του Δημήτρη Σταμούλη
Aς μην είναι 7, ας είναι 5 Κυριακές» δήλωσε σε εκπρόσωπο εργαζομένων στο εμπόριο ο Γιώργος Σταθάκης, συμπυκνώνοντας σε πέντε λέξεις τη φιλοσοφία της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στο χώρο του εμπορίου. Ο νόμος λοιπόν για τις 7 Κυριακές το χρόνο με ανοιχτά καταστήματα παραμένει ενεργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κάνει το παραμικρό για να μην ισχύσει την ερχόμενη Κυριακή, όπου οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο θα κληθούν να εργαστούν «σαn να μην πέρασε μια μέρα».
Τι «καλό» έχει φέρει όμως αυτό το αντεργατικό πλαίσιο των «ανοιχτών μαγαζιών» της Κυριακής; Ας δούμε τα τελευταία επίσημα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο του εμπορίου. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών το μήνα Δεκέμβριο 2014, σε σύγκριση µε το δείκτη του Δεκεµβρίου 2013, σηµείωσε μείωση κατά 3,7%, ενώ και ο Δείκτης Όγκου το ίδιο διάστημα σηµείωσε επίσης μείωση 1,2 %. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, ενώ όλες οι κατηγορίες καταστημάτων έχουν αρνητικό πρόσημο, μόνο τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,7%.
Η εφαρμοζόμενη πολιτική που αλώνει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση και τη γενική αργία της Κυριακής προφανώς δεν έχει στόχο ούτε την «ανάπτυξη» ούτε τις «νέες θέσεις εργασίας». Το κρίσιμο ζήτημα για το μεγάλο εγχώριο και διεθνές εμπορικό κεφάλαιο είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ο απόλυτος εξανδραποδισμός των εργαζομένων, η επιβολή και κυριαρχία ενός νέου «λάιφ στάιλ» που θα εμπεδώνει την κατανάλωση κάθε ώρα, κάθε μέρα, ώστε να μεγιστοποιείται το επιχειρηματικό κέρδος.
Η στάση πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου είναι η ριζική άρνηση υποταγής σε μια τέτοια προοπτική και η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων για την οριστική κατάργηση της εργάσιμης Κυριακής. Στην απεργία έχουν δηλώσει την παρουσία τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Λάρισας, Χανίων, Αγρινίου, Καλαμάτας, Αχαΐας, Ξάνθης και Λαμίας, και τα επιχειρησιακά σωματεία Λιντλ Νομού Αττικής, Πράκτικερ Ελλάς, και Αρβανιτίδη. Σε απεργία καλεί έστω και «τελευταία» η κλαδική ομοσπονδία ΟΙΥΕ. Μάλιστα πρόσφατα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη –ο οποίος ωστόσο έχει αρνηθεί στην πράξη να συναντήσει άλλα σωματεία του κλάδου όπως το ΣΥΒΧΑ, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του συλλόγου– χωρίς όμως το παραμικρό αποτέλεσμα, καθώς η ελεγχόμενη από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ ΟΙΥΕ «αδειάστηκε» από τις δηλώσεις του. Μπορεί να αρνήθηκε τις διάφορες «δημοσιογραφικές διαρροές» περί ενδεχόμενης συνέχισης του μνημονιακού νόμου 4177/2013 και να επανέλαβε ότι ισχύει η προγραμματική δέσμευση του ίδιου και της κυβέρνησης για κατάργησή του, και την επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις Κυριακές, παρέπεμψε όμως το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες, σημειώνοντας ότι «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας θα προχωρήσει στην οριστική επίλυση του θέματος». Μια ιστορία που θυμίζει τα περίφημα «751 ευρώ» του κατώτατου μισθού…
Πρόκειται για σαφή επιλογή της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος σε συνάντησή του με τους εμπόρους της ΕΣΕΕ, που πρωτοστατεί στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία, τους ζήτησε «να καταθέσουν τις προτάσεις τους»! Επομένως και σε αυτή την περίπτωση –όπως και με τον βασικό μισθό– σαφής επιδίωξη είναι η «συναίνεση» με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η αποτροπή… μονομερών φιλεργατικών μέτρων…
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βέβαια έχουν άλλη άποψη και γι’ αυτό προετοιμάζονται εντατικά για τη μάχη και την επιτυχία της απεργίας της 5ης Απριλίου – για να επιβάλουν με τον αγώνα τους κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ τα δικαιώματά τους. «Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση δίπλα στα συμφέροντα των εργοδοτών μας» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων Αττικής, ο οποίος επισημαίνει ότι «ήταν εξαρχής δεδομένο πως τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας». «Τα εργατικά συμφέροντα μπροστ! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Την Κυριακή 5 Απριλίου δεν δουλεύουμε, δεν ψωνίζουμε» διακηρύσσει με έμφαση το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα «Απελευθερωμένα» Ωράρια, που καλεί σήμερα στις 6 μ.μ. νέα σύσκεψη προετοιμασίας της απεργίας στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6 & Μεσολογγίου, Εξάρχεια).
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Καλούν το Σωματείο Υπάλληλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης και ο τοπικός Συντονισμός Δράσης ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Απεργία έχουν αποφασίσει και το κλαδικό σωματείο των εμποροϋπάλληλων και τοπικά επιχειρησιακά σωματεία, που μαζί με το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου συμμετείχαν σε σύσκεψη στο ΕΚΘ για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, στην πόλη βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στο βιβλιοπωλείο Ιανός, που τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε εκδικητικές απολύσεις και επιβολή παράνομων προστίμων ως ποινή σε δήθεν παραπτώματα υπαλλήλων.