της Ιωάννας Καρδαρά
Πλησιάζουν οι εκλογές στο Ισραήλ και το αποτέλεσμα μοιάζει αμφίβολο, μιας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το δεξιό Λικούντ να μάχεται στήθος με στήθος με τον κεντροαριστερό συνασπισμό Σιωνιστική Ένωση. Τρεις μήνες πριν ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη διάλυση της βουλής και κάλεσε πρόωρες εκλογές, θεωρώντας πως στις 17 Μαρτίου θα είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Παρ’ όλ’ αυτά η Σιωνιστική Ένωση, που συγκροτήθηκε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Ισαάκ Χέρτσογκ και την επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Τζίπι Λίβνι, φαίνεται να κοντράρει στα ίσια και να αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για το Λικούντ.
Θορυβημένος από τις δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου προσπαθεί με κάθε μέσο να αφυπνίσει τους οπαδούς του και τα μέλη του κόμματός του ώστε να καταβάλλουν κάθε δυνατό τρόπο για να επανεκλεγεί τέταρτη συνεχόμενη φορά. «Είναι μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση» δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Λικούντ, για να προσθέσει: «Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια, παγκόσμια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής μας». Στοιχηματίζοντας ουσιαστικά σε θεωρίες συνωμοσίας, ο Νετανιάχου καταδεικνύει το μέγεθος του φόβου του ότι μπορεί να χάσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.
Ο αρχηγός του δεξιού συντηρητικού κόμματος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη μείωση της ψαλίδας, ψάχνει να βρει εχθρούς και υποκινητές αυτής της κατάστασης στρεφόμενος ουσιαστικά προς την Ουάσιγκτον. Τρανταχτό παράδειγμα αποτέλεσε η επίσκεψη του Νετανιάχου στην αμερικανική πρωτεύουσα και η ομιλία του από το βήμα του Κογκρέσου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, προσκεκλημένος των Ρεπουμπλικανών, προκάλεσε με το λόγο του τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της ηγεσίας των Δημοκρατικών. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ ερμήνευσαν τις τελευταίες δηλώσεις του Νετανιάχου περί «παγκόσμιας εκστρατείας» σαν έμμεση καταγγελία περί χρηματοδότησης των πολιτικών του αντιπάλων από αμερικανικούς κύκλους που απορρίπτουν την πολιτική του στο παλαιστινιακό και στο ιρανικό πρόβλημα. Η νομοθεσία στο Ισραήλ απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, επιτρέπει ωστόσο την έμμεση ενίσχυσή τους από χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που παρεμβαίνουν σε συγκεκριμένα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.
«Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ο Νετανιάχου αισθάνεται την πίεση και πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση» δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο 54χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος εμφανίστηκε ως το «αουτσάιντερ» της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερη χαρισματική πολιτική μορφή. Ωστόσο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανατρέψει στην προεκλογική εκστρατεία την εικόνα αυτή. Μάλιστα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις καταγράφεται ο συνδυασμός του στην πρώτη θέση. Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται πως για ακόμη μια φορά θα παίξουν οι αναποφάσιστοι, αφού το ποσοστό τους ανέρχεται περίπου στο 25%.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός Χέρτσογκ-Λίβνι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, μιας και παραπάνω από το 50% των πολιτών υποδεικνύει και τοποθετεί στα σημαντικότερα ζητήματα την άνοδο του κόστους ζωής, τη στέγαση και άλλα κοινωνικά προβλήματα, στα οποία το κεντροαριστερό κόμμα επικεντρώνεται και εντέλει βγαίνει κερδισμένο. Αντίθετα, τα θέματα ασφάλειας, στα οποία ποντάρει κυρίως ο Νετανιάχου, ιεραρχούνται ως σημαντικότερα μόνο από το 30% των ψηφοφόρων.
Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς το αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, μοιάζει αμφίρροπο και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι θα είναι εκείνος που θα σχηματίσει και την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει δεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα. Όπως όλα δείχνουν ρόλο-κλειδί που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα διαδραματίσει το κεντρώο κόμμα Κουλάνου, το οποίο δεν έχει διστάσει να ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική Νετανιάχου αναφορικά με το παλαιστινιακό, και όχι μόνο.