της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Συγκέντρωση υπογραφών για έκτακτο συνέδριο
Παραμένει έντονο το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και να αποδείξει την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Διαψεύδει τα δημοσιεύματα για απειλή κατάσχεσης των γραφείων της και τη συνολική άσχημη οικονομική της κατάσταση, και επιχειρεί να αποδείξει πως ελέγχει το πρόβλημα των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της. Όσον αφορά την κριτική της στην κυβέρνηση, στοχεύει στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στον εσωτερικό δανεισμό από τα ταμεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, που φανερώνουν το αδιέξοδο της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε ξανά στην «απειλή» της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, και εμφανίστηκε περήφανος για το έργο της κυβέρνησής του που θα «έβγαζε τη χώρα από το τούνελ». Η στάση του ενισχύεται από τις δηλώσεις του Μ. Βέμπερ, πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μίλησε για απομονωμένη Ελλάδα και για ρεαλιστική επιλογή εξόδου της από την ΕΕ. Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας, αντιτίθεται στην «εσωστρέφεια» που είναι εις βάρος της ΝΔ και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται στις προσεχείς τοπικές και περιφερειακές προσυνδιασκέψεις.
Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εσωτερικοί αντίπαλοι του Αντ. Σαμαρά, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας και ο Ευρ. Στυλιανίδης, που συνεχίζουν να διαφωνούν με την πολιτική του κόμματος, κρίνουν αναγκαίο το έκτακτο συνέδριο και συλλέγουν υπογραφές για τη διεξαγωγή του. Στόχος τους είναι η αλλαγή ηγεσίας και τακτικής που θα επιτρέψει την επαναπροσέγγιση κεντρώων ψηφοφόρων.
«H χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική (…) κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκτήσει» δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη την περασμένη Παρασκευή, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο Ευαγγ. Αντώναρος αναφερόμενος στην «παρακαταθήκη» του Κων. Καραμανλή, που σκιαγραφεί τα όρια της κεντροδεξιάς παράταξης, είχε αντιταχθεί σε ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες αποκλίσεις.
Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της ΝΔ, υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου,ζητούν την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τις αναγκαίες για την αγορά μεταρρυθμίσεις, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το εξωτερικό. Βλέπουν τα συμφέροντα της χώρας εντός ΕΕ και ευρωζώνης, παρουσιάζουν την «ευρωπαϊκή» πορεία της χώρας σαν μονόδρομο και το ενδεχόμενο της ρήξης σαν απειλή.