του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ο ίδιος άνθρωπος που κλήθηκε από το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καλείται σήμερα να αποτελέσει το θεματοφύλακα των αστικών θεσμών τοποθετούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος στη ψηφοφορία της Τετάρτης έλαβε 233 ψήφους και εξελέγη στο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα οριοθέτησης των κυβερνητικών επιδιώξεων: Αστική νομιμότητα, αταξική «ομοψυχία» και συστημική σταθερότητα.
Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας τον εκλεκτό για τη θέση του ΠτΔ στην κοινοβουλευτική του ομάδα: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο πρόεδρος που με το κύρος, τη δημοκρατική του συνείδηση και το υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το λαό και τη χώρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα με το κύρος αλλά και με το ειδικό βάρος του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής». Επίσης υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και κυρίως έναν Πρόεδρο που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο όμως και στη Βουλή των Ελλήνων». Ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επικαλέσθηκε τα πεπραγμένα του Προκόπη Παυλόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 ως εχέγγυα δημοκρατικότητας. Όπως είπε «μία κορυφαία στιγμή στην πολιτική σας πορεία, όταν δοκιμάστηκε η δημοκρατία: το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008, όταν δολοφονήθηκε από αστυνομικούς ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ενεργοποιήθηκαν μιντιακοί, κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί για τη συγκάλυψη της δολοφονίας, ήσασταν εκείνος που με αποφασιστικότητα και με αίσθημα δημοκρατικού καθήκοντος σταμάτησε τα σκοτεινά γρανάζια. Ως υπουργός Εσωτερικών της τότε κυβέρνησης δηλώσατε αμέσως, δημόσια κι απερίφραστα ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ανεπίτρεπτο σε μια δημοκρατία υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Και αποτελέσατε πυξίδα δημοκρατικής εγρήγορσης για τους πολίτες. Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, και σε αυτές που έρχονται, σας εύχομαι και προσδοκώ τα ίδια δημοκρατικά αντανακλαστικά».
Στο επικοινωνιακό επίπεδο επιχειρήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να εξωραϊστεί η σαφέστατη και ξεκάθαρη πολιτική στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου στη μνημονιακή βαρβαρότητα, αφού ψήφισε τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2012, με αναφορές στις νομικές εργασίες του για κάποιους μνημονιακούς νόμους, καθώς και στο θέμα του κατοχικού δανείου. Επίσης προβλήθηκε η επιμέρους κριτική που έχει ασκήσει στη γερμανική πολιτική στην ΕΕ, από τη σκοπιά όμως της μεγαλύτερης δυνατής ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης.
Το σύνολο των επιχειρημάτων πάντως δεν έπεισε ούτε… την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα περιορίστηκε σε ορισμένες φραστικές διαφοροποιήσεις, ενώ η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαϊτάνη απείχε από την ψηφοφορία εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έκανε λόγο για «συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από το χώρο της Δεξιάς». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ασκήθηκαν πιέσεις σε βουλευτές προκειμένου να μην παραβρεθούν στην αίθουσα της Βουλής και ψηφίσουν «παρών». Ενδεικτικά αναφέρονται τα ονόματα του Δ. Κοδέλα και της Ελ. Σωτηρίου. Πάντως η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου δεν έγινε αποκλειστικά από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες– «έκλεισε» σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχε και ο Π. Λαφαζάνης, αφού προσκλήθηκε. Αρχική επιλογή φέρεται να ήταν αυτή του ευρωπαίου επιτρόπου και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου, με το σκεπτικό ότι τονίζει πολύ περισσότερο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα συμβάλλει στις σχέσεις με την ΕΕ.
Η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου εκτιμάται πως σηματοδοτεί και το άνοιγμα ενός… παράξενου διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο λεγόμενο «καραμανλικό» ρεύμα της Νέας Δημοκρατίας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κίνηση τακτικής και στην κατεύθυνση της παρέμβασης στα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεν λείπουν όσοι πιστεύουν πως ακριβώς αυτό το στοιχείο καθόρισε και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να προσέλθει και να ψηφίσει τον Π. Παυλόπουλο
Να αναφέρουμε ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν 295 βουλευτές, εκ των οποίων 233 (Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν τον Π. Παυλόπουλο, 30 τον Ν. Αλιβιζάτο, που πρότειναν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ 32 ψήφισαν «παρών», με το ΚΚΕ να ακολουθεί τη συνήθη τακτική του στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.