του Γιώργου Σταχούλη
Συρρίκνωση στο μισό, με 40.000 παιδιά λιγότερα στους παιδικούς σταθμούς και 10.000 απολύσεις εργαζομένων σε αυτούς προβλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την νέα σχολική περίοδο. Η μνημονιακή πολιτική έχει συρρικνώσει τα κονδύλια στους δήμους και έχει οδηγήσει σε αδυναμία εξασφάλισης θέσεων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς Τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατ. ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 100 εκατομμύρια. Την τρέχουσα περίοδο χρειάστηκαν 188 εκατ. για να καλυφτούν 85.000 θέσεις για παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος για την Οικογενειακή Εναρμόνιση φιλοξενούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά 85.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς( δημοτικούς, ιδιωτικούς, ΚΔΑΤ) στους οποίους εργάζονται 19.500 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που προέρχονται από άπορες οικογένειες, με άνεργους και πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πέρυσι, κατατέθηκαν πάνω από 120.000 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 85.000 με βάση τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης «για να επιτευχθεί ο αριθμός ρεκόρ των 85.000 παιδιών μετά από αγώνες πέρυσι πετύχαμε συνολική χρηματοδότηση 188 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται κατά ένα μέρος από ευρωπαϊκά προγράμματα (125εκατ) και κατά το υπόλοιπο (63εκατ) από εθνικούς πόρους».
Όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί πέρασαν, με τον νόμο 3106, στους δήμους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά χωρίς να οριστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργία τους. Το επιπλέον πρόβλημα είναι πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, με το οποίο επιδοτείται η φιλοξενία των παιδιών. Χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητεί από την κυβέρνηση να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από γονείς, να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.