του Γεράσιμου Λιβτσάνου
«Νικήτα, τη Δευτέρα θα µιλάς για παράταξη και όχι για ΝΔ»! Στη φράση αυτή που το ρεπορτάζ αποδίδει στον Κωστα Καραµανλή και έχει αποδέκτη τον Νικήτα Κακλαµάνη, πρόσφατα επανενταγµένο στη Νέα Δηµοκρατία, συµπυκνώνεται ίσως η κατάσταση στο εσωτερικό του κόµµατος. Η συνάντηση έγινε την περασµένη Τετάρτη και είναι µία από τις πολλές οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν, αφού το βασικό κόµµα τής έως τώρα κυβέρνησης ετοιµάζεται για την «επόµενη µέρα» µε γνώµονα τη βέβαιη εκλογική του ήττα. Είναι χαρακτηριστικό πώς την τελευταία προεκλογική εβδοµάδα οι εκπρόσωποι όλων των γαλάζιων τάσεων φρόντισαν µε σαφή, ξεκάθαρο, δηµόσιο και ενίοτε θορυβώδη τρόπο να «πάρουν τις αποστάσεις τους» από την ηγετική οµάδα της Νέας Δηµοκρατία και συγκεκριµένα τον Αντώνη Σαµαρά.
Πρώτος και καλύτερος ο Μάκης Βορίδης, που µε «όχηµα» την προσωπική του απήχηση στο πλέον ακροδεξιό κοινό της Νέας Δηµοκρατίας και στο χώρο που καλύπτει η Χρυσή Αυγή φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Με ένα εµφυλιοπολεµικό κήρυγµα «εκτός» επικοινωνιακής γραµµής, ανέφερε ότι «δεν θα παραδώσουµε τη χώρα στην Αριστερά» γιατί «την υπερασπίστηκαν οι παππούδες µας µε τα όπλα»! Μια δήλωση που –περάν από τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ– πυροδότησε και τη δήλωση του άτυπου εκπροσώπου του «καραµανλικού» περιβάλλοντος Ευάγγελου Αντώναρου. Δήλωσε ότι «η Νέα Δηµοκρατία του Κωνσταντίνου Καραµανλή έχει µάθει να σεβεται το αποτελεσµα των εκλογών. Αρχή απαράβατη. Όποιος δεν συµφωνεί δεν έχει θέση ανάµεσα µας. Η ανοχή σε όσους νιόφερτους παίζουν µε τις αρχές και τους κανονες συµπεριφοράς της κεντροδεξιάς µας παράταξης έχει τα όριά της», άποψη που εκτιµήθηκε ότι δεν αφορά αποκλειστικά τον Μ. Βορίδη.
Ξεκάθαρη κριτική στις επιλογές Σαµαρά και από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊµαράκη, που έβαλε ευθέως κατά της προεκλογικής τακτικης: «Υπήρξε µια καλή επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που µας έκανε να φαινόµαστε ότι µιλάµε σαν δανειστές. Πληρώνουµε και το τίµηµα µιας κακής επικοινωνιακής στρατηγικής» είπε σε µία δήλωση η οποία δεν επιδέχεται αµφισβήτηση των προθέσεών του.
«Εάν το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ολοκληρωθεί σήµερα, φίλες και φίλοι, δεν θα ήµασταν σε αυτή την κρίση». Την ευθεία αυτή επίθεση στον Αντώνη Σαµαρά επέλεξε να κάνει λίγες µέρες πριν από τις εκλογές η Ντόρα Μπακογιάννη µιλώντας σε προεκλογική της συγκέντρωση αφού ως γνωστόν ο τότε υπουργός Εξωτερικών συνέβαλλε αποφασιστικά στην κοινοβουλευτική πτώση της κυβέρνησης τής ΝΔ την περίοδο 1990-1993. Παράλληλα η Ντόρα Μπακογιάννη σε όλες τις δηµόσιες εµφανίσεις φροντίζει να υπενθυµίζει τις προσωπικές της διαφωνίες µε τη φορολογική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση και ιδίως όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας µέσω του ΕΝΦΙΑ. Προσωπική πολιτική ασκεί µε τον δικό του τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως η ΝΔ έπρεπε να απευθυνθεί στον «µετριοπαθή ψηφοφόρο», διότι «η πρότασή µας πατάει πάνω στα αδιαµφισβήτητα θεσµικά και οικονοµικά δεδοµένα διαµόρφωσης της σχέσης της Ελλάδας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους δανειστές της και τις διεθνείς αγορές».
Στην ίδια λογική και η πρώην υπουργός Παιδείας της Νέας Δηµοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου που σηµείωσε –την τελευταία αυτή προεκλογική εβδοµάδα– ότι αντιτίθεται στην «αµοιβαία δαιµονοποίηση» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν λένε την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ορυµαγδός, ούτε όµως κι εκείνοι που λένε ότι θα εξασφαλίσουν διαγραφή του χρέους»!
Ωστόσο η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τήρησης αποστάσεων από τον Αντώνη Σαµαρά είναι αυτή του Δηµήτρη Αβραµόπουλου. Για λόγους εσωκοµµατικής συνοχής και προεκλογικής «αβάντας», ο Αντώνης Σαµαράς προγραµµάτισε συνάντηση µαζί του µετά τη φηµολογία περί του ότι ίσως να είναι ο προτεινόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δηµοκρατίας. Στη συνάντηση προσήλθε φυσικά ο Δηµήτρης Αβραµόπουλος, δηλώνοντας όµως… τουρίστας σχετικά µε την επικείµενη εκλογική αναµέτρηση! Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του µετά: «Θυµίζω ότι βρίσκοµαι εδώ σήµερα µε την ιδιότητα µεν του επιτρόπου, που δεν µου επιτρέπει να εµπλακώ στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντοτε και την ιδιότητα του στελέχους της Νέας Δηµοκρατίας. Και έτσι ευχήθηκα στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείµενες εκλογές, πάντοτε σηµειώνοντας, κάτι που για µένα είναι πάρα πολύ σηµαντικό και πιστεύω για όλους τους Έλληνες, να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας µας»!
Απέναντι σε όλο αυτό το κύµα αµφισβήτησης δείχνει µάλλον αστεία η προσπάθεια της ηγετικής οµάδας της ΝΔ να… ισορροπήσει τα πράγµατα µε την έλευση στη Νέα Δηµοκρατία του πρώην βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου.