του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με έναν καυγά δικομματικού τύπου προσπάθησε να «καλύψει» την πολιτική υποταγής στους θεσμούς η κυβέρνηση
Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ… Εντάξει;». Η φράση αυτή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση (που ακούστηκε εκτός μικροφώνου στη Βουλή) απασχόλησε περισσότερο από κάθε τι άλλο ειπώθηκε την Παρασκευή στην ολομέλεια του κοινοβουλίου όπου εγκρίθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταφορά των αποθεματικών της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και από εκεί κατευθείαν στα… ταμεία των δανειστών. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από μια γενικευμένη αντιπαράθεση δικομματικού τύπου, προδίδοντας το αυξημένο άγχος κυβέρνησης και Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού. Ένα άγχος που έχει κοινό παρονομαστή τις επιδιώξεις των λεγόμενων δανειστών, αφού οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να σερβίρουν τον «έντιμο συμβιβασμό» τους που θα συνεχίζει την πολιτική των Μνημονίων, ενώ το τρικομματικό μνημονιακό μπλοκ κάνει ότι μπορεί στο ρόλο του τοποτηρητή της όλης διαδικασίας. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 104 κατά σε σύνολο 260 βουλευτών.
Το κλίμα στη Βουλή πυροδότησε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που απευθύνθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «αν θεωρείτε ότι έχετε μια ασυλία επειδή κρέμεστε σε μειοψηφία του λαού αλλά μέσω της διαπλοκής είστε γελασμένοι». Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει «να πείτε ότι η χώρα πρέπει να φύγει από αυτή την κρίσιμη φράση αποδεχόμενη τις βασικές γραμμές που θέλουν να αποδεχθούμε οι δανειστές. Δεν το λέτε αλλά το φέρνετε γύρω γύρω. Οι ομιλίες σας είναι για να δίνουν όπλα στους δανειστές, εταίρους και όσους θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία».
Παρά το γεγονός ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν καταστήσει σαφές με τις πολιτικές τους θέσεις ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, ουσιαστικά η προσπάθεια δημιουργίας ενός δικομματικού τύπου καυγά λειτούργησε σαν προπέτασμα καπνού για την πολιτική πραγματικότητα που σηματοδοτεί η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει τη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Η κυβέρνηση επιχείρησε σκόπιμα να αποκρύψει το γεγονός ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν μία επιλογή που προβλέπονταν σαν ταμειακό «μαξιλάρι» και από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση που κάθε άλλο παρά δυσαρεστεί το «μαύρο μέτωπο» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αφού έτσι θα είναι δυνατή η ακόμη μεγαλύτερη εποπτεία των κρατικών δαπανών. Άρα πολύ μεγαλύτερος ο βαθμός εξάρτησης της χώρας. Παράλληλα «προσπέρασε» το γεγονός ότι με βάση τα όσα έχουν υπογραφεί στην περίφημη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αλλά και τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν εκφραστεί διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη περί πλήρους αποπληρωμής του χρέους, αντικειμενικά τα αποθεματικά κατευθύνονται στη «μαύρη τρύπα» της χρεοκρατίας. Όσον αφορά το επιχείρημα του εσωτερικού δανεισμού με προνομιακό επιτόκιο της τάξης του 2,5%, είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναμένεται να επέλθει… βαρύ κούρεμα στα ταμειακά διαθέσιμα. Άλλωστε για το λόγο αυτόν από τα διαθέσιμα που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος εξαιρούνται οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, φορείς δηλαδή εισηγμένοι στο χρηματιστήριο άρα κατά τεκμήριο με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, οι κάτοχοι των οποίων δεν προτίθενται προφανώς να πάρουν τέτοιου είδους… ρίσκα. Τέλος να θυμίσουμε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που καλύπτει κάθε δημοτικό ή διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει την εμπλοκή του φορέα του.
Από την πλευρά της «φιλοευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης πάντως κατέστη σαφές τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην ολομέλεια της Βουλής αλλά κυρίως κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες ότι μία είναι η επιδίωξη: Η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για άμεση υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές και την πλήρη αποδοχή των όρων για αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη καταστροφή του εναπομείναντος ασφαλιστικού συστήματος καθώς και ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τα έσοδα να καταλήγουν στο «βαρέλι» του χρέους. «Είτε είστε ανίκανοι είτε είστε απρόθυμοι να καταλήξετε σε συμφωνία με τους θεσμούς» επισήμανε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που ή ίδια δημιούργησε» τονίζοντας πως «η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων αποδεικνύει την απελπισία της κυβέρνησης να βρει πόρους». Έκκληση για άμεση υπογραφή συμφωνίας έκανε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κυριάκος Χαρακίδης αναφέροντας ενδεικτικά ότι «όλα αυτά μου θυμίζουν το παράδειγμα της Κύπρου που τελικά δεν απέφυγε τα χειρότερα» αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας στην κυβέρνηση πως «είναι προφανές ότι βρίσκεστε σε πανικό». Αναφέρθηκε δε και στις «συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ενέργειες» επειδή «δεν θέλατε χρήματα και θα καταργούσατε τα Μνημόνια»!