Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Φρανκφούρτη με αφορμή τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Η Ευρώπη δεν πρέπει να κυβερνάται από την ΕΚΤ”, τόνισε η Σάρα Βάνγκεκνεχτ στην ομιλία της.
της Κατερίνας Σταυρούλα
Χιλιάδες διαδηλωτές το φώναξαν στη Φρανκφούρτη: Απολύστε την Τρόικα, όχι τους ανθρώπους. Και ανάμεσα στα συνθήματα ενάντια στον καπιταλισμό και τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, τις πολύχρωμες φορεσιές των ανταρτών κλόουν του CIRCA, τα πανό, τα συνδικάτα, τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τις αριστερές οργανώσεις, τους αναρχικούς, τους χιλιάδες διαδηλωτές που, με τα καλέσματα της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ένωσης (DGB) και του κινήματος blockupy, ήρθαν από δεκάδες πόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης στη Φρανκφούρτη ένα σύνθημα λογοπαίγνιο, παρήχηση στα γερμανικά της λέξης τρόικα, σημάδεψε την προηγούμενη εβδομάδα. Στον δρόμο «για ένα τέλος της θλίψης».
Πρωτόγνωρες φάνηκαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι διαδηλώσεις στους συνήθως ήσυχους δρόμους της Φρανκφούρτης, της οικονομικής πρωτεύουσας της ευρωζώνης. Αφορμή τα εγκαίνια του νέου πολυτελούς ουρανοξύστη που στεγάζει τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο νέος ουρανοξύστης, ύβρις για τους ανθρώπους της Ευρώπης, ένα φρούριο ύψους 185 μέτρων που περιβάλλεται από τεράστιο φράχτη, κόστισε το ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 δισ. ευρώ. Και τα εγκαίνια του, που συνέπεσαν με την 144η επέτειο από την Παρισινή Κομμούνα, έβγαλαν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες.
Η ολοήμερη διαδήλωση, μπλοκάρισμα των δρόμων που οδηγούσαν στο νέο ναό του χρήματος από τις 7 το πρωί και κάθε είδους διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών της λιτότητας και της αυταρχικής Ευρωπαϊκής Ένωσης οργανώνονταν με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων με διεθνή καλέσματα εδώ και μήνες. Στην Φρανκφούρτη συνέρρεαν από την αρχή της εβδομάδας διαδηλωτές από τη Γερμανία αλλά και από 40 ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις με λεωφορεία αλλά και ναυλωμένο τραίνο από το Βερολίνο. Στόχος των διαδηλωτών να πραγματοποιηθεί μια τέτοιου μεγέθους διαδήλωση που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί για ένα 24ωρο η πρόσβαση προς το νέο κτίριο όπου προγραμματιζόταν η τελετή εγκαινίων.
Tα πρώτα μπλοκαρίσματα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε απρόβλεπτα σημεία. Διαδηλωτές σκαρφάλωσαν ακόμα και στον πύργο Skyper, έναν από τους νεότερους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης στην καρδιά του οικονομικού κέντρου, για να κρεμάσουν πανό με το σύνθημα «Ο καπιταλισμός σκοτώνει». Μέχρι το απόγευμα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι γέμισαν την πλατεία Ρέμερ στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Και φάνηκε από νωρίς πως ο στόχος δεν ήταν ανέφικτος, αν λάβει κανείς υπόψη τόσο την παγκόσμια κάλυψη των γεγονότων από την πρώτη στιγμή όσο και το γεγονός ότι η ΕΚΤ οδηγήθηκε σε μικρότερης κλίμακας «δεξίωση» από αυτή που αρχικά προγραμματιζόταν χρησιμοποιώντας μάλιστα σαν δικαιολογία την «ελληνική κρίση». Προσκεκλημένοι περίπου 100 αξιωματούχοι, ανάμεσά τους μόλις 20 κεντρικοί τραπεζίτες.
«Η διαμαρτυρία μας είναι ενάντια στην ΕΚΤ, ως μέλος της Τρόικα, που παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, επιβάλει την πολιτική της σε κυβερνήσεις όπως η ελληνική. Θέλουμε οι πολιτικές λιτότητας να τελειώσουν», δήλωνε ο Ούρλιχ Βίλκεν, μέλος του Blockupy, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ είναι μια γερμανική δικτατορία σε νέα έκδοση, μία δικτατορία που διευκολύνει τον καπιταλισμό» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο βρετανός μαρξιστής καθηγητής Ντέιβιντ Χάρβεϊ στη γερμανική εφημερίδα Freitag. Ενώ η Ζάρα Βάνγκεκνεχτ, στέλεχος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς σημείωσε στην ομιλία της στους συγκεντρωμένους ότι ο ρόλος της ΕΚΤ έχει ξεπεράσει τα δημοκρατικά όρια. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να κυβερνάται από την ΕΚΤ» είπε η Βάνγκεκνεχτ.
«Υπάρχουν μερικοί, όπως και πολλοί από τους διαδηλωτές έξω σήμερα, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη με μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών» σημείωνε από την άλλη ο Μάριο Ντράγκι στην τελετή εγκαινίων θέλοντας να φανεί ανοιχτός στις φωνές διαμαρτυρίας που έφταναν από τους δρόμους της Φρανκφούρτης. Όλα αυτά αφού είχε φροντίσει να αποδώσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών χειρισμών της ΕΚΤ, για κάποιους που «έπρεπε να περάσουν από δύσκολη περίοδο προσαρμογής», σε «συνέπεια των προηγούμενων αποφάσεων τους». Ενώ παρουσίασε τον ουρανοξύστη της ΕΚΤ σαν άλλη μια απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει η Ευρώπη ενωμένη αναφέροντας πως «πρόκειται για ένα λειτουργικό κτίριο που αποτελεί σύμβολο για τη συνεργασία στην Ευρώπη». Όμως η ανεργία που αποκτά πανευρωπαϊκή εμβέλεια και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι κοινωνικές δομές που διαλύονται από τις, σε βαθμό εμμονής, ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας στις οποίες η ΕΚΤ παίζει καθοριστικό ρόλο, και οι εργαζόμενοι που υποφέρουν ακόμα και στην «κραταιά» Γερμανία βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη. Και ανάγκασαν αρκετούς από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους της ΕΚΤ να φτάσουν τελικά στο νέο κτίριο με ελικόπτερο ή μέσω του ποταμού Μάιν.
Κι ενώ ο Μάριο Ντράγκι έκοβε τη γαλάζια κορδέλα στην είσοδο του κτιρίου, οι δρόμοι της Φρανκφούρτης γέμιζαν δακρυγόνα και καπνούς. Στην πόλη αναπτύχθηκαν σχεδόν 10.000 αστυνομικοί και ειδικές αστυνομικές ομάδες, ενώ σε μία τεράστια περίμετρο γύρω από την ΕΚΤ είχαν τοποθετηθεί κάγκελα και φράχτες μήκους 100 χιλιομέτρων. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν 28 αύρες, ήτοι όλες οι αύρες της Γερμανίας. Μεγάλα τμήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Φρανκφούρτης είχαν αποκλειστεί ενώ στο σχεδιασμό της αστυνομίας ήταν και το κλείσιμο σταθμών μετρό και τραμ. Όλη η περιοχή γύρω από την ΕΚΤ είχε ανακηρυχθεί ζώνη κινδύνου, με την αστυνομία να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον οποιοδήποτε μέσα και γύρω από αυτή τη ζώνη χωρίς δικαιολογία. Ωςαποτέλεσμα, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 500 ενώ περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν. Και η μεγάλη γιορτή της “οικονομίας των αρπακτικών” έμεινε πια στην ιστορία σαν άλλη μια αφορμή για να βγουν οι εξεγερμένοι άνθρωποι δυναμικά στο προσκήνιο.