του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Νέα Δημοκρατία: Ξορκίζει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να μην έχει τη μοίρα του
Δίδυμα» αλλά… διζυγωτικά κυοφορεί η έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής της ομάδας την Πέμπτη αναμένεται να αμφισβητηθεί ευθέως ο Αντ. Σαμαράς και η τακτική της αριστερής παρένθεσης που ακολουθεί. Την ίδια στιγμή όμως το «αύριο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει αμφίβολο. Το εκκρεμές κινείται ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την ακρα Δεξιά!
Η τακτική που ακολουθεί η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει πραγματικό… πανικό στις υπόλοιπες «πτέρυγες» του κόμματος. Εκτιμούν ότι η «γαλάζια» επιρροή στην κοινωνία μειώνεται με δραματικό τρόπο. Όπως επισημαίνουν, παρότι η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε στις εκλογές με εμφατικό τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να παρουσιάζει ως… «πετυχημένη» την πολιτική που εφαρμόστηκε. Τα όσα λένε επιβεβαιώνονται άλλωστε και από τη πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος υποστήριξε ότι κατά τα 2,5 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας σημειώθηκε ανάπτυξη της τάξης του 1%, ενώ «μπήκε φρένο στους δείκτες ανεργίας», η οποία περιορίστηκε (!) στο 25,5%. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα και η φράση που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον Αλ.Τσίπρα: «Θέλετε να χτίσετε πάνω στις επιτυχίες μας αλλά βλέπω θα γκρεμίσετε ό,τι κάναμε». Μάλιστα ο Αντ. Σαμαράς ήταν προκλητικός λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο να αυξηθεί στη χώρα ο κατώτατος μισθός, αφού κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για την αγορά και «θα θεωρηθεί και casus belli από τους εταίρους». Μάλιστα αναδείχθηκε κα σε… θεματοφύλακα των ζητουμένων της ΕΕ στη χώρα, αφού με ιδιαίτερα «τσαμπουκαλεμένο» ύφος προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση σε δημοψήφισμα. «Ούτε να το σκέφτεστε, και όσοι από τους δικούς σας το λένε να το κόψουν» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Πάντως παρά τη γενική συμφωνία περί καταστροφικής τακτικής της σημερινής ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στους επικριτές κάθε άλλο παρά επικρατεί ομοφωνία όσον αφορά το μέλλον της παράταξης. Σε ένα πρώτο επίπεδο φαίνεται να μην μπορεί να επιλεχθεί το στέλεχος εκείνο το οποίο θα θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τα ήθη ενός «αρχηγοκεντρικού» κόμματος όπως η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Νίκος Δένδιας, που όμως δεν θεωρείται «δυνατή» επιλογή. Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία έχει αφήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως θα «εξετάσει» το θέμα όταν έρθει η στιγμή.
Πίσω όμως από αυτή τη δυστοκία κρύβεται το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία. Ακόμη κι αν θεωρηθεί δεδομένη η απομάκρυνση του Αντ. Σαμαρά, τα στελέχη που πρεσβεύουν τη λεγόμενη «κεντροδεξιά» και επιθυμούν αναπροσανατολισμό του κόμματος με στόχο τους κεντρώους ψήφους σαν μονόδρομο για την προοπτική επανάκτηση της εξουσίας δυσκολεύονται να πείσουν. Αιτία η μεγάλη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στον εν λόγω χώρο, η οποία ήταν ισχυρή μετεκλογικά και δείχνει να γιγαντώνεται μετεκλογικά. Αυτή τη λογική στα… άκρα τραβάει η ομάδα που συσπειρώνεται γύρω από τον Κυριακό Μητσοτάκη, η οποία προωθεί το σχέδιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κόμματος». Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση συνεργασίας της Νέας Δημορκατίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ακόμη και με στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας πολυσυλλεκτικός πόλος. Πρόκειται για μια πολιτική θέση που δημιουργεί εντονότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού θεωρούν ζημιογόνα τη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε σημείο που να της αποδίδουν ακόμη και την εκλογική ήττα. Με αυτή την κριτική συντάσσονται τόσο οι σαμαρικοί όσο και άλλες τάσεις της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς».
Επιπλέον δεν πρέπει να υποτιμηθεί (κάθε άλλο μάλιστα) το διαμορφωμένο ρεύμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που κάνει λόγο για την ανάγκη επανασυσπείρωσης της «πραγματικής» και «πατριωτικής» Δεξιάς. Ιθύνων νους είναι ο πρώην υπουργός Μακης Βορίδης, παρά το γεγονός ότι δεν πλασσάρεται ο ίδιος ως διεκδικητής της ηγεσίας, τουλάχιστον όχι στην παρούσα περίοδο. Μεγάλο του ατού θεωρείται η πολύ μεγάλη επιρροή στις οργανωμένες δυνάμεις της ΝΔ. Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το άρθρο του πρώην υπουργού Αθ. Δαβάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή. Σύμφωνα με αυτό, στην ΝΔ «νοθεύαμε την πολιτική μας για να μη θίξουμε κανέναν και χάσουμε το Κέντρο. Δώσαμε προτεραιότητα σε αξίες άλλων που θόλωσαν την ιδεολογία μας και εξουδετέρωσαν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας». Ο Αθ. Δαβάκης συνεχίζει λεγοντας ότι, «αν θέλουμε να επανέλθουμε στην εξουσία θα πρέπει να εκπέμψουμε καθαρά ιδεολογικά μηνύματα. Δεν πρέπει να χαρίσουμε τις αξίες μας ούτε στην άκρα Δεξιά ούτε να τις θάψουμε στο όνομα του Κέντρου και της αριστερής ιδεολογικής κυριαρχίας».