της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Με ευχαριστήρια επιστολή απάντησε ο πρωθυπουργός στην πρόταση του αρχιεπισκόπου για τη συνεργασία κράτους εκκλησίας με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας της και τη διευκόλυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τα έσοδα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τα όσα γράφει, ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί την πρωτοβουλία του Ιερώνυμου ένδειξη ανταπόκρισης «στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας», μήνυμα «γενικής συσπείρωσης» που προβάλλει τη δύναμη της «αλληλεγγύης». Ο πρωθυπουργός προτείνει στην επιστολή του «την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση Θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης». Στο πνεύμα τής μέχρι τώρα στάσης του απέναντι στην Εκκλησία, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται όχι μόνο να προσπερνά την ανάγκη διαχωρισμού της από το κράτος, συστηματικής φορολόγησης των εσόδων της και απαλλοτρίωσής της γης της, αλλά και να της επιτρέπει να ορίζει τη συνεργασία της με το κράτος επιλέγοντας τι και πώς θα του προσφέρει.
Από μέρους του ο αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του (που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Σκάι στις 11 Απριλίου) απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση ποια είναι η αξία της περιουσίας της Εκκλησίας. Ξέρουμε πως δεν πρόκειται μόνο για τις εκτάσεις γης στις οποίες αναφέρθηκε, η αξιοποίηση των οποίων ή μέρους αυτών μάλλον εξαρτάται από αυτή τη συνεργασία με την κυβέρνηση, ώστε η Εκκλησία να καταφέρει έτσι να νομιμοποιήσει κι ό,τι αμφισβητούμενες εκμεταλλεύσεις διαθέτει. Σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας και απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους η περιουσία της Εκκλησίας παραμένει εντυπωσιακή. Πηγή εσόδων αποτελούν και η επιχειρηματική δραστηριότητά της, τα ιδρύματα και η ακίνητη περιουσία της που ήδη αξιοποιείται.
Παρ’ όλ’ αυτά, στην ίδια συνέντευξη ο Ιερώνυμος παρουσίασε και τα… προβλήματα της Εκκλησίας, αναφερόμενος στους φόρους που τη βαραίνουν, στις περικοπές στους μισθούς, στην έλλειψη εφημέριων, στην ανάγκη δημιουργίας κρατικών σχολών για τα στελέχη της, ενώ λίγο αργότερα (και μερικές ώρες πριν από την αερομεταφορά του Αγίου Φωτός) αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας χαρακτηρίζοντάς την «άνευ νοήματος» και θεωρώντας το διαχωρισμό τετελεσμένο… Ως απόδειξη ανέφερε την πολιτική ορκωμοσία του πρωθυπουργού.
Ο αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι μπορεί να συζητήσει με εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος θεωρώντας ίδιους όλους τους αρχηγούς κομμάτων. Μόνο την τρόικα αποκάλυψε πως δεν δέχθηκε να συναντήσει επιρρίπτοντας εμμέσως τις ευθύνες για τη μνημονιακή πολιτική αποκλειστικά στους ξένους. Αναφέρθηκε με σεβασμό στον Αντ. Σαμαρά και την καλή σχέση τους, που είχε θέσει τις βάσεις για τη συνεργασία κράτους-Εκκλησίας με σκοπό την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και ελπίζει σε ανάλογη συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαφοροποιήσει τη στάση του από αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων τόσο σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα της Εκκλησίας και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο κράτος όσο και σε σχέση με τη χριστιανική πίστη και τη σύνδεσή της με την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.