του Αντώνη Ζήβα
Με την Τζάκρη, τον Τρεμόπουλο και τα άλλα παιδιά
Για μια θέση στον κοινοβουλευτικό ήλιο δόθηκε σε προσωπικό επίπεδο η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, επισκιάζοντας κάθε άλλη προγραμματική διαδικασία. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων αποδείχτηκε τελικά δυσκολότερος γρίφος για την ηγεσία και από το ίδιο το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο όσο πλησιάζουν οι εκλογές αντί να συγκεκριμενοποιείται αντιθέτως διαχέεται σε ένα σύνολο γενικόλογων και αόριστων φράσεων για το μέλλον. Ομοίως και τα ψηφοδέλτια έγιναν «ανοιχτά προς την κοινωνία», όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο που στην πραγματικότητα έγιναν ανοιχτά μόνο προς μεταμεληθέντες μνημονιακούς.
Πολλούς συνέδρους στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, όπου και οι εργασίες του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ξένισε το κεντρικό πανό. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Το μέλλον ξεκίνησε» και αρκετοί παλαιότεροι θυμήθηκαν ότι το 2000 το συγκεκριμένο μότο έπαιζε σε προεκλογικό βίντεο του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστή τον Κώστα Σημίτη. Κι αν σε συμβολικό επίπεδο ή στα θέματα επικοινωνίας τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί πολλές φορές επιλογές του επιτελείου, δύσκολα ξεπερνούν τις προγραμματικές υποχωρήσεις. Για τις τράπεζες, η θέση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα «είναι αλλοιωμένη σε υψηλό βαθμό», όπως παρατήρησε και το κομματικό Rproject, που εκφράζει την Αριστερή Πλατφόρμα. «Προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου των ΔΕΚΟ κ.ο.κ.
Ωστόσο εκλογές πλησιάζουν και το ενδιαφέρον καλώς ή κακώς εστιάστηκε λιγότερο στις προγραμματικές θέσεις και περισσότερο στα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ προορίζει να τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Και στο πεδίο αυτό η Κουμουνδούρου έκανε κορυφαίους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Έκπληξη προκάλεσε η τελική συμπερίληψη του Κώστα Λαπαβίτσα και του Γιάννη Βαρουφάκη στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκαλεί η συμμετοχή της Θεοδώρας Τζάκρη στην Πέλλα, αλλά και του Θεόδωρου Παραστατίδη στο Κιλκίς, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των κομματικών μελών και στελεχών.
Στην Κοζάνη κατεβαίνει η Ραχήλ Μακρή, όπως και η νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ στην Πέλλα κατέρχεται η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.
Μια αμφιλεγόμενη συμμαχία, της τελευταίας στιγμής μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε επικοινωνιακά να την αναδείξει σε προνομιακή: μιλάμε για τα απομεινάρια των Οικολόγων Πράσινων, του κόμματος που ποτέ (μέχρι πρόσφατα) δεν καταδίκασε το Μνημόνιο. Το μόρφωμα αυτό που γνώρισε πολύ πρόσφατα δύο φορές τη διάλυση, με απίστευτες καταγγελίες μεταξύ των πρώην συνεργατών, και έδωσε τα χέρια μόλις την Τετάρτη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μια απόφαση ιστορική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ πρόκειται για μια ευκαιριακή συμπόρευση με καιροσκοπικούς όρους. Από το κόμμα αυτό θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος (Α΄ Θεσσαλονίκης) και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κώστας Διάκος (Χανιά).
Στην Α΄ Αθήνας, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, (υποψήφιος και στην Άρτα) και τις αναμενόμενες υποψηφιότητες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Νίκου Βούτση και της Μαρίας Μπόλαρη, τη μάχη του σταυρού θα δώσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης και ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης. Υποψήφιος στην περιφέρεια αυτή θα είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αλλά και ο Ανδρέας Νεφελούδης, ανανεωτικό στέλεχος που πέρασε από τη ΔΗΜΑΡ.
Στη μεγάλη Β΄ Αθήνας θα δώσει το «παρών» ο πρώην ευρωβουλευτής της Αριστερής Πλατφόρμας Νίκος Χουντής, όπως και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ακόμη, στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα κατέλθουν ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο συνεργαζόμενος ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης και ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης.
Στη Β΄ Αθήνας, εκτός από τους νυν βουλευτές θα είναι επίσης υποψήφιοι ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τσουκαλάς και η Θεανώ Φωτίου, που ήταν στο ψηφοδελτίο Επικρατείας στις εκλογές του 2012, στελέχη του κόμματος όπως ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Ανδρέας Καρίτζης, η Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Γιάννης Τόλιος, ο Κώστας Ζαχαριάδης, κ.ά. καθώς και οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης, Ανέττα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης και η Ιωάννα Κοντούλη, πρώην επικεφαλής (και νυν καταγγέλλουσα) των Οικολόγων Πρασίνων.
Εκτός ψηφοδελτίων έμεινε ο Μανώλης Γλέζος, που με δήλωσή του τόνισε ότι παραμένει στην ευρωβουλή για να συνεχίσει τη μάχη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και ο Χάρρυ Κλυνν, η υποψηφιότητα του οποίου συζητήθηκε αρκετά στη Θεσσαλονίκη.