«Όχι σε διαπραγμάτευση οι ανάγκες μας»
του Δημήτρη Σταμούλη
Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή πρώτη μαζική διαδήλωση των ανέργων ύστερα από πολύ καιρό στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες νέοι και μεγαλύτεροι, που ζουν μεταξύ ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας, με τη στήριξη πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα και συλλογικοτήτων από γειτονιές έφεραν στο προσκήνιο το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο κρατά στην ανέχεια περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους.
Η συγκέντρωση η οποία διοργανώθηκε από το συντονισμό για τη διεκδίκηση επιδόματος ανεργίας και πολλές συλλογικότητες ξεκίνησε από την Ομόνοια. Το «παρών» έδωσαν σωματεία όπως το μισθωτών τεχνικών και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, η Ατάκ στην Επισφάλεια και την Ανεργία, οι Ενεργοί Άνεργοι, το σωματείο βάσης ανέργων ΣΩΒΑΣ, εργατικές λέσχες από δήμους της Αττικής, όπως Νέα Σμύρνη, Περιστέρι και Νέα Ιωνία, η Ανοιχτή Συνέλευση Περιστερίου, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, η Ροσινάντε και η Ταξική Πορεία.
Η πορεία ανέβηκε τη Σταδίου και στο ύψος του υπουργείου Εργασίας οι διαδηλωτές ανάρτησαν ένα πανό με το σύνθημα «Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό των αφεντικών» με αφορμή το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Ελληνικά Πετρέλαια και τον σοβαρό τραυματισμό έξι εργατών. Ανάμεσα στα κεντρικά αιτήματα της διαδήλωσης των ανέργων ήταν η θέσπιση άμεσου επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις και η διαγραφή των χρεών τους σε τράπεζες, εφορία, Δημόσιο, ταμεία. Η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, συγκοινωνίες. Η κατάργηση των σύγχρονων προγραμμάτων δουλείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως είναι τα βάουτσερ, τα πεντάμηνα, τα ΕΣΠΑ κ.λπ. Αίτημα είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θεσμοθέτηση της απαγόρευσης των απολύσεων, η ριζική μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη ριζική αύξηση των αποδοχών και η ίση αμοιβή για ίση εργασία.
Η διαδήλωση των άνεργων ήταν το επιστέγασμα μιας σημαντικής εξόρμησης σε διάφορους χώρους νεολαίας σε γειτονιές. Αρκετές συλλογικότητες έβγαλαν το δικό τους υλικό και το μοίρασαν πλατιά σε ΟΑΕΔ και πλατείες. Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου τόνισε στην προκήρυξή της πως «δεν θα ζήσουμε στην ανεργία και την επισφάλεια, τα εργατικά δικαιώματα μπροστά», κατηγορώντας τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι, «αντί να καταργήσει τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ξεθεμελίωσαν κάθε εργατικό δικαίωμα, εκτόξευσαν την ανεργία, την απλήρωτη και ελαστική εργασία και τα προγράμματα δουλείας, επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό».
Η Ατάκ στην Επισφάλεια και την Ανεργία καλεί τους νέους να μην αποδεχτούν τη σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, να μη γίνουν η «χαμένη» γενιά για το κεφάλαιο. «Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Με όπλο μας τον συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα» τονίζει χαρακτηριστικά καταλήγοντας: «Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση. Να ανατρέψουμε την πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα που προωθούν ΕΕ-κεφάλαιο. Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στο συμβιβασμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης και προώθησης της οργάνωσης και του αγώνα των ανέργων συναδέλφων, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη τα σωματεία να διεκδικήσουν αμέσως την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων του κλάδου με όποια μορφή εξαρτημένης εργασίας κι αν απασχολούνται.
Οι Ενεργοί Άνεργοι, από τη μεριά τους, καλούν τους άνεργους να γίνουν ενεργοί. «Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας οι ίδιοι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι άνθρωποι που εργάζονται στην επισφάλεια» και «να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα κατά της ανεργίας, να οργανωθούμε σε επιτροπές ανέργων παντού, διεκδικώντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανέργων»
Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν ένα αξιόλογο πρώτο βήμα, αλλά είναι αδήριτη ανάγκη το μεγάλο μέτωπο της ανεργίας να έρθει μπροστά στην ατζέντα του μαχόμενου εργατικού κινήματος, των προωτοβάθμιων σωματείων και των συλλογικοτήτων γειτονιών. Διότι παρά την κυβερνητική εναλλαγή, η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη. Με πρόσφατα στοιχεία του ο ΟΑΕΔ ομολογεί ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σημείωσαν αύξηση τον Μάρτιο ξεπερνώντας τα 867.000 άτομα! Από αυτά, το 54%, δηλαδή 465.000 άνεργοι, είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Όσον αφορά τους επιδοτούμενους, δεν ξεπερνούν τους 107.000, δηλαδή το γλίσχρο επίδομα των 360 ευρώ μηνιαίως λαμβάνει μόλις ένας στους οκτώ άνεργους που αναζητούν δουλειά. Διότι ο συνολικός αριθμός ανέργων βέβαια υπερβαίνει το 1,2 εκατ., με βάση τα επίσημα στοιχεία.