του Δημήτρη Τζιαντζή
Καμένα όνειρα και περιφρόνηση συνάντησε στην Ουάσινγκτον ο Πάνος Καμμένος
Η ταινία Οι βάσεις και οι Βασούλα του Ντίνου Δημόπουλου, γυρισμένη το 1975, στο απόγειο του μεταπολιτευτικού αντιαμερικανισμού, αποτυπώνει μέσα στην αφέλειά της το λαϊκό αίσθημα της εποχής ενάντια στις βάσεις του θανάτου. Σαράντα χρόνια μετά η πρώτη… αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πια στο πρόγραμμά της καμιά αναφορά στο στοιχειώδες ειρηνικό και δημοκρατικό αίτημα να απομακρυνθούν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από τη χώρα, αλλά ξεδιάντροπα προτείνει και τη δημιουργία νέων.
Ως ο υπουργός που γύρισε από τα κρύα… του λουτρού είναι πλέον γνωστός ο Πάνος Καμμένος μετά το φιάσκο της ελληνικής επίσκεψης στην Ουάσινγκτον. «Ο κ. υπουργός Άμυνας δεν θα σας δεχτεί τώρα» πληροφορήθηκε ο Πάνος Καμμένος λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσημη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον. Ο Άστον Κάρτερ επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και τη ματαίωσε αδειάζοντας τον έλληνα υπουργό που ήδη είχε εξαγγείλει το ακριβό «δώρο του» στην Ουάσινγκτον, τη δημιουργία μιας νέας νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο.
Διπλωματικές πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και η υποβάθμιση της επίσκεψης του Πάνου Καμμένου αποτελεί μέρος της διογκούμενης δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για τους «ερασιτεχνισμούς» και τα ήξεις αφήξεις της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενέργειες με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα, καθώς η πραγματική ενόχληση οφείλεται στα ανοίγματα της ελληνικής πλευράς στη Ρωσία κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάστηκε σαν επιτυχία η πραγματοποίηση συνάντησης στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Κριστίν Γουόρμουθ, την οποία δυσκολεύεται να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου ανάμεσα σε άλλα 100 στελέχη. H συνάντηση ελάχιστα απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ, με μόνη εξαίρεση το κανάλι Ράσια Τουντέι. Εντελώς τυπική ήταν και η ανακοίνωση της Κ. Γουόρμουθ, που ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη φιλοξενία των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στη Σούδα και τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο. Ακόμα αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
O Πάνος Καμμένος πάντως δεν έδειξε να αποθαρρύνεται από την ψυχρή υποδοχή των Αμερικανών, αφού και στη συνάντησή του με την υφυπουργό ανέπτυξε την πρότασή του για δημιουργία νεάς ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης! Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί «μεταφορά δραστηριοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη κατόπιν της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έπειτα από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο». Την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης του θανάτου επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι η σκέψη του Πάνου Καμμένου δεν αφορά ουσιαστικά νέα βάση, αλλά είναι για μεταφορά μιας ήδη «σχεδιαζόμενης βάσης» (πότε και από ποιούς;) από το Τυμπάκι της Κρήτης σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως συμπλήρωσε, η πρόταση έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, χωρίς να έχει υποβληθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ, και θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μαζί με το δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντέλ Σίσι και την Κύπρο συγκροτούν έναν… «άξονα σταθερότητας» στην περιοχή. Στόχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας είναι η επέκταση του άξονα αυτού προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αλλά και προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται απέναντι στον ISIS.
Την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών», ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε την αμερικανίδα αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εμφανίστηκε σίγουρος πως «οι ΗΠΑ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων, θα βοηθήσουν για μια ακόμα φορά» εκτιμώντας ότι θα «έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις» αν ληφθεί υπόψη ότι «πλέον η Συμμαχία αντιλαμβάνεται πως το θέμα του ISIS διευρύνεται και απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο».
Με λίγα λόγια, γη και ύδωρ προσφέρει η χώρα μας στον παγκόσμιο χωροφύλακα, μόνο που εκείνος αντί να εκτιμά τη δουλικότητά της της δίνει μια καρπαζιά ώστε να σκύψει το κεφάλι ακόμα περισσότερο.