του Ανδρέα Κυρίτση
Τους ρόλους του «καλού» και του «κακού» πολιτσμάνου φαίνεται ότι έχουν μοιράσει στην Κουμουνδούρου. Οι εσωκομματικές αντιδράσεις μετά την κατάλυση του ασύλου και τη σύλληψη των καταληψιών της Πρυτανείας είναι ενδεικτικές των αντιφάσεων, της διγλωσσίας και της υποκρισίας της κυβερνώσας Αριστεράς.
Η καταδίκη της αστυνομικής επέμβασης από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στρεβλή. Συνοδεύτηκε από προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλες οι ευθύνες στον Γ. Πανούση, εμφανίζοντάς τον ως ΔΗΜΑΡίτη σε προσωπική σταυροφορία, ώστε να βγει λάδι ο αρχηγός τους.
Από τις λίγες εξαιρέσεις άλλη μια φορά ο Μανώλης Γλέζος που –κόντρα στην επίσημη γραμμή– παραδέχτηκε ότι η εισβολή της αστυνομίας αποτελεί ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο εμβληματικός αγωνιστής καταλογίζει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση και τη σιωπή της. Οι ισχυρισμοί άλλων στελεχών ότι ο Γ. Πανούσης εφαρμόζει δική του ατζέντα μη σύμφωνη με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας αποδείχτηκαν με κοντά ποδάρια.
Τις αυταπάτες έσπευσε να διαλύσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας, που σε συνέντευξή του στην Καθημερινή την περασμένη βδομάδα επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για εισβολή της ΕΛΑΣ στην Πρυτανεία ελήφθη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν και αποφασίστηκε «να αλλάξει η γραμμή». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η επέμβαση θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά αποφάσισαν από κοινού με τον πρωθυπουργό να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή, ώστε να «ξεφουσκώσουν» οι αντιδράσεις από την καταστολή στις Σκουριές. Ο Γιάννης Πανούσης υποστήριξε ότι «η κίνηση αυτή έσωσε την τιμή της κυβέρνησης», ώστε να μη φανεί ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου ψηφίστηκε υπό την πίεση των καταληψιών. Ακόμα ανέπτυξε το σενάριο περί συμπόρευσης αντιεξουσιαστών-ποινικών και αλλοδαπών σε γενικά μπάχαλα για τον έλεγχο των Εξαρχείων και μέσω αυτού της διακίνησης ναρκωτικών. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του για «μισθωμένα μπαχαλάκια» άσχετα με τη νεολαία που αντιστέκεται, τα οποία εκτελούν συμβόλαια, γεγονός τεκμηριωμένο από τα στοιχεία της αστυνομίας.
Ο Γιάννης Πανούσης επίσης παραδέχτηκε ότι έχει πολιτική κάλυψη από το Μέγαρο Μαξίμου να γίνει πιο επιθετική η στάση της ΕΛΑΣ στη διάρκεια επεισοδίων το επόμενο διάστημα κατά περίπτωση και «με εντολή Τσίπρα», καθώς θα μιλάει απευθείας μαζί του.
Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στην αλλαγή άποψης η προκλητική στάση της αστυνομίας στη διάρκεια της ενωτικής και ειρηνικής διαδήλωσης της Πέμπτης υπέρ των προσφύγων και κατά της στάσης της ΕΕ. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ στο ύψος της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία και κάτω από τις αποδοκιμασίες του πλήθους, παρατάχθηκαν για λίγα λεπτά επιδεικτικά στο χώρο ανάμεσα στους διαδηλωτές του ΚΚΕ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Την πλήρη στήριξη στις ενέργειες της αστυνομίας και του υπουργού ΠΡΟΠΟ επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός με την επίσκεψή του (με συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων) στο υπουργείο τη Δευτέρα το πρωί. Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τον συμβολικό ρόλο της επίσκεψης και χαρακτήρισε την αστυνομία «εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας» προσθέτοντας πως «αντανακλά τη δημοκρατία σε κάθε χώρα» και καλώντας λαό και αστυνομία να ξεφύγουν από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Κήρυξε μηδενική ανοχή σε διαφθορά και… οργανωμένες ομάδες, ενώ μίλησε για «ενδείξεις ύπαρξης οργανωμένων (ακροδεξιών) θυλάκων στο Σώμα». Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις και εξωραϊσμούς δεν τολμά να προχωρήσει σε στοιχειώδη εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας.
Φοιτητικοί σύλλογοι, διοικητικοί υπάλληλοι και άλλες κινήσεις και συλλογικότητες απεύθυναν κάλεσμα για δράση ενάντια στην καταστολή και τον κυβερνητικό αυταρχισμό.
O Σύλλογος Διοικητικών του ΕΚΠΑ, στην ανακοίνωσή του για την εισβολή της αστυνομίας στην Πρυτανεία και την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δώσει εντολή καταπάτησης του ασύλου από τα ΜΑΤ, καταγγέλλει τις πανεπιστημιακές αρχές που, παίζοντας δικά τους πολιτικά παιχνίδια, φρόντισαν να φέρουν τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στο ΕΚΠΑ, επιδιώκοντας και τον κοινωνικό αυτοματισμό στην επίθεση εναντίον του ασύλου.
«Το λόγο για το άσυλο τον έχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των πανεπιστημίων, και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς. Ο χώρος του πανεπιστημίου αποτελεί κοιτίδα και ορμητήριο αγώνων απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ, και οποιασδήποτε κυβέρνησης κινείται σε αυτά τα πλαίσια» υπογράμμισε το Δίκτυο Διοικητικών. Το Δίκτυο απεύθυνε κάλεσμα προς τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες σε πορεία για την υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου και ενάντια στην αστυνομοκρατία και την εμπέδωση του φόβου μέσα στα πανεπιστήμια και την κοινωνία.