του Κυριάκου Νασόπουλου
Πέρα από τις μαζικές διαδηλώσεις «εντός των τειχών», πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περασμένης εβδομάδας, και όχι μονάχα αποκλειστικά την Τετάρτη, δεκάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης του ελληνικού λαού. Πολίτες σε χώρες και πόλεις σε τρεις ηπείρους βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες φωνάζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Από τη μακρινή Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία μέχρι το Παρίσι και δεκάδες άλλες πόλεις της Ευρώπης το μήνυμα ήχησε ισχυρό. Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Λευκωσία και Ρώμη είναι μόνο μερικές από τις ευρωπαικές πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις. Ειδικά σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, διοργανώθηκαν σε πάνω από τρεις πόλεις σε κάθε χώρα. Στον διαδραστικό χάρτη των συγκεντρώσεων αληλλεγγύης σε όλο τον κόσμο για την Ελλάδα, ενάντια στο χρέος που δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο με τίτλο «Support the Greek people’s fight against deadly austerity» («Στηρίξτε τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη φονική λιτότητα») αποτυπώνεται η έκταση της διεθνούς κινητοποίησης.
Εκτός των συγκεντρώσεων συμπαράστασης και αλληλεγγύης, εκδόθηκαν και αρκετές ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων υπέρ του ελληνικού λαού. Δεν έλειψαν μάλιστα και κάποιες οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους.
«Από αυτό το “χρέος” ποτέ ο ελληνικός λαός δεν έχει επωφεληθεί και συνεπώς δεν έχει κανένα λόγο να το πληρώσει. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές καπιταλιστικές γκρούπες είναι εκείνες που επωφελήθηκαν και απέσπασαν δισεκατομμύρια. Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να απαιτεί την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους! Η συνολική διαγραφή του ελληνικού χρέους, ή ακόμα και η μερική που ζητάει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να καταβληθεί από τον γάλλο φορολογούμενο. Οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι πρέπει να πληρώσουν το χρέος, αφού εκείνοι ευθύνονται γι’ αυτό. Αυτό απαιτεί ισχυρό λαϊκό παράγοντα, την πίεση από τα κάτω των εργαζομένων και των λαών. Ο φόβος των ευρωπαίων καπιταλιστών και όσων τους υποστηρίζουν είναι μήπως το ελληνικό παράδειγμα κάνει τις εργαζόμενες τάξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν να πληρώνουν, για να αυξάνονται τα κέρδη των τραπεζών και των καπιταλιστών. Εκφράζουμε την αμέριστη και απεριόριστη αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό απέναντι στους ευρωπαίους καπιταλιστές και θα κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε τους φόβους του δεύτερου» τονίζει στην ανακοίνωσή του το γαλλικό Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ).
Ανταπόκριση από τις συγκεντρώσεις
Την ειλημμένη του απόφαση να τελειώνει μια και καλή με τη βαρβαρότητα των Μνημονίων και τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων εξέφρασε δυναμικά για άλλη μια φορά ο λαός την περασμένη Τετάρτη στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Η αμφισβήτηση του δικαιώματος αυτού από τους βασικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από μεγάλη μερίδα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας, οι οποίοι απαιτούν νέα συμφωνία, δηλαδή καινούργιο μνημόνιο, ώθησε για άλλη μια φορά τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να γεμίσουν τις πλατείες.
Τα κεντρικά συνθήματα των κινητοποιήσεων, όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συντριπτική μερίδα των αστικών μέσων ενημέρωσης ήταν δυο: «Ανάσα αξιοπρέπειας» και τον υπότιτλο «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποχωρούμε». Ο κόσμος όμως που συμμετείχε σε αυτές σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ετερόκλητος. Ένα κομμάτι του ένιωσε απλά την ανάγκη να στήριξει την κυβέρνηση η οποία ευαγγελίζεται πως διαπραγματεύεται με τους δανειστές προς όφελος του λαού.
Από την άλλη, ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι ήθελε να διαδηλώσει ενάντια σε ΕΕ και χρέος και να στηρίξει τους αγώνες που έχει δώσει ο λαός όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στα Μνημόνια και στην καταστροφή της ίδιας του της ζωής. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε και συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κινητοποιήσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να χαράξουν μια άλλη πορεία χωρίς χρέος, Μνημόνια, ευρώ και ΕΕ.
Στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του έκτακτου Γιούρογκρουπ με θέμα το ελληνικό ζήτημα, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητούσε μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση», δεκάδες χιλιάδες κόσμος πλημμύρισε το κέντρο της πόλης. Κατά τις 7 μ.μ., την ώρα που η πλατεία Συντάγματος άρχισε να γεμίζει, καθώς αποτελούσε το κεντρικό σημείο της συγκέντρωσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και κάποια εργατικά σωματεία άρχισαν να μαζεύονται στα Προπύλαια.
«Η αντίληψη που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί φιλολαϊκή λύση μέσα από «τη διαπραγμάτευση», που αρνείται τις «μονομερείς ενέργειες», που ορκίζεται πίστη στην τήρηση των αντιδραστικών συνθηκών της ευρωζώνης και της ΕΕ και βάζει σε προτεραιότητα την πάση θυσία παραμονή σε αυτές, στερεί τους εργαζόμενους και το λαό από τη δυνατότητα να παλέψουν αποτελεσματικά για να πάρουμε πίσω αυτά που μας έκλεψαν […]Δεν περιμένουμε τη συναίνεση των Βρυξελλών, των τραπεζιτών και των βιομήχανων για να διεκδικήσουμε να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν με τα Μνημόνια και τις επιθέσεις τους. Η κυβέρνηση οφείλει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα του μαζικού κινήματος χωρίς παλινωδίες και υπαναχωρήσεις. Να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες και με τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος» ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. και το τέλος της μαζικής κινητοποίησης έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι συγκεντρωμένοι συγκροτήθηκαν σε μπλοκ και άρχισαν να κατευθύνονται προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Στην κεφαλή της διαδήλωσης το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ: «Όχι στους εκβιασμούς. Να σπάσουμε τα δεσμά ευρωζώνης-ΕΕ- ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε ένα πυκνό και μεγάλο μπλοκ με το κεντρικό πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να γράφει: «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο τραπεζιτών, πολυεθνικών». Αμέσως μετά, στο τέλος της πορείας, υπήρχε το μπλοκ του ΕΕΚ.
«Διαγραφή του χρέους οριστική, αυτή είναι η απάντηση η εργατική» και «Ούτε ΗΠΑ, ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου, λαέ» ήταν τα δυο βασικά συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας προς την πλατεία Συντάγματος. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν εκεί, ενώθηκαν με το υπόλοιπο πλήθος και παρέμειναν στη γωνία της οδού Πανεπιστημίου έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Τα συνθήματα «Εμπρός λαέ, έξω απ’ την ΕΕ» και «Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των πολυεθνικών» βροντοφωνάχτηκαν αρκετές φορές με πάθος από τους συγκεντρωμένους. Στην κεφαλή της πορείας κάηκε συμβολικά και μια σημαία της ΕΕ.
Λίγο μετά τις 8 μ.μ. τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, μαζί με μερίδα κόσμου συγκεντρωμενου από την αρχή στην πλατεία Συντάγματος, πραγματοποίησαν νέα πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Ακούστηκαν για άλλη μια φορά μαχητικά συνθήματα κατά της ΕΕ όπως «Καμία συμφωνία με τους δανειστές, αυτούς τους τοκογλύφους, τους καπιταλιστές» και «Πληρώσαμε το χρέος 2 και 3 φορές, τώρα να πληρώσουν οι καπιταλιστές».
Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πόρτα των γραφείων, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν άλλη μια σημαία της ΕΕ. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. η διαδήλωση επέστρεψε προς το Σύνταγμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν συγκεντρωμένοι παρά το τσουχτερό κρύο και τις νιφάδες χιονιού που έπεφταν ανά διαστήματα. Η συγκέντρωση άρχισε να διαλύεται λίγο μετά τις 9.30 μ.μ., όταν και η παγωνιά άρχισε να μεγαλώνει.
Το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα είχαν, σε ένα μεγάλο κομμάτι τους πιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα από μια απλή φιλοκυβερνητική στήριξη «αποκαλύπτεται» και από τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τις επόμενες μέρες στα μέσα ενημέρωσης. Πέρα από το γεγονός ότι «βαφτίστηκαν» αμιγώς φιλοκυβερνητικές, δεν έλειψαν και οι «φωνές» των γνωστών ειδημόνων ότι η επανάληψη και η μαζικοποίησή τους, μπορούν τάχα «να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».
Κόντρα λοιπόν στις λογικές αυτές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι ταξικές δυνάμεις τόσο στο εργατικό όσο και στο νεολαιΐστικο κίνημα, καλούν και στις νέες κινητοποιήσεις που έχουν οριστεί σε όλη τη χώρα για σήμερα Κυριακή 15/2, ενόψει του επόμενου τακτικού Γιούρογκρουπ που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16/2.
«Η νέα συμφωνία με την ΕΕ, που προετοιμάζει η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπογραφεί. Λαός και νεολαία πρέπει να διαδηλώσουν μαζικά την Κυριακή ενάντια στη νέα συμφωνία, ενάντια στην ΕΕ-σφαγείο των λαών, για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις του κινήματος. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δύναμη της Αριστεράς που να στηρίξει ή να δείξει ανοχή σε μια τέτοια συμφωνία. Χρέος όλων με ενωτική κοινή δράση να αντισταθούν και να συμβάλουν στην αντεπίθεση του κινήματος. Όχι στη νέα συμφωνία, που «γεφυρώνει» το παλιό με το νέο Μνημόνιο. Κάτω οι εκβιασμοί της ΕΚΤ και της ΕΕ. Όχι στο συμβιβασμό με τους γδάρτες της ζωής μας. Σεβασμός στη θέληση και τις επιλογές του ελληνικού λαού. Ούτε ευρώ για το χρέος. Να μην πληρωθεί άλλη «δόση» και τόκοι στους τοκογλύφους. Καμία αποδοχή του ληστρικού χρέους.Μονομερής και πλήρη διαγραφή του χρέους, παύση πληρωμών. Άμεση κατάργηση όλου του μνημονιακού πλαισίου, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών τους νόμων, που επιβάλλουν τη μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική. Απειθαρχία στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, κανένας «ισοσκελισμένος» ή και «πλεονασματικός» προϋπολογισμός λιτότητας. Νέος προϋπολογισμός κάλυψης των εργατικών και λαϊκών αναγκών τώρα, άμεσα μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, αυξήσεις τώρα στους μισθούς, άρση όλων των μειώσεων και των περικοπών που επιβλήθηκαν από το 2009 από τα Μνημόνια, εθνικοποίηση των τραπεζών που έχουν «διασωθεί» και πληρωθεί με δισεκατομμύρια από τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού μας. Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση-έξοδος από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Διακριτή παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις συγκεντρώσεις
του Γιώργου Τσαντίκου
Οι πλατείες γέμισαν και πάλι κόσμο ύστερα από τρία χρόνια, κόσμο κινητοποιημένο με διαφορετικές ελπίδες και διαφορετικά πολιτικά πλαίσια, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις πλατείες των Αγανακτισμένων. Το κάλεσμα κυμάνθηκε από «εκδηλώσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι εκστρατεία από συνδικαλιστικές παρατάξεις που καλούσαν σε «στήριξη της κυβέρνησης». Επί της ουσίας, οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έδωσαν το στίγμα της πλήρους εναντίωσης στις μνημονιακές συμφωνίες και σήκωσαν τη σημαία ενάντια στην ΕΕ και τους συνεργάτες της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στην κοινή ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο λαός και με τους αγώνες του και με την ψήφο δεν διεκδίκησε “μνημόνια με ανθρώπινα πρόσωπα”. Απαίτησε σύγκρουση με ό,τι μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Χωρίς άμεση παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους και χωρίς ανυπακοή στις συνθήκες της ΕΕ, έξοδο από το ευρώ, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν μπορεί να ανοίξει δρόμος για πραγματικά φιλολαϊκές πολιτικές».
Έτσι κι αλλιώς όμως, φάνηκε από νωρίς ότι ο δρόμος είναι ο μόνος… δρόμος. Η εργατική, αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση, με αιτήματα τη μη αναγνώριση του χρέους, την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του, χωρίς αναδιάρθρωση, με εθνικοποίηση και εργατικό έλεγχο των τραπεζών, χωρίς νέα «προγράμματα» που θα είναι Μνημόνια και πάλι αλλά με «αισθητικές επεμβάσεις».
Ο κόσμος πάντως γέμισε τις πλατείες και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ήταν εκεί. Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση άνω των 4.000 ανθρώπων, με το κλίμα και τις συζητήσεις να είναι μάλλον πιο προωθημένο από την «κατασκευή γεφυρών» στις Βρυξέλλες, με φανερή την απουσία του φόβου και κλίμα κατά του χρέους. Στη Θεσσαλονίκη έγινε και πορεία με συνθήματα και παλμό.
Πιο «βουβά» αλλά επίσης μαζικά (πάνω από 1.500 άνθρωποι στην κεντρική πλατεία) ήταν τα πράγματα στα Γιάννενα, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Με διακριτή παρουσία ήταν εκεί οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με προκήρυξη και πανό κατά της ΕΕ και συνθήματα για διαγραφή του χρέους.
Εξίσου πολυπληθής ήταν και η παρέμβαση στη συγκέντρωση στον Βόλο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα του μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έκανε προσυγκέντρωση και πορεία, ήταν το «Διαγραφή του χρέους οριστική, αυτή είναι η απάντηση η εργατική», ενώ κάηκαν και σημαίες της ΕΕ. Στη Λάρισα, η προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσε, μεταξύ άλλων, με τα εξής: «Δεν μπορεί να βρεθεί φιλολαϊκή λύση μέσα από “τη διαπραγμάτευση”, την άρνηση “μονομερών ενεργειών”, τον όρκο πίστης στην τήρηση των αντιδραστικών συνθηκών της ευρωζώνης και της ΕΕ. Όταν η κυβέρνηση νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το τοκογλυφικό χρέος, αποδέχεται ακόμα και το 70% του Μνημονίου, αρνείται να εθνικοποιήσει τις χιλιοπληρωμένες από το λαό τράπεζες και παραπέμπει στο απώτερο μέλλον θεμελιακές δεσμεύσεις της, δίνει όπλα στους εχθρούς των εργαζομένων».
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε Πάτρα και Χανιά, όπου η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, παρά το κρύο και τη βροχή, με μαζική συμμετοχή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκεί είχε διακριτή παρουσία με προκήρυξη και πανό: «Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της. Οι εργαζόμενοι να μην υποκύψουν στους εκβιασμου της ΕΚΤ και της ΕΕ και να αγωνιστούν για την παύση πληρωμών, τη διαγραφή του χρέους, να πουν όχι στην “αναδιάρθρωση” και στην υποταγή στους δανειστές». Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς. Ηχηρή ήταν η παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου στο συλλαλητήριο, με σημαίες και συνθήματα που ζέσταιναν την παγωμένη ατμόσφαιρα της πόλης. Κυρίως όμως έδειξε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος για την Αριστερά και το κίνημα, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, της λιτότητας, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, ο δρόμος του αγώνα. Στη Λαμία η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πάρκου και στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία της πόλης, πάντα με παρέμβαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους και με κάθε επισημότητα ότι η παρέμβασή της στις συγκεντρώσεις γίνεται με σύνθημα «Καμιά διαπραγμάτευση με τους βασανιστές του ελληνικού λαού, σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την τρόικα».
Τα νέα ραντεβού είναι μπροστά, παρά τις ενδείξεις συμφωνίας για «Μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο». Το κάλεσμα και η παρουσία της ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που παλεύει ενάντια σε Μνημόνια, χρέος, ΕΕ και ευρώ πρέπει να γίνουν ακόμα δυνατότερα, γιατί πλέον η απαίτηση για ζωή και ελευθερία δεν χωράει σε «διαπραγματεύσεις», ούτε το βάρος της το αντέχουν οι «γέφυρες» που χτίζονται με τους δανειστές.