφός της φτάνουν εκεί από την Ουγγαρία, ή την Ιταλία μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Μιλάνο με τη Γερμανία.
Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.
Οργισμένη η Αυστρία χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την απόφαση, αφού πολλοί μετανάστες περνούν από την Ουγγαρία και καταλήγουν σε διάφορες αυστριακές πόλεις. Η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν εξηγήσεις μέσα στις επόμενες μέρες, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεθοριακούς ελέγχους ως ύστατο καταφύγιο».
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να θεσπιστούν έλεγχοι διαβατηρίων στα μεταξύ τους σύνορα, κάτι που έχει να συμβεί απ’ όταν οι δύο χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη Σένγκεν πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο, εκλήθη ο ούγγρος πρέσβης στη Βιέννη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΕ σχεδιάζει να στείλει μετανάστες πίσω στην Ουγγαρία. «Δεν συμφωνούμε με αυτό», επέμεινε μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων. «Αυτή η απίστευτη πίεση προκαλεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα καθώς και ανεπάρκειες στις δομές υποδοχής», συμπλήρωσε.