του Γιώργου Λαουτάρη
Δύο… εξουσίες μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα στην περίπτωση των αποθεματικών της αυτοδιοίκησης. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρέωσε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά τους, θέτοντας παράλληλα κάποιους περιορισμούς ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενδοκυβερνητικού δανεισμού, έγινε «κόκκινο πανί» για την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κάλεσε το σύνολο των δημάρχων να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παρ’ όλ’ αυτά πολύ σύντομα τροποποίησε τη στάση του, προσθέτοντας πατριωτικές πινελιές υπακοής στο εθνικό συμφέρον. Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα δώσουμε τα χρήματα μας αλλά αυτό που ζητάμε είναι να μας ξεκαθαρίσετε με νόμο, κι όχι με μισόλογα και υπεκφυγές, πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας».
Κι όμως, μετά τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ η στάση έγινε εκ νέου σκληρή: «Εμμένει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση, στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, μετά και τη συνάντηση Τσίπρα – Πατούλη, ανακοίνωσε ότι θα εξαιρέσει από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην ΤτΕ χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, μια απόφαση που αίρει και τις βασικές επιφυλάξεις περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου. Το τελικό πράσινο φως από τους δημάρχους αναμένεται να δοθεί στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη 7 Μαΐου στη Χαλκιδική.
Γιατί, στην πραγματικότητα, ΚΕΔΕ και κυβέρνηση έχουν έναν κοινό τόπο: Το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον» στο οποίο συμφωνούν δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον σιδερένιο νόμο (τους) περί παραμονής της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ, γεγονός που θέτει υπέρ πάντων την απρόσκοπτη πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ και όχι μόνο. Για το λόγο αυτόν άλλωστε, απαιτείται και η διευκόλυνση ρευστότητας με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που προβλέπει η ΠΝΠ.
Άκρως κομματικοποιημένη, η ηγεσία της ΚΕΔΕ βρήκε ένα παράθυρο για μικροπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε ένα μπρα ντε φερ με εκ των προτέρων γνωστό αποτέλεσμα. Και η ουσία, το γεγονός ότι δεσμεύονται χρήματα του ελληνικού λαού για την πληρωμή ενός ληστρικού χρέους, δυστυχώς δεν ακούστηκε σε αυτή τη συζήτηση.