της Αρχοντούλας Βαρβάκη
Να ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, τους «λαγούς με πετραχήλια», και να προχωρήσει στην αναγκαία «στροφή στο ρεαλισμό» ζήτησε το Ποτάμι από το ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ακόμα και τα ελάχιστα και σαφώς ανεπαρκή μέτρα ανακούφισης που υπόσχεται η κυβέρνηση στους εργαζόμενους τάραξαν το Ποτάμι, το οποίο αγωνιά για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, την αποπληρωμή του χρέους, και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ΕΕ είναι η κύρια ανησυχία του Ποταμιού. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι απόλυτα φιλοευρωπαϊκή και δεν επιδιώκει καμιά τέτοια σύγκρουση, οι βουλευτές του Ποταμιού έκαναν κάθε προσπάθεια να αναδείξουν τη σημασία αυτής της συμμαχίας για την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στην ομιλία του βουλευτή Σπ. Δανέλλη, ο οποίος αν και αυτοπροσδιορίζεται «αριστερός», επιδεικτικά αδιαφορεί για τις συνέπειες που είχε ως τώρα η πολιτική της ΕΕ για τους εργαζομένους. Ενάντια στην «εκβιαστική» διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα άλλα κράτη ο Σπ. Δανέλλης σημείωσε πως «η ΕΕ κατάφερε να επιβιώσει μέσω της κουλτούρας της συνεννόησης και του συμβιβασμού» και λίγο αργότερα ζήτησε σεβασμό προς «τους κανόνες που ορίζουν τη συνύπαρξη στην προνομιούχα ομάδα της Ευρωζώνης»!
Ποιών τα προνόμια εξυπηρετούνται από αυτήν τη φιλοευρωπαϊκή στάση και τη συνολική πολιτική του Ποταμιού φάνηκε και από τις ομιλίες των άλλων βουλευτών. Στην αναλυτική τοποθέτησή του ο Στ. Θεοδωράκης υπερασπίστηκε τις προηγούμενες «δημοκρατικές» κυβερνήσεις (απαντώντας στη «ρητορική του μίσους» και στη «συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς») αλλά κυρίως τη μνημονιακή πολιτική τους. Ζήτησε συμφωνία με τους «εταίρους» για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, νέες μεταρρυθμίσεις και εξασφάλιση των «οφειλόμενων» δόσεων. Οι νέες δόσεις, οι ξένες επενδύσεις, όπως αυτές των Κινέζων στο λιμάνι, και η πάταξη της διαφθοράς είναι η συνταγή του Στ. Θεοδωράκη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Την ίδια αγωνία για τις ιδιωτικές επενδύσεις εξέφρασε και ο Χ. Θεοχάρης, που τόνισε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, μεταξύ αυτών και τους εργοδότες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντεργατικής πολιτικής που προτείνει το Ποτάμι είναι η δήλωση της Κ. Μάρκου, η οποία τόλμησε να πάει «κόντρα στο ρεύμα» και να αντιταχθεί στη δωρεάν ηλεκτροδότηση 300.000 νοικοκυριών. Ενώ επιχειρηματολογούσε υπέρ αυτής τη θέσης εξηγώντας πως «το πρόγραμμα βασίζεται στην αναδιανομή χωρίς πόρους», στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία της για τις τράπεζες που χάνουν δεκάδες δισ. και λίγο αργότερα αντιτάχθηκε στη διαγραφή του χρέους.