της Κατερίνας Σταυρούλα
Με τα μάτια στραμμένα στην Παλμύρα βρίσκεται πλέον η διεθνής κοινότητα μετά και την κατάληψή της από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους με υπουργούς και αξιωματούχους να κάνουν δηλώσεις. Πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, μία εβδομάδα προτού αρχίσει στο Παρίσι η σύνοδος των 20 υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη διεθνή συμμαχία, ο οποίος κάλεσε στην ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.
Μετά και τις εικόνες καταστροφής αρχαιοτήτων, την αγωνία της για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς εκφράζει η UNESCO, ενώ οι φωτογραφίες του χώρου κάνουν το γύρο του πλανήτη. Oι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, πιστοί στη εικόνα που δημιούργησαν και συντηρούν, και χρησιμοποιώντας τελετουργικό τρόπο ενώπιον πλήθους θεατών, εκτέλεσαν την τελευταία εβδομάδα 20 σύρους αιχμαλώτους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα στη σκηνή του ρωμαϊκού θεάτρου.
Με τις μάχες να συνεχίζονται, σε εξέλιξη βρίσκεται στο γειτονικό Ιράκ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ραμάντι, την οποία κατέλαβαν σχεδόν ταυτόχρονα με την Παλμύρα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Χιλιάδες σιίτες εθελοντές παραστρατιωτικοί και δυνάμεις του τακτικού στρατού έχουν δημιουργήσει κλοιό από τρεις πλευρές στην πόλη και προσπαθούν να αποκόψουν τους διαδρόμους ανεφοδιασμού. Παράλληλα, εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές κατά των εξτρεμιστών Σουνιτών. Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές πέριξ της κουρδικής πόλης Κομπάνι, έχουν πληγεί 4.100 στόχοι.
Με τη Δύση να εμφανίζεται ξαφνικά ανήσυχη απέναντι στο φαινόμενο ISIS, έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνει λόγο για χιλιάδες εθελοντές στρατολογημένους από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, τα δύο πρόσωπα των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά με το έγγραφο της αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας DIA, που είδε το φως της δημοσιότητας από την οργάνωση Judicial Watch (Δικαστικό Παρατηρητήριο), στο οποίο περιγράφονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισλαμικού Κράτους. Στο κείμενο με ημερομηνία τον Αύγουστο του 2012 αναφέρεται ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ που ήταν ο πρόδρομος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ «υποστήριξε την αντιπολίτευση στη Συρία από την αρχή, τόσο ιδεολογικά όσο και με την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης». Η ανάλυση των υπηρεσιών πληροφοριών αναγνωρίζει ότι «η άνοδος της εξέγερσης στη Συρία» προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο «θρησκευτική κατεύθυνση» συγκεντρώνοντας υποστήριξη από σουνίτικες «θρησκευτικές και φυλετικές εξουσίες» της γύρω περιοχής. Σε κεφάλαιο με τίτλο «Μελλοντικές υποθέσεις για την κρίση» η έκθεση της DIA προβλέπει ότι, με την επιβίωση του καθεστώτος του Άσαντ, καθώς θα επανακτά τον έλεγχο των συριακών εδαφών, η κρίση θα μεταλλαχθεί σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων». Προτείνεται μάλιστα στη συνέχεια η δημιουργία «ασφαλών θυλάκων, υπό διεθνή προστασία, όμοιους με αυτούς που δημιουργήθηκαν στη Λιβύη, όταν επιλέχθηκε η Βεγγάζη για κέντρο επιχειρήσεων της προσωρινής κυβέρνησης».
Το έγγραφο των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, που διαβάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τη CIA, το FBI κ.ά. προέβλεπε ακόμη και τη δημιουργία του Χαλιφάτου και παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ συνέχιζαν να υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. «Αν η κατάσταση ξεδιπλωθεί υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας με έμμεσο ή άμεσο τρόπο μιας σαλαφίστικης Αρχής» αναφέρεται μεταξύ άλλων και λίγο παρακάτω: «Η επιδείνωση της κατάστασης δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για να επιστρέψει η Αλ Κάιντα του Ιράκ στους παραδοσιακούς της θύλακες στη Μοσούλη και το Ραμαντί».