του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αυτό είναι το στίγμα των ημερών καθώς αύριο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η «τρίτη και φαρμακερή» ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου του Δημοκρατίας, που θα καθορίσει αν θα έχουμε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Εμφανής – όσο και εύλογος– στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολιτικές εξελίξεις να δρομολογηθούν με απόντα τον λαϊκό παράγοντα. Σε αυτό συνεπικουρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να παίξει στο «γήπεδο» των βουλευτικών εδράνων και όχι των λαϊκών αγώνων. Άλλωστε, όπως αναφέρει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες στο κύριο άρθρο της η Αυγή, ο λαός είναι «ωσεί παρών» στην όλη υπόθεση!
Το κυβερνητικό εγχείρημα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 180 βουλευτών θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί. Παρ’ όλα αυτά –με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν έως την Παρασκευή αργά το βράδυ– ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζονταν στην εκφώνηση διαγγέλματος για σήμερα Κυριακή, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις τόσο στους ανεξάρτητους βουλευτές όσο και στην κοινωνία με τη λογική «εκλογή προέδρου ή οικονομική καταστροφή». Αυτή άλλωστε είναι η λογική της κυβέρνησης όπως διαφάνηκε αμέσως μετά την δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στην τρίτη ψηφοφορία «δεν υπάρχει παρών» αλλά βουλευτές με ονοματεπώνυμο. Στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πώς αυτή η λογική ακόμη κι αν δεν οδηγήσει στην εκλογή του Σταύρου Δήμα θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Την ίδια στιγμή μικρά θεωρούνται τα περιθώρια για τις περίφημες «πολιτικές πρωτοβουλίες» που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ζητήθηκαν ευθέως από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Βασική προϋπόθεση για την όποια ευόδωσή τους είναι η αλλαγή πρωθυπουργού, γεγονός που προσκρούει στις επιδιώξεις του Αντώνη Σαμαρα. Επίσης δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν το σκηνικό κινήσεις όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα εκτός των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Πάντως οι επαφές των κυβερνητικών επιτελείων με ανεξάρτητους βουλευτές συνεχίστηκαν – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες– όλες τις προηγούμενες ημέρες και είναι εύκολο να εικάσει κανείς το βρόμικο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται σε ανταλλακτική βάση. Στο πεδίο των κυβερνητικών προσπαθειών βρέθηκαν και μεμονωμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αφού σύμφωνα με αναφορές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο δύο εκ των προφυλακισμένων θα έβλεπαν ίσως θετικά τη μεταπήδησή τους στο συνταγματικό τόξο στα πρότυπα των πρώην βουλευτών του ναζιστικού κόμματος Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου.
Όσον αφορά τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας, όπου 168 βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, η κυβέρνηση αναζητά 12 επιπλέον βουλευτές, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Εκτιμάται ότι η κυβερνητική πλευρά με τους 168 ψήφους που συγκέντρωσε ουσιαστικά εξάντλησε τις δυνατότητες της. Θυμίζουμε ότι εκτός από τους 155 κυβερνητικούς βουλευτές υπέρ της εκλογής του Στ. Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος και οι πρώην χρυσαυγίτες Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Τρεις είναι οι πιθανές «δεξαμενές» άντλησης ψήφων για την κυβέρνηση, αφού αποτιμάται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας η υπερψήφιση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ.
Κατ’ αρχάς οι ανεξάρτητοι που δεν υπερψήφισαν στην 2η ψηφοφορία και κατά σύμπτωση είναι 12 – όσοι δηλαδή απαιτούνται: Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Θοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκη Φούντα. Από αυτούς θεωρείται αδύνατο να στηρίξουν την κυβέρνηση οι Ρ. Μακρή, Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης. Επίσης έχουν δεσμευθεί με συνεχείς δηλώσεις τους οι Μ. Ανδρουλάκης, Π. Τατσόπουλος, Χρ. Γιαταγάνα πάντως ουδείς από τους τρεις διεκδικεί… όσκαρ αξιοπιστίας. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει οι Μ. Μπόλαρης και Π. Μουτσινάς. «Αδύναμοι κρίκοι» θεωρούνται οι Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος, Ν. Φούντα. Στο πιο αισιόδοξο για την κυβέρνηση σενάριο μπορεί να συγκεντρώσει 9 βουλευτές, αν και η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι το πολύ 6 ή 7 βουλευτές.
Μετά τις εξελίξεις που προκάλεσαν οι καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη περί χρηματισμού θεωρείται ιδιαίτερα συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι εκτιμήσεις του κόμματος αυτού είναι ότι θα μπορέσει σε περίπτωση εκλογών να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 3%, ώστε να μπει στη Βουλή, γεγονός που ενισχύει τη συνοχή του. Ο μόνος από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν έχει δεσμευθεί κατ’ απόλυτο τρόπο είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ενώ κυβερνητικές πηγές θέλουν και την απούσα στην 2η ψηφοφορία Μαρία Τσαρούχα-Κόλλια να είναι συζητήσιμη. Πάντως με επιστολή της –θυμίζουμε– δήλωσε ότι καταψηφίζει την υποψηφιότητα Δημα.
Τέλος η κυβέρνηση προσβλέπει και σε βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, που απαιτείται να «σπάσουν» την επίσημη γραμμή του κόμματος για «παρών» και να τη στηρίξουν. Δημοσιεύματα θέλουν πιθανούς για μία τέτοια επιλογή τους Νίκο Τσούκαλη και Θωμά Ψύρρα, αν και ως τώρα έχουν ταχθεί κατά της εκλογής προέδρου.
Όσον αφορά το σενάριο της υπερψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, παρότι κυκλοφόρησε, «κάηκε» εν τη γενέσει το.