του Ανδρέα Κυρίτση
Τριμερής του αίματος με τον μακελάρη δικτάτορα της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η ανίερη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο αιμοσταγής δικτάτορας Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν σε νέα κοινή διακήρυξη. «Πυλώνα ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή» είχε το θράσος να χαρακτήρισει τη σημερινή Αίγυπτο ο Αλέξης Τσίπρας! Είναι εξοργιστικό και αδιανόητο (όση δημιουργική ασάφεια κι αν προσθέσει κανείς) να χαρακτηρίζεται πυλώνας ασφάλειας μια χώρα που ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης φυλακίστηκε από τη στρατιωτική δικτατορία! Μια χώρα που το κυβερνών κόμμα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση με απόφαση των πραξικοπηματιών και τα μέλη του τρομοκράτες. Μια χώρα που χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης, μουσουλμάνοι αλλά και αριστεροί, έχουν φυλακιστεί, τραυματιστεί και δολοφονηθεί από το στρατό και τις παρακρατικές του μονάδες.
«Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είπε ακόμη ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι επισήμανε το κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ.
Επίσης, κάλεσε τον μακελάρη Αλ Σίσι στην Ελλάδα για την τρίτη τριμερή συνάντηση, ευχόμενος αυτή να γίνει σε πιο ευχάριστη κατάσταση για την πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Απλώνοντας βούτυρο στο ψωμί της στρατιωτικής χούντας της Αιγύπτου ο Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του τζιχαντισμού που αποτελεί «ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».
Μια αναφορά η οποία ικανοποίησε τον αιγύπτιο δικτάτορα που επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο καθεστώς ταυτίζοντας βολικά όσους αντιδρούν στην απολυταρχία του με τους σύριους ισλαμοφασίστες.
Σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.
Κλείνοντας το μάτι σε τμήμα του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, που καλοβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες, ανέφερε πως θα δημιουργηθεί μια νέα τεχνική ομάδα για τη δραστηριοποίηση ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια «οικονομικής ανοικοδόμησης της Αιγύπτου».
Σημείωσε, τέλος, πως θα υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.
Ο Αλ Σίσι εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για τη δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες και για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και εμβαθύνει στις συμφωνίες της προηγούμενης. Για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε για νέους ορίζοντες συνεργασίας και για συμφωνία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων «για τη διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα».
Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, θα αναφέρονται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό η ελληνική κυβέρνηση θα συνεισφέρει στη νομιμοποίηση του στρατοκρατικού καθεστώτος και στην καταστολή της αντιπολίτευσης.
Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει μελλοντικά στη συνεργασία οι εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου το αφήνουν ανοιχτό, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Αίγυπτο, που είναι λογικό να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική.
Όπως σημειώνουν αρκετά διεθνή πρακτορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ευελιξία στην εξωτερική πολιτική θυσιάζοντας πολλές από τις προεκλογικές θέσεις αρχών με στόχο να βρει νέους συμμάχους αλλά και να πετύχει καλύτερους όρους στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι αντιφάσεις της πλουραλιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται και από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη για «συνεννόηση και συνεργασία» με τρίτα κράτη (όπως η Τουρκία), στις διαβουλεύσεις Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη αναφορά… λογοκρίθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και αφαιρέθηκε από το επίσημο κείμενο που διανεμήθηκε, καθώς συνιστά υποχώρηση από την επίσημη θέση ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάγεται στις διεκδικήσεις και τις απειλές της Άγκυρας! Πόση εμπιστοσύνη όμως για τήρηση «κόκκινων γραμμών» μπορεί να δοθεί σε ένα κόμμα που μέσα σε λίγους μήνες έχει κάνει κουρέλι τις αρχές της Αριστεράς στο όνομα του πολιτικού ρεαλισμού;