του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Με αρθρογραφία για «κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τους καναλάρχες» γέμισαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα εφημερίδες και έντυπα. Μόνο που όλα δείχνουν ότι τελικά δημιουργούνται εκατέρωθεν οι προϋποθέσεις για μετεκλογικό συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από την πλευρά των τηλεοπτικών καναλιών δεν παρατηρείται ιδιαίτερη προσπάθεια «ενορχήστρωσης» της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα αυτό που διακρίνεται είναι η έμφαση στον μεταξύ τους ανταγωνισμό καθώς και η προσπάθεια ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις προσαρμογής τους στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές και μια κυβέρνηση «με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ». Δεδομένη φυσικά είναι η προσήλωση του περιεχομένου των ειδήσεων σε σαφώς «φιλομνημονιακή» κατεύθυνση, χωρίς όμως τις εξάρσεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωεκλογές. Σε αυτό άλλωστε συμβάλλει αποφασιστικά και η τεράστια πτώση της τηλεθέασης, εξαιτίας της προκλητικής προβολής των φιλοκυβερνητικών και φιλομνημονιακών θέσεων.
Αν προσέξει κανείς τις κινήσεις καθώς και τις αλλαγές των προσώπων που στελεχώνουν τα επιτελεία των βασικών ομίλων των μέσων ενημέρωσης θα διαπιστώσει έναν αναβρασμό με στόχο το καλύτερο δυνατό «πλασσάρισμα» στη μετεκλογική περίοδο. Δημιουργούνται επιτελεία τέτοιου είδους που να παρέχουν τη δυνατότητα «γέφυρας» με το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτική η φημολογία γύρω από το κανάλι MEGA και οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας ώστε να υπάρξει ένας σχολιαστής που να προέρχεται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στην Ολγα Τρέμη και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Οσον αφορά το επικοινωνιακό εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, φαίνεται σιγά σιγά να εκτονώνεται η ένταση και σίγουρα το θέμα έχει επιλυθεί για το βράδυ των εκλογών, όπου θα παρελάσουν κανονικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η επιστολή που φέρεται να έστειλε προσωπικά στον Αλεξη Τσίπρα ο Αρης Πορτοσάλτε, ο βασικός «μνημονιακός άνκορμαν» του συγκροτήματος Αλαφούζου, με αφορμή μια αναφορά του Κώστα Αρβανίτη (διευθυντή του Κόκκινου 105,5). Ο εν λόγω δημοσιογράφος ζήτησε την προστασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Αποτελούνται από σειρά διακηρύξεων που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αρνητικές, είναι όμως ιδιαίτερα ευέλικτες. Ο τρόπος που θα μεταβληθούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει την αιχμηρότητά τους. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει την «πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς» και την εξέταση των συμβάσεων παραχώρησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων «από μηδενική βάση». Με αυτές τις θέσεις είναι σαφές πως δεν αμφισβητείται η κυριαρχία του κεφαλαίου στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα όμωςμ δεν προβλέπεται ούτε καν το στοιχειώδες της διαφάνειας, δηλαδή η ονομαστικοποίηση των μετόχων των επιχειρήσεων αυτών έως φυσικού προσώπου.