της Ιωάννας Καρδαρά
της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το 2017. Δεχόμενος πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός του και εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), του Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να αναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσπαθήσει ώστε το Λονδίνο να πάρει πίσω εξουσίες από τις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC δήλωσε πως «το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα θα είμαι κατευχαριστημένος. Όσο γρηγορότερα μπορέσω να υλοποιήσω αυτή τη δέσμευση για μια αναδιαπραγμάτευση και ένα δημοψήφισμα… τόσο το καλύτερο».
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, γεγονός που αυτόματα καταδεικνύει πως η συγκεκριμένη δήλωση έχει σίγουρα σκοπό να ταράξει τα νερά και να ασκήσει πίεση στους βρετανούς ψηφοφόρους. Στις 7 Μαΐου οι Βρετανοί καλούνται να εκλέξουν εκπροσώπους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις μοιάζει αμφίβολο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί τελικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου You Gov δίνει στους Εργατικούς το προβάδισμα με 34% και ακολουθούν οι Τόρις με 33%. Ουσιαστικά όμως ο μεγάλος φόβος και αντίπαλος του Ντέιβιντ Κάμερον είναι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, του Νάιτζελ Φάρατζ, οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές, που στις ευρωεκλογές, αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη, με ποσοστό 27,5%. Ο Φάρατζ απέκτησε απήχηση προς τους βρετανούς ψηφοφόρους λόγω των θέσεών του για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους μετανάστες. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου και μετέχει, συγκαταλέγεται στους ευρωσκεπτικιστές μαζί με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Τα σενάρια και οι αναλύσεις για την κίνηση του Κάμερον δίνουν και παίρνουν, και αρκετοί ποντάρουν σε πιθανή συνεργασία Κάμερον και Φάρατζ σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία. Από την άλλη βέβαια ίσως αποτελεί και ένα σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κάμερον και Μέρκελ. Με την πιθανότητα αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κάμερον επιθυμεί να του παραχωρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να διασφαλιστεί μετέπειτα η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνάντηση που είχε με την Άνγκ. Μέρκελ ο Κάμερον έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραχωρήσεις που θα μπορούσε να αποσπάσει η Βρετανία προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη να υπερψηφίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μολονότι ο Κάμερον θέλει να παραμείνει η Βρετανία σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, έχει δηλώσει πως «δεν αποκλείει τίποτε», αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τις αλλαγές που θέλει. Τα αιτήματα του Κάμερον αρχικά αφορούσαν τον περιορισμό της ελεύθερης εγκατάστασης υπηκόων ΕΕ σε βρετανικό έδαφος – πρόταση που προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να δήλωσε πως υπάρχουν όρια στα όσα μπορεί η Γερμανία να δώσει σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.
Όπως όλα δείχνουν, η γερμανίδα καγκελάριος θα παίξει για ακόμη μία φορά σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς φημολογείται πως στην κατ’ ιδίαν συζήτησή της με τον Ντέιβιντ Κάμερον τού πρότεινε να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκλιμακώσει την κατάσταση, σχετικά με την πιθανολογούμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπροστά στις κάμερες ωστόσο όλα μοιάζουν να βρίσκονται υπό έλεγχο και τα πράγματα να κυλούν ομαλά. Ο χρόνος θα δείξει…