υλακών των Λαϊκών Δημοκρατιών βρίσκεται το Ντεμπάλτσεβο έπειτα και από την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου. Η εκεχειρία ουσιαστικά παραπαίει, παρά τις άνωθεν προσπάθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Κίεβο, υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί και ακόμη περισσότεροι αγνοούμενοι αλλά και όμηροι των πολιτοφυλακών. Οι πολύμηνες συγκρούσεις μετρούν περισσότερους από 5.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Ο Αντρέι Πούργκιν, ένας εκ των ηγετών των Λαϊκών Δημοκρατιών της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε (σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβοστι) ότι η πλευρά τους σκοπεύει να συζητήσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των βαρέων όπλων με αντιπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ. Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, ο εκπρόσωπός του Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι όρος για την απόσυρση των βαρέων όπλων είναι η κατάπαυση του πυρός. Αυτός ο όρος δεν έχει τηρηθεί, πρόσθεσε.
Οι μάχες φαίνεται να μαίνονται στα βόρεια της πόλης, στην κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο, και όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC πιθανότατα εκτοξεύονται όλμοι και από τις δύο κατευθύνσεις, χωρίς αυτό να μπορεί ωστόσο να επαληθευτεί.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επιτήρηση της εκεχειρίας, ανέφερε επίσης βομβαρδισμούς κοντά στο Ντεμπάλτσεβο – στο οποίο οι παρατηρητές δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που διεξήχθη ανάμεσα στους Βλαντίμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ καταδικάστηκε η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και συμφωνήθηκε πως το πακέτο μέτρων που έχουν ανακοινωθεί πρέπει να εφαρμοστεί «αυστηρά και στο σύνολό του».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και την εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ να επεξεργασθούν προτάσεις για την παροχή αερίου στην Ανατολική Ουκρανία ως ανθρωπιστική αρωγή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τας. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να παράσχει αέριο στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές, αν η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει την παροχή.
Σε αντιφατικές δηλώσεις ωστόσο φαίνεται να προέβησαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των αυτόνομων περιοχών, μιας και ο πρώτος απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για την αποστολή κυανοκράνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι δεύτεροι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ντόνιετσκ πως είναι θετικοί στην αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ.