της Ιωάννας Καρδαρά
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε η Μέρκελ στην εφημερίδα Ντίε Βελτ, καθώς κάλεσε την Ιταλία και τη Γαλλία να θέσουν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα ενόψει της αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο για το εάν και κατά πόσον τα σχέδια προϋπολογισμού τα οποία της υπέβαλαν συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κρατικά χρέη.
Ο γάλλος ωστόσο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Γερμανούς να προσέχουν τα λόγια τους όταν ασκούν κριτική για την οικονομική πολιτική της χώρας του. Ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δέχεται πίεση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να είναι πιο επιθετικός στη μείωση των δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις του, φαίνεται να ανησυχεί από κάποια «συγκεκριμένα ακραία σχόλια στη Γερμανία». Κάλεσε λοιπόν τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας να αντιμετωπίσουν ξεπερασμένες στερεοτυπικές συμπεριφορές. Όπως δήλωσε ο Σαπέν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, παίρνει μέτρα που θεωρεί ότι κάνουν καλό στη χώρα του γι’ αυτό και πιστεύει πως οι εκτός Γαλλίας πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πώς εκφράζονται και να σέβονται τη χώρα στην οποία αναφέρονται ειδάλλως δίνουν περιθώριο στην άνοδο «ακραίων» κομμάτων.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η Μαρί Λεπέν, αρχηγός του ακρό-δεξιού Εθνικού Μετώπου, πιθανολογείται πως θα προηγηθεί στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών το 2017 και θα νικήσει τον σοσιαλιστή αντίπαλό της Φρανσουά Ολάντ.
Οι παρατηρήσεις αυτές του Σαπέν έρχονται σε μία περίοδο αυξημένης έντασης ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο σχετικά με το ζήτημα της οικονομικής πολιτικής, καθώς οι γάλλοι ηγέτες διαμαρτύρονται για τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το έλλειμμα. Θεωρούν πως οι κανόνες αυτοί στραγγαλίζουν την οικονομία και ότι τελικά η Γερμανία αποτυγχάνει να παίξει τον ρόλο της. Παρ’ όλα αυτά Γερμανοί από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό χώρο καυτηριάζουν τις προσπάθειες της Γαλλίας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Για παράδειγμα ο Γκούντερ Έτινγκερ, επίτροπος της Γερμανίας και πολιτικός σύμμαχος της Μέρκελ, χλεύασε ανοιχτά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας τον περασμένο μήνα.
Ύστερα και από τις δηλώσεις Μέρκελ στην εφημερίδα Ντίε Βελτ, ο Σαπέν προσπάθησε να χειριστεί διπλωματικά το ζήτημα, εξυμνώντας τον Σόιμπλε. Ωστόσο επέμεινε πως η εστίαση του ενδιαφέροντος στον γαλλικό προϋπολογισμό είναι άστοχη. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης στο σύνολό της. Κατ’ επέκταση τις ευθύνες φέρει η Γερμανία που θα πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη, επενδύοντας περισσότερο, προτού συνεχιστούν να επιβάλλονται οι περικοπές στις επιμέρους χώρες.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω δράση ώστε να επιτευχθούν τα όρια του ελλείμματος, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ανησυχίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών ότι η Γαλλία περιφρονεί τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απειλή για κυρώσεις. Η άρνηση είναι πιθανό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προσπάθειες τους Σαπέν υπολείπονται των απαιτουμένων, σύμφωνα με τους κανόνες. Αν τελικά καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Παρίσι δεν κάνει αρκετά, θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόστιμα υπέρογκων ποσών. Η Επιτροπή πριν από ένα μήνα αποφάσισε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Γαλλίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική. Το πόρισμα αυτό συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων στη Γαλλία, ωστόσο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν κάποιος να ζητήσει νέα μέτρα, εφόσον ο προϋπολογισμός έχει ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί. Τέλος υποστήριξε πως τα μέτρα που έχουν λάβει θα δράσουν αποτελεσματικά…