του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Μέχρι την Παρασκευή αργά το βράδυ συνεχίζονταν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πυρετώδεις συσκέψεις, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του οικονομικού επιτελείου της κυβερνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να κορυφωθούν την εβδομάδα του Πάσχα κι όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη… «σταύρωση» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ακυρώνοντας εκ νέου ακόμη και εξαγγελμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μέσω των δηλώσεων των οικονομικών υπουργών συνεχίζει να δίνει όρκους για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «συλλέγοντας» από ό,τι αποθεματικό βρίσκεται εύκαιρο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ουσιαστικά ξανά το περίφημο email Χαρδούβελη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους λεγόμενους θεσμούς βρίσκεται ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η λήψη σειράς μέτρων που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα κα την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», που μεταφράζεται πάντα σε νέα μείωση του εργατικού κόστους.
«Επιδίωξη μας είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε για τις 9 Απριλίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δ. Μάρδας, ξεκαθαρίζοντας την προσήλωση της κυβέρνηση στην «τακτοποίηση» των υποχρεώσεών της έναντι των δανειστών. Παράλληλα οι αριθμοί που διαρρέουν σχετικά με το ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα και το θέλησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να φθάνει στο 3,9% δημιούργησαν έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να «σβήσει τις φωτιές» με το επιχείρημα ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν βρίσκεται καν «στο τραπέζι». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περίφημες «λίστες» τις οποίες καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και περιέχουν μέτρα με αναφορές σε περιορισμούς στο καθεστώς των συνταξιοδοτήσεων μάλλον αποδεικνύουν πως το ασφαλιστικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγματευτικής ατζέντας, ενώ το θρυλούμενο νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος Μαρτίου δεν βρίσκεται καν στον… νομοθετικό ορίζοντα. Δείγμα του ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι και το θέμα των εργασιακών σχεσεων και δικαιωμάτων. Παράλληλα, στις γενικές αρχές των κυβερνητικών προτάσεων περιλαμβάνονται μέτρα «βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος», τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Αν και οι αντιφατικές δηλώσεις, ενώ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, δίνουν και παίρνουν, κεντρικό «μότο» της κυβέρνησης είναι ότι στη συζήτηση με τους «θεσμούς» γίνεται διαπραγμάτευση μόνο για τα δημοσιονομικά ζητούμενα και έχει εξαρχής ξεκαθαριστεί πώς οι τρόποι της επίτευξής τους θα αφορούν κατά βάση την κυβέρνηση. Υποστηρίζεται πως η μόνη υποχρέωσή της είναι να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα στις κατευθύνσεις που αυτή επιθυμεί χωρίς να υπαγορεύονται μετρα. Παράλληλα, υποστηρίζεται πως θα είναι καθοριστική για τη διαπραγμάτευση η προσωπική παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι επαφές του σε διεθνές επίπεδο. Αυτόν ακριβώς το συμβολισμό αναφέρεται ότι έχει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου, την ίδια στιγμή δηλαδή που θα συνεδριάζει το Γιουρογουόρκινγκ Γκρουπ στις Βρυξέλλες με διακύβευμα μέτρα ρευστότητας για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή πάντως στο εσωτερικό «καταρρέουν» μία προς μία οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περί βημάτων που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία χωρίς να ληφθούν μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αρμόδιου για τη διαφάνεια υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη που επισήμανε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολες» οι συνθήκες ελέγχου των 766 εξωχώριων εταιρειών της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, αφού «η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι παράνομα αποκτημένα και αρνείται να δώσει πληροφορίες». Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς επισήμανε πως «το να επιχειρήσει κανείς φορολογικό έλεγχο στηριζόμενος μόνο στη λίστα Λαγκάρντ ή στη λίστα Λουξεμβούργου είναι περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα». Ουσιαστικά δηλαδή η όποια κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου προσκρούει πάνω στις θεσμοθετημένες διατάξεις που βασίζονται στην αρχή περί ελεύθερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου στην ΕΕ και καθορίζουν τόσο τη λειτουργία των εξωχώριων εταιρειών όσο και τις σχέσεις ΕΕ – Ελβετίας. Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της σύντομης ενημέρωσης στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Αλ.Τσίπρας είχε αναγγείλει την έρευνα για τα χρηματικά ποσά που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ ως βασική κίνηση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μ