της Ειρήνης Γαϊτάνου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για την κρίσιμη μάχη των εκλογών της Κυριακής. Όλη η τελευταία εβδομάδα χρωματίστηκε από προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, περίπτερα σε γειτονιές και δήμους και κινητοποίηση όλου του δυναμικού της για να διαχυθούν τα υλικά και η πολιτική πρόταση της συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ όσο το δυνατόν πιο διευρυμένα.
Συγκεντρώσεις έγιναν σε δεκάδες πόλεις, σε πολλούς δήμους και περιοχές της Αττικής, ενώ οι δύο κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν αξιοσημείωτα μαζικές και με παλμό που ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αναφέρουμε ενδεικτικά όσες διοργανώθηκαν σε Πειραιά, Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη, Αγίους Αναργύρους, Βύρωνα, Κερατσίνι, Νέα Ερυθραία, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Περιστέρι, Ζωγράφου, Νέο Ηράκλειο, Χολαργό, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ψυχικό, Πεύκη αλλά και στην Κερατέα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, την Ανάβυσσο και το Μαρκόπουλο. Στο ίδιο το κέντρο της Αθήνας, πέρα από την κεντρική συγκέντρωση, έγιναν εκδηλώσεις στα Πετράλωνα αλλά και το Γαλάτσι. Δεκάδες ομιλητές και ομιλήτριες ανέπτυξαν το πολιτικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και στις περισσότερες περιπτώσεις ακολούθησε πολύ πλούσια και ουσιαστική συζήτηση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες να τεθούν τα πραγματικά ερωτήματα των εκλογών, ακόμα και υπό το βάρος του παρόντος υποβαθμισμένου πολιτικού διαλόγου. Πέρα όμως από την Αττική και την κεντρική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, μαζικές εκδηλώσεις έγιναν σε πάρα πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Ναύπλιο, Ξάνθη, Χαλκίδα, Πτολεμαΐδα, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Μυτιλήνη, Έδεσσα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Αίγιο, Χερσόνησο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ιερισσό, Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, Γιαννιτσά, Λιβαδειά, Κοζάνη, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Εύβοια, Χορτιάτη, Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και Συκιές, αλλά και στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον διοργανώθηκαν εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα με τους εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για το πολιτικό της πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συσκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το ΚΑΠΕ, τη ΜΟΔ, σε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, στους μηχανικούς στη Θεσσαλονίκη, στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Τέλος, σχεδόν σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διοργανώθηκαν μαζικότατες εκδηλώσεις, με έμφαση στη συζήτηση για τη νεολαία.
Συνολικά οι εξορμήσεις έχουν διαφορετικό χρώμα, ενώ και τα σποτ, οι αφίσες, τα κείμενα και κάθε άλλο υλικό έχουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργηθεί από τα ίδια τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ με ξεχωριστό μεράκι.
Συγκέντρωση στο θέατρο Διάνα – Μαζική συμμετοχή
Τη Δευτέρα 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στην Αθήνα, στο θέατρο Διάνα. Το θέατρο αποδείχτηκε εξαιρετικά μικρό για να χωρέσει τη συγκέντρωση, καθώς ένα μεγάλο πλήθος κόσμου δεν κατάφερε ποτέ να μπει στην αίθουσα, ενώ ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο που πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες παραπονούνταν που δεν είχε μπει μικροφωνική εγκατάσταση, ώστε να ακούγονται οι ομιλίες έξω. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο και δυναμισμό στη συγκέντρωση. Κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν πολλές φορές στην αίθουσα μεταξύ άλλων ήταν το «Εμπρός, μαρς, να κάνουμε ανταρσία, ψωμί, παιδεία, ελευθερία». «Με την Αριστερά της ανατροπής, για τις επαναστάσεις της νέας εποχής».
Οι δυο πρώτες, κεντρικές ομιλίες ήταν της Ελένης Βαφειάδου, υποψήφιας στην Α΄ Αθήνας, και του Χρήστου Κατσούλα, στελέχους της ΜΑΡΣ. Η Ελένη Βαφειάδου, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, τόνισε ότι σήμερα δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία να τεθούν στο λαό τα πραγματικά ερωτήματα. Υπογράμμισε την πρώτιστη ανάγκη να φύγει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας παράλληλα τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που επιλέγει το ρόλο του ευρωμονόδρομου και της συνεννόησης με τους εταίρους. Αναπτύσσοντας στη συνέχεια το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, ανέπτυξε αναλυτικά τις επιπτώσεις της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και την Ευρωζώνη, καθώς και την αδυναμία εφαρμογής οποιουδήποτε φιλολαϊκού προγράμματος μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ. Η ομιλήτρια ανέλυσε την ενιαία λογική του μεταβατικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, ενώ διαχωρίστηκε από την πολιτική λογική του ΚΚΕ, το οποίο όπως σημείωσε, αρνείται τη μεταβατικότητα του προγράμματος και παραπέμπει την υλοποίησή του αποκλειστικά στη λαϊκή εξουσία. Στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα οργάνωσης του λαού, όχι μόνο στο επίπεδο του κινήματος αλλά και σαν κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής. Η Ελένη Βαφειάδου έκλεισε την ομιλία της ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τη λογική της χαμένης ψήφου, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς δεν υπάρχει χαμένη ψήφος για δημοκρατικούς ανθρώπους. Αν υπήρχε, τότε θα ήμασταν καταδικασμένοι σε μια αιώνια εναλλαγή μεταξύ των δυο πρώτων και το σύστημά μας θα ήταν επίσημος δικομματισμός και όχι ο ανεπίσημος που έχουμε σήμερα. Υπάρχει πολιτικά χαμένη ψήφος όμως. Τέτοια χαμένη ψήφος είναι αυτή που δεν μας εκφράζει, είναι αυτή που μας διαψεύδει, είναι η εξαπατημένη ψήφος, είναι αυτή για την οποία κρατάμε μικρό καλάθι, είναι αυτή για την οποία μετανιώνουμε προτού καν ψηφίσουμε. Λειψή ψήφος είναι αυτή που μένει μόνο εκεί που την πέταξαν, στην κάλπη. Είναι αυτή που δεν έχει συνέχεια στη δημοκρατική άσκηση άλλων καθηκόντων και δικαιωμάτων. Είναι αυτή που δεν έλεγξαν την αλήθεια της μετά. Αντίθετα κερδισμένη είναι η ψήφος που με σιγουριά αναγνωρίζει τα στρατόπεδα. Είναι η ψήφος που βάζει συγκεκριμένους στόχους αντίστασης στην επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές μας που δίνουν την προοπτική της συνολικής απελευθέρωσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Καλούμε όλους και όλες να μη δώσουν μια χαμένη ψήφο, να μη δώσουν ούτε μια λειψή ψήφο.»
Ο Χρήστος Κατσούλας που έλαβε το λόγο αμέσως μετά σημείωσε: «Το επιχείρημα της χαμένης ψήφου είναι εδώ. “Γιατί να σας ψηφίσουμε αφού πρέπει να φύγει ο Σαμαράς;” Να φύγει ο Σαμαράς αλλά να φύγει και η πολιτική του. Να φύγει η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση, η επιτήρηση και η επιτροπεία, τα παλιά Μνημόνια και ό,τι αυτά γέννησαν, τα νέα Μνημόνια που ετοιμάζονται. Αυτά δεν φεύγουν με κυβερνητική αλλαγή. Φεύγουν με ρήξη και αποδέσμευση από το πλαίσιο που τα γεννά και τα αναπαράγει. Ό,τι γίνει στις 25 του Γενάρη θα καθορίσει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Γιατί η επόμενη μέρα εξαρτάται από το αν υπάρχουν ισχυρές, παρούσες, μετωπικές, συγκροτημένες, εκείνες οι δυνάμεις που θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία της Αριστεράς, της ανυπακοής στις αγορές και τους ισχυρούς, της κοινωνικής αλλαγής. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα ντέρμπι για το νικητή των εκλογών. Δεν έχει κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής την επόμενη μέρα. Δεν έχει κριθεί αν η Αριστερά θα είναι νικήτρια ή αν θα περιπέσει σε μια νέα μεγάλη και μη αναστρέψιμη αναξιοπιστία. Το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ δεν περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία. Δεν περιοριζόμαστε στο ρόλο της αιώνιας αντιπολίτευσης χαρίζοντας το ρόλο του ενεργού διαμορφωτή των εξελίξεων σε τρίτους. Δεν κρατάμε για τον εαυτό μας το ρόλο μιας αγωνιστικής πτέρυγας με τη φαντασίωση εργατικών ξεσηκωμών. Κάθε τοκετός έχει ωδίνες. Έχει όμως μέλλον, δίνει προοπτικές. Αποτελεί ανάγκη των καιρών. Γιατί οι μεγάλες ανατροπές χρειάζονται μεγάλους αγώνες και συμμαχίες. Ενωμένα, αγωνιστικά και συντροφικά, με ψηλά το κεφάλι, να δώσουμε τη μάχη σήμερα και αύριο. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε».
Μετά το τέλος των δυο κεντρικών ομιλιών, ακολούθησε ο αγωνιστικός χαιρετισμός της Άννας Ζούμπου, από τον ηρωικό αγώνα των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών. Το θέατρο δονήθηκε αρκετές φορές από συνθήματα κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού, με κυρίαρχο το «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Η ομιλήτρια, αφού ευχαρίστησε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ για τη στήριξή της στον αγώνα τους, κάλεσε σε αγωνιστικό ραντεβού από τις 26 του μήνα. Ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, τόνισε ότι ο αγωνιζόμενος οργανωμένος λαός έχει ήδη διώξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είναι ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει πραγματικά και την πολιτική τους, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος κοινωνικής απελευθέρωσης αλλά και η αναγκαιότητα για μια ασυμβίβαστη, ανατρεπτική Αριστερά. Ακολούθησε ο Γιάννης Κουτσουράδης, στέλεχος του Σχεδίου Β και επίσης υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πολιτική ενότητα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται στην πολιτική συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΜΑΡΣ, ενώ τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να φύγουν οι υπεύθυνοι των πολιτικών που ακολουθούνται ως σήμερα, αλλά και κυρίως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην ξαναέρθουν.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ χαιρέτισε στη συνέχεια εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, τονίζοντας την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών και τη σημασία της στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στον αγώνα των μεταναστών εργατών. Η Μαριάννα Τσίχλη, υποψήφια στη Β΄ Αθήνας, μίλησε για τη ραγδαία μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς όλο και πιο συντηρητικές και δεξιές θέσεις, ενώ ανέπτυξε τη θέση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα φιλολαϊκής κατεύθυνσης χωρίς τη διαγραφή του χρέους. Ο Γιάννης Σηφακάκης, στέλεχος του ΣΕΚ στα ψηφοδέλτια της Α΄ Αθήνας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, μίλησε για το εργατικό κίνημα ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων και επέμεινε στη λογική του εργατικού ελέγχου, ενώ σημείωσε ότι το ρωμαλέο κίνημα και η ισχυροποίηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι προϋποθέσεις για την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Ακολούθησε ο Δημήτρης Κοσκινάς, υποψήφιος στη Β΄Αθήνας, που τόνισε πως το ρήγμα το οποίο έχει ανοίξει στην ελληνική κοινωνία αποτελεί ιστορική ευκαιρία για να απαλλαγούμε οριστικά από τις κυρίαρχες πολιτικές, ενώ όρισε κυρίαρχο στόχο την οργάνωση του λαού, και υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής συνεργασίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΜΑΡΣ χαρακτηρίζοντάς την τομή για όλη την Αριστερά.
Στη συνέχεια ο Τάκης Θανασούλας, στέλεχος της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, ανέπτυξε αναλυτικά το μεταβατικό πρόγραμμα του συνδυασμού και την πολιτική του λογική. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Χρήστος Μπίστης, υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, ανέλυσε τις συνέπειες της κρίσης και τη διόγκωση της κοινωνικής ανισότητας, ενώ κάλεσε την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς φόβο αλλά με πάθος να αγνοήσει τις απειλές και την τρομοκρατία και να πάρει η ίδια την τύχη της στα χέρια της. Τελευταίος ομιλητής ο Τάσος Βασιλειάδης, μέλος της ΑΡΑΝ και υποψήφιος επίσης στη Β΄ Αθήνας, συμπύκνωσε τους βασικούς λόγους στήριξης τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, μιλώντας για την ανάγκη καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής, αλλαγής ακριβώς αυτής της πολιτική και όχι απλως διαχειριστή και κυβέρνησης, χάραξης μιας άλλης οδού έξω από τους μονοδρόμους της χρεοκοπίας και, τέλος, συγκρότησης της Αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή μας, αναδεικνύοντας την πολιτική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ σαν σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς απέδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην Αριστερά.