της Ιωάννας Καρδαρά
Σε καταγγελίες για παράνομες, μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ και αρχηγός του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση. Ο Ζάεβ υποστηρίζει πως τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας παρακολουθούνταν το τελευταίο διάστημα από τις μυστικές υπηρεσίες. Όπως επισημαίνει ο Ζάεβ, ανάμεσα στα θύματα των υποκλοπών είναι ο ίδιος, αρχηγοί αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρόσωπα από τον δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι και τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ, συγγενή του Γκρουέφσκι, ότι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις, οι οποίες κατά τον Ζαέβ πραγματοποιήθηκαν έπειτα από εντολή των παραπάνω.
Ο Νικολά Γκρουέφσκι από τη μεριά του χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών». Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ο Ζόραν Ζάεβ δέχθηκε να γίνει μαριονέτα ξένων μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα ο ίδιος δείχνει να βιάζεται να αποτελέσει μέρος ενός σχεδίου που θα μπορούσε να ωφελήσει μια τρίτη πλευρά αλλά όχι την ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεβ θέλει να κρατήσει σε ομηρία ολόκληρο το λαό της χώρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του θύμα, αλλά δεν είναι τίποτα περισσότερο από υποχείριο των ξένων συμφερόντων».
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ζήτησε κι αυτό με τη σειρά του να διεξαχθεί έρευνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η υπόθεση φαίνεται να έχει προκαλέσει αναταραχές στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ πρέσβη Άιβο Οράβ και τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Έρνστ Ράιτσελ, δήλωσε ότι ζήτησε τη συγκρότηση ομάδας από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο ειδικών, για την εξέταση της όλης κατάστασης σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και της δίωξης εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ.
Ο Ζάεβ έχει δώσει στη δημοσιότητα έντεκα τηλεφωνικές συνομιλίες από παρακολουθήσεις και υποστηρίζει πως στην επιφάνεια θα έρθουν και άλλες. Στη συνέχεια ανέφερε πως οι συνομιλίες αυτές ήρθαν στα χέρια του από ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ. Η υπόθεση αυτή έχει ονομαστεί «Πραξικόπημα» και στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατηγορείται ότι έχει συνεργαστεί με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας και χάρη σε αυτήν έχει στα χέρια του τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούν μέλη της κυβέρνησης αλλά και κρατικούς λειτουργούς. Κατηγορείται επίσης ότι μέσω αυτών των συνομιλιών προσπάθησε να εκβιάσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, για να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές. Το κόμμα του Νικολά Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE δήλωσε πως οι πράξεις του Ζάεβ αποτελούν μέρος ενός «σκοτεινού σχεδίου» το οποίο στοχεύει στην αποσταθεροποίηση και την πρόκληση αναταραχών στην ΠΓΔΜ.
Η αστυνομία της χώρας έχει προβεί ήδη σε συλλήψεις πέντε ατόμων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά το κόμμα του Ζάεβ SDSM συνεχίζει να δηλώνει πως θα αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με «τις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών χιλιάδων πολιτών από την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, τον πλήρη έλεγχο και την κατάχρηση όλων των θεσμικών οργάνων προς την εξυπηρέτηση συμφερόντων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και κατάφωρες παραβιάσεις κατά τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα».