του Γιάννη Φωτίου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΡΤ3, όπου την Δευτέρα ο τηλεοπτικός σταθμός θα βγει σε πανελλαδική εμβέλεια με ειδικό πρόγραμμα και συναυλία. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν, αφού επετεύχθη μια πρώτη, πύρρειος νίκη της διοίκησης ενάντια στο κίνημα.
Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι είχαν βάλει σαν βασικό τους αίτημα να διατηρηθεί το πρόγραμμα του αγώνα και στη νέα εποχή, να υποστηριχθεί και έτσι να κομίσει στην ταυτότητα της ΕΡΤ, την καινοτομία,τη φρεσκάδα και το ριζοσπαστισμό αυτής της «παγκόσμιας πρωτοτυπίας» που έλαβε χώρα, σχόλιο που αναγκάστηκε να αποδώσει ακόμη και ο Λάμπης Ταγματάρχης.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, ζητούσαν να συνεχίσει να βγαίνει το δελτίο ειδήσεων χωρίς χειραγώγηση από τη διοίκηση, να συνεχίσουν να προβαλλονται οι εκπομπές με τους συντελεστές τους και επίσης να μην διακοπεί η προβολή των κινηματικών μηνυμάτων όπως αυτά της ΒΙΟΜΕ,των απεργών της Κόκα Κόλα, των επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές κ.α. Αιτήματα που είχαν υποστηρίξει με ψηφίσματα περισσότερα από 60 σωματεία, κινήσεις και συλλόγοι.
Αμέσως βρήκαν απέναντί τους την διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 στην οποία είναι πρόεδρος ο Γιάννης Μυλόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Αλέξανδρος Κάντερμπαξ, με τις θέσεις των συντονιστών να αναλαμβάνουν η Κυριακή Μάλαμα, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Γιάννης Τσολακίδης μετά από διορισμό τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθήνα.
Τα πρώτα βήματα της διοίκησης, ήταν η ανακοίνωση διακοπής των εκπομπών όπου συμμετέχουν αλληλέγγυοι πολίτες, με επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχει νόμιμος τρόπος συνέχισης. Όσο δε για τα σποτάκια, αυτά είχαν ήδη διακοπεί με επίκληση νομικών προβλημάτων και με την σκέψη να προβληθούν νέα, μετά τη νομική εξέτασή τους και τη δημιουργία νέων. Σχετικά με τα δελτία ειδήσεων, αυτό που μπορεί να δει κανείς είναι μια παλινόρθωση του παλαιού μηχανισμού, με τους ανθρωπους του κινήματος να εξορίζονται σε μη νευραλγικά πόστα.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με το Καραβάνι Αγώνα και Αλλήλεγγύης να καλεί σε κινητοποιήσεις έξω από την ΕΡΤ3 την ώρα που αναμενόταν να διακοπούν οι εκπομπές. Η διοίκηση υπαναχώρησε κάτω από την πίεση του κινήματος και άφησε τις εκπομπές να διεξαχθούν κανονικά, αναβάλλοντας όμως ταυτόχρονα το επίσημο άνοιγμα.Επίσης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την πρώτη μεγάλη ενιαία γενική συνέλευση στην οποία εξέδωσαν ψήφισμα ενάντια στις κινήσεις της διοίκησης όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς, οι πρώτες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΡΤ αποκλείουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επόμενη ημέρα αυτής της σχέσης, με εντολές για απομάκρυνση των φυσικών υποκειμένων αυτής της διαδικασίας από τη συνέχεια, με την επίκληση νομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων.» Ένα από τα πρώτα επιχειρήματα που κυκλοφόρησαν και ευνόησαν τη διοίκηση, ήταν ότι αυτές οι συγκεντρώσεις στρέφονται ενάντια στη λειτουργία της ΕΡΤ3 και πως οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή έτσι ώστε διοίκηση και εργαζόμενοι να οικοδομήσουν από κοινού τη νέα ΕΡΤ. Επιπλέον, μερίδα του συντηρητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε με δημοσιεύματα ενάντια στους αλληλέγγυους και το υφιστάμενο πρόγραμμα, θέμα με το οποίο δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και το «Έθνος». Μάλιστα προσωποποίησαν το ζήτημα και έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι η συνέχιση των εκπομπών είναι προσωπική επαγγελματική επιδίωξη των συντελεστών τους, που «θέλουν να εξαργυρώσουν την αλληλεγγύη τους». Ανθρώπων που δούλευαν για τόσους μήνες χωρίς χρήματα και μέσα σε μια νύχτα βαφτίστηκαν ιδιοτελείς καριεριστές.