Μνήμες 1989. Το πρώτο πολιτικό πείραμα συγκυβέρνησης της Δεξιάς με την Αριστερά έχει τη σύμφωνη γνώμη των Χαρίλαου Φλωράκη, Λεωνίδα Κύρκου, και την πολιτική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μια από τις μεταρρυθμίσεις της εποχής είναι και η παράδοση της ιδιωτικής τηλεόρασης στους εκδότες, χωρίς άδειες και έλεγχο. Ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγες μέρες, 26 χρόνια αργότερα, εντός του Βουλής παραδέχεται το λάθος.
Επιστροφή στο 1989. Ο πρόεδρος της τότε ΔΗΑΝΑ, μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος διαφωνεί εντός του κοινοβουλίου: «Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ’ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες».
«Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους. Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών ανταλλάσσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. Και με μερικούς εξ αυτών μια ή δυο φορές έχω και συμφάγει. Τι να κάνουμε! Όλοι πρέπει να κολακεύουμε τους κυρίους εκδότες ή εν πάση περιπτώσει να μην είμαστε και κοινωνικώς απρεπείς απέναντί τους […] Και αν εγένοντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένοντο, και αποκαλύπτονται για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν, όχι υποθέτοντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας. Τους ενόχλησε η μαφία. Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια».
Και η θέση της Αριστεράς; Τα δύσκολα αναλαμβάνει ο τότε ο βουλευτής του Συνασπισμού Μίμης Ανδρουλάκης: «Και η Αριστερά εκδότης είναι». Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1988, σε συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για την ιδιωτική τηλεόραση θα δηλώσει: «Είναι δύσκολο έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν τις υπέρογκες δαπάνες ίδρυσης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και ούτε μπορούν να προσβλέπουν σε μεγάλο όγκο διαφημίσεων με τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς».
Μια νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνει πως θα δημοπρατήσει τις άδειες σε ένα τοπίο πολλαπλώς ναρκοθετημένο. Διοχετεύει την πληροφορία πως μέσα σε ένα μήνα θα το έχει πράξει, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, συγκεντρώνοντας γνώμες από την κλειστή ομάδα των συμβούλων του. Προηγουμένως, στις αρχές Φεβρουαρίου, τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιήσει ΠΝΠ για να ανοίξει την ΕΡΤ, διότι δεν έχει αυτή τη λογική. Μετά τα λεφτά από τα ταμεία έφυγαν με ΠΝΠ…
Συμβάσεις γιοκ – αλλά υπάρχουν «σχολεία» δημοσιογράφων για ΝΑΤΟ-ΕΕ…
Ματίνα Παπαχριστούδη
ΣυνεχίστεDetails