του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Την απόφασή του να υπηρετεί την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσδοκώντας την περίφημη «αριστερή παρένθεση» ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τόσο με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας όσο και με την τακτική της διασποράς πανικού που επιχείρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει». Παράλληλα, στην εκτελεστική γραμματεία ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε ουσιαστικά το μήνυμα που είχε δώσει στις δηλώσεις του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αναγορεύοντας τον εαυτό του σε «εγγυητή» της περαιτέρω πορείας της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραδώσει τα ηνία του κόμματος, ενώ υπερασπίστηκε τόσο την κυβερνητική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία 2,5 χρόνια όσο και την τακτική του την προεκλογική περίοδο.
Σαν να απευθύνεται σε… αφελείς ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι στην προεκλογική περίοδο «δεν καλλιεργήσαμε τους φόβους, επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια». Μάλιστα στην ίδια τοποθέτηση δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ακόμη και… κέρδη από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά την πολύ δύσκολη αυτή περίοδο των 2,5 ετών διακυβέρνησης και μάλιστα διακυβέρνησης αναγκαστικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ, η παράταξή μας κατάφερε να μείνει ουσιαστικά αλώβητη. Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε “παροχές”. Έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει ποτέ κόμμα στην Ευρώπη το οποίο να εφάρμοσε αυστηρή λιτότητα. Κι έχασε 107.000 ψήφους, δηλαδή μόνο το 1,8% του εκλογικού σώματος. Και βεβαίως η ΝΔ κέρδισε πίσω 420.000 ψηφοφόρους που δεν την είχαν ψηφίσει εφτά μήνες πριν, στις ευρωεκλογές»!
Με βάση αυτό το σκεπτικό που αντιαμβάνεται σαν… νίκη την εκλογική ήττα με 8,5 μονάδες ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε πως το γεγονός «ότι συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας και εξισορροπήσαμε τις απώλειες προς άλλους χώρους με αντίστοιχα κέρδη από άλλους χώρους, δείχνει πως το μήνυμά μας πέρασε. Δεν καλλιεργήσαμε το “φόβο” όπως είπαν κάποιοι. Επισημάναμε τους κινδύνους και είπαμε την αλήθεια. Αυτό το κατάλαβε και το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής μας βάσης και μέρος παλαιών ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, που όλοι μαζί βλέπουν τη ΝΔ ως εγγύηση σταθερότητας. Γι’ αυτό και ύστερα από μια τέτοια δοκιμασία μάς στήριξαν. Στις δύσκολες στιγμές που έρχονται αυτή την εμπιστοσύνη τους δεν πρέπει να τη διαψεύσουμε».
Ξεκαθάρισε τέλος ότι επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία να έχει στον πολιτικό της ορίζοντα τη σύντομη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επενδύοντας ουσιαστικά στη λογική της αριστερής παρένθεσης. Ανέφερε πώς κάποιοι επιθυμούν για τη ΝΔ «να τη βυθίσουν σε εσωστρέφεια, προτού καταλάβει ο λαός την πλήρη μας δικαίωση. Κι όσο περισσότερο καταλαβαίνει ο λαός ότι η δικαίωσή μας πλησιάζει, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσουν να μας χτυπήσουν! Θα προσπαθήσουν μάταια. Τίποτε δεν μας πλήττει και η δικαίωση της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει πολύ σύντομα».
Πάντως η υποδοχή που επιφύλαξε η πλειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την τοποθέτηση ήταν από αρνητική έως… ειρωνική. Χαρακτηριστικός ήταν ο σχολιασμός του άτυπου εκπροσώπου των καραμανλικών Ευάγγελου Αντώναρου που σε ανάρτησή του σχολίασε: «Τρία πουλάκια κάθονταν στον ήλιο και λιαζόνταν…».
Είναι δεδομένο ότι στη Νέα Δημοκρατία θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Όσον αφορά όμως ποιος θα αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως ποια θα είναι η καινούργια ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά υπάρχει συμφωνία από τους λεγόμενους «δελφίνους» του κόμματος. Την επόπτευση πάντως της όλης διαδικασίας φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, κάνοντας τη δική του παρέμβαση στα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση και εκβιάζοντας την προεδρική εκλογή με 180 ψήφους από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Οι αρχικοί δισταγμοί πάντως της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ προκάλεσαν εκ νέου κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος.
Όσον αφορά το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, οι περισσότερες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος εδράζονται στην αρχή της «επαναπροσέγγισης» της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» που χάθηκε εξαιτίας –όπως λένε– της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε αυτή την αρχή φαίνεται να συμφωνεί το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο, που θεωρεί απάντηση την «κεντροδεξιά» στροφή του κόμματος ώστε να προσεταιριστεί τον μεσαίο χώρο. Στην ίδια λογική κινείται και η οικογένεια Μητσοτάκη, αν και σημειώνει πως αυτό πρέπει να γίνει με όχημα τις φοροελαφρύνσεις και την ένταση των αποκρατικοποιήσεων. Σε διαφορετική λογική πάντως φαίνεται να κινείται ο Μακης Βορίδης, αφού υποστηρίζει ότι η «παραδοσιακή» ή «πραγματική» Δεξιά μπορεί να δώσει επαρκή πολιτική επιρροή για την ανάκαμψη της παράταξης