του Κυριάκου Νασόπουλου
Αγωνιστικός «συναγερμός» έχει σημάνει στο χώρο της υγείας ενόψει της 24ώρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την Τετάρτη 20/5 και στην οποία συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Την ίδια μέρα, στις 12.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ και η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3 μ.μ.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας διεκδικούν δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, εξόφληση των δεδουλευμένων, των νυχτερινών και των αργιών τους και ανάκτηση απωλειών. Ήδη στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι εργαζόμενοι μέσω μαζικών γενικών συνελεύσεων έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.
«Με τον αγώνα μας απαιτούμε δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας με καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε αυτό. Αυτό προϋποθέτει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και ανοιχτό προϋπολογισμό για την υγεία με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα, διεκδικούμε να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία και οι κλίνες που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι μας έχουν και απλήρωτους από τον Ιανουάριο και μετά και δεν μας έχουν ακόμα πληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες» δηλώνει στο Πριν η Μαριώτα Αλμυρούδη, ειδικευόμενη παθολογίας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και μέλος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ).
Η αλλαγή στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε πρώτη φάση, όχι μόνο δεν έφερε καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην ασκούμενη πολιτική, αλλά αντιθέτως η επιμονή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζει κανονικά τις πληρωμές προς τους δανειστές έχει δημιουργήσει περαιτέρω οικονομική ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, τα νοσοκομεία έλαβαν συνολικά τακτική κρατική χρηματοδότηση 43,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν λάβει 229,6 εκατ. ευρώ, που και πάλι δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης, με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει βάλει «χέρι» και στα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.
«Με την αλλαγή της κυβέρνησης δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι προσλήψεις που έχουν ανακοινώσει είναι πρακτικά μόνο επικουρικού προσωπικού δηλαδή όχι μόνιμου. Είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, ενώ και ο προϋπολογισμός ολοένα μειώνεται. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεν τολμά να ψελλίσει ούτε λέξη για τα νοσοκομεία και τα κρεβάτια που έχουν κλείσει» σύμφωνα με τη Μαριώτα Αλμυρούδη.
Η ίδια ως ειδικευόμενη ιατρός έχει να αντιμετωπίσει και τα επιπλέον προβλήματα όλων των ειδικευόμενων του ΕΣΥ. «Οι πόρτες του ΕΣΥ για μας είναι στην ουσία κλειστές λόγω των μηδενικών προσλήψεων. Η μόνη ανοιχτή πόρτα είναι τα επικουρικά ενός χρόνου. Παράλληλα, οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές. Ωράρια που φτάνουν ακόμα και τις 30 συνεχόμενες ώρες εφημερίας με πολύ μεγάλη προσέλευση στα νοσοκομεία, ακριβώς επειδή έχουν κλείσει αρκετά νοσοκομεία και κρεβάτια. Κι αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πολύ μεγάλη πίεση και εντατικοποίηση της δουλειάς» τονίζει.
Σε κάποια νοσοκομεία οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας καθώς δεν υπάρχει ως τώρα καμία συγκεκριμένη δέσμευση από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά αλλά ούτε και για τα οφειλόμενα του 2013. Το αίτημα αυτό βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνολικότερη κατάρρευση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτά λόγω των κλιμακούμενων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση. Το υπουργείο Υγείας έχει μοναχά γενικόλογα δεσμευτεί πως μέχρι τις 23 Μαΐου το απαραίτητο κονδύλι θα έχει εγκριθεί.
«Στο θέμα των επισχέσεων εργασίας είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε συντονισμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία στη βάση των γενικών συνελεύσεων και όχι από τη γραφειοκρατία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπήρξε μέσω των αποφάσεων άμεση σύνδεση της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης στην υγεία με την πληρωμή των δανειστών. Τη στιγμή που πληρώνεται το απεχθές και παράνομο χρέος στο ακέραιο, στο 100% στην ώρα του, δεν δίνονται λεφτά στη δημόσια υγεία. Προχωράμε δυναμικά σε μαζικοποίηση και συντονισμό του αγώνα για αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων, καθώς και για άμεσα, πρακτικά μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, για ανάσχεση του ξεριζωμού των νέων γιατρών προς το εξωτερικό» καταλήγει η Μαριώτα Αλμυρούδη.