του Δημήτρη Σταμούλη
Μια σημαντική αγωνιστική πρωτοβουλία στο χώρο των απλήρωτων εργαζόμενων με βάουτσερ έλαβε η συλλογικότητα Attack στην Επισφάλεια και την Ανεργία η οποία πραγματοποίησε σύσκεψη την Παρασκευή το απόγευμα στο χώρο του Πολυτεχνείου, την ώρα που το Πριν όδευε στο τυπογραφείο. Αποδέκτες της πρόσκλησης ήταν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι μιας χρήσης και χωρίς δικαιώματα των «επιταγών κατάρτισης» οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, παρά το πενιχρό επίπεδο των μισθών που τους δίνεται, αλλά και εργατικές λέσχες, σωματεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες. Στόχος της σύσκεψης ήταν να συμβάλει στη δημιουργία ενός πρώτου μαζικού δικτύου οριζόντιας επικοινωνίας ανάμεσα σε ένα χώρο ο οποίος παραμένει εντελώς ανοργάνωτος και βέβαια στο επόμενο άμεσο διάστημα να εμφανιστούν στο προσκήνιο οι πρώτες αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων με βάουτσερ που απασχολούνται σε προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι ήδη διακινείται πλατιά από χέρι σε χέρι αλλά και μέσω του διαδικτύου κείμενο συλλογής υπογραφών, στο οποίο διατυπώνεται και ένας βασικός άξονας αιτημάτων, όπως άμεση και συνολική καταβολή των δεδουλευμένων, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, καταβολή μισθού σε μηνιαία βάση, πλήρη ασφάλιση και όχι μόνο ασφαλιστική κάλυψη. Πέρα όμως από αυτά, η πρωτοβουλία θα επιδιώξει να προβάλει και γενικότερα αιτήματα όπως η κατάργηση των προγραμμάτων βάουτσερ και όλων των αντίστοιχων κοινοτικών οδηγιών για την απασχόληση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους καθώς και επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους εργαζόμενους στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ καθώς όπως καταγγέλλει η Attack, «στο κάτεργο των βάουτσερ -εκτός από το καθεστώς εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο που ισχύει για όσους εργάζονται στα προγράμματα αυτά- χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον αμισθί, στερούμενοι ακόμα και το πενιχρό επίδομα που τους παρέχεται, έναντι της καταβολής μηνιαίου μισθού!» Πολλοί εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι καθώς δεν έχουν πληρωθεί τη β΄ και τη γ΄ δόση. Κι όλα αυτά, όταν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πληρώνουν στην ώρα τους και με ακρίβεια σεντ, τους δανειστές τοκογλύφους, αδειάζοντας τα κρατικά ταμεία και κηρύσσοντας στο εσωτερικό άτυπα στάση πληρωμών! Για αυτό επισημαίνει η Attack» ότι «για τις σημαντικές ωστόσο καθυστερήσεις στις πληρωμές, πέρα από τις ευθύνες που έχουν τα διάφορα επιμέρους ΚΕΚ που καρπώνονται κατά καιρούς τα λεφτά των ΕΣΠΑ, η κύρια ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση».
Πάντως, ενδεικτική περίπτωση για το πόσο… αργά κινούνται οι διαδικασίες που έχουν σχέση με την πληρωμή των εργαζόμενων με βάουτσερ είναι τα πρόσφατα προγράμματα με τίτλο «Επιταγή εισόδου για νέους 18-24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» και «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», τα οποία προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο του 2014. Εννιά μήνες αργότερα (15/5/2015) το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «…έχει ήδη ξεκινήσει η καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων α΄ φάσης πρακτικής άσκησης στους καταρτιζόμενους» που ανέρχεται σε 480 ευρώ και ότι η διαδικασία πληρωμής του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά!
Εργαζόμενοι και μέλη της Attack καταγγέλλουν ότι ενώ τα ΚΕΚ νέμονται ανεξέλεγκτα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και καρπώνονται από 1.080 έως 1.380 για κάθε ένα «βαουτσερά», οι τελευταίοι κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά και μάλιστα απλήρωτοι. «Είναι ενδεικτικό του εμπαιγμού που έχει στηθεί εις βάρος μας ότι στο τρέχον βάουτσερ τα χρήματα της θεωρίας αποδόθηκαν έως και τρεις μήνες αργότερα, τη στιγμή που προβλέπεται η καταβολή τους εντός ενός μήνα για κάθε μία από τις τρεις φάσεις του προγράμματος. Ήρθε το καλοκαιράκι, αρκετοί από εμάς ολοκληρώσαμε το βάουτσερ (α΄ και β΄ φάση δουλειάς) και ακόμα εκκρεμούν τα χρήματα της α΄ φάσης» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Κι όλα αυτά ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ κατατάσσουν τους νέους έλληνες στην κατηγορία με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, καθώς ένας στους δύο αναζητά δουλειά και δε βρίσκει. Βέβαια, η ΕΕ υποτίθεται ότι επιχειρεί να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα πρόσφατα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα θα καταλήξουν κονδύλια της τάξεως των 171 εκατ. ευρώ μέσω της λεγόμενης πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων. Το ΠΑΝ θα αφορά υποτίθεται την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, εστιάζοντας κυρίως στη νεώτερη γενιά από 15 έως 24 ετών. Πώς όμως; Μέσω προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, ενεργειών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν περαιτέρω κλιμάκωση και γενίκευση της ευκαιριακής απασχόλησης και πληρωμής σε αόριστο χρόνο.