του Κυριάκου Νασόπουλου
Σε αναβρασμό βρίσκονται για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, καθότι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με την ημέρα στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τελικώς να εφαρμόσει κατά γράμμα για φέτος τον ήδη ψηφισμένο, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προϋπολογισμό. Με βάση αυτό, οι λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων θα μειωθούν το 2015 κατά 300 εκατ. ευρώ, την στιγμή που συνολικά η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει υπερβεί το 60%.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο νέος υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής προχώρησε σε μείωση της χρηματοδότησης για τον μήνα Μάρτιο κατά 51%, σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ έπεται και συνέχεια. Παράλληλα, ζήτησε από τα νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
Τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν στο σύνολό τους κάτω από τα όρια ασφαλείας, με λιγοστό προσωπικό και χωρίς τα βασικά αναλώσιμα υλικά. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να απευθύνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προμήθεια υγειονομικού κα φαρμακευτικού υλικού. Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 15.000 υγειονομικοί, από τους οποίους ουδείς έχει αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα 1 στις 3 οργανικές θέσεις να είναι κενές (25.000 κενά). Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για μια πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του, περιορίστηκε στην πρόσληψη μόνο 1.007 εργαζομένων, όπως είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης, μόνο τα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν καταργηθεί 880 κλινικές και 10.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο προχώρησαν στις 16/3 σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης ζητώντας να μπει ένα τέλος στην συνεχιζόμενη απαξίωσή του και απαιτώντας να εξαφανιστούν εδώ και τώρα τα ράντζα από το νοσοκομείο. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα Κέντρα Υγείας, τα οποία βρίσκονται υπό διάλυση σε όλη την επικράτεια. Η αποσύνδεση της κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών από τα νοσοκομεία, δημιούργησε χάος, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες μετάβασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ένα ακόμα «ανοιχτό» ζήτημα που αφορά του εργαζόμενους στην δημόσια υγεία αποτελεί η μη καταβολή των οφειλομένων νυχτερινών αργιών για τα έτη 2012-2014. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθότι πίσω από την συνεχή άρνηση, τα τελευταία 10 χρόνια, του κράτους να αποζημιώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών κρύβεται η προσπάθεια πλήρους αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών. Με βασικό άξονα την μετατροπή των ειδικευόμενων ιατρών σε άμισθους «εκπαιδευόμενους» σκλάβους 24ωρης χρήσης χωρίς δικαιώματα.
Μέσα στην εβδομάδα, δημοσιεύτηκε επιτέλους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την πληρωμή των εφημεριών. Αρχικά, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε απορρίψει την τροπολογία του υπουργείου Yγείας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών από το 2012 έως σήμερα, χαρακτηρίζοντας την άσχετη.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε θα δοθούν τελικώς τα χρήμα στα νοσοκομεία, την στιγμή που οι ημερομηνίες παραγραφής για τις οφειλές των προηγούμενων ετών είναι ασφυκτικές. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από τις 23 Μαρτίου και οι γιατροί του ΚΑΤ από την 1η Απριλίου. Τέλος, ήδη σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές συνελεύσεις στην κατεύθυνση λήψης αγωνιστικών αποφάσεων και κινητοποιήσεων για δημόσια, δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και εργασιακή-μισθολογική αξιοπρέπεια.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου. «Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας ισότιμες υπηρεσίες σε όλον τον πληθυσμό της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και ανισοτιμίες. Που θα εξασφαλίζει και επιστημονική εξέλιξη σε όλους τους υγειονομικούς. Που θα δίνει λύση επαγγελματικής αποκατάστασης στους νέους γιατρούς, τους σημερινούς ειδικευόμενους και στους νεοειδικευμένους, σε μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ. Απαιτούμε την διαγραφή του χρέους της χώρας που έχει γίνει ασφυκτική θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, ένα χρέος που άλλοι το δημιούργησαν και άλλοι το πληρώνουν όπως αποδεικνύεται περίτρανα και με το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων μας που ως τώρα προφανώς θυσιάζονται για την αποπληρωμή των «δόσεων» προς το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ», αναφέρει.