του Γιάννη Ευσταθίου
«Πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι έχουμε θέσεις εξουσίας» δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Τζιφόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, προτού παραιτηθεί μετά τις αντιδράσεις. Την ώρα που η συγκυβέρνηση και το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» καταρρέει, η καταστολή του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος έγινε για το κράτος κεντρικός πολιτικός στόχος.
Μια καταστολή που πήρε τα χαρακτηριστικά ωμής βίας στη Νομική, στα Προπύλαια, ακόμα και έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, με διώξεις μαθητών και απειλές πειθαρχικών αλλά και τη μορφή συμβολικής στοχοποίησης στα ΜΜΕ αγωνιστριών και αγωνιστών όπως της μαθήτριας Ιωάννας Στασινού και του φοιτητή Χρήστου Ξαγοράρη.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης, συμπυκνώνοντας με τους θεσμικούς του ρόλους με τον καλύτερο τρόπο την επίθεση κράτους-κεφαλαίου, έγινε ο φορέας του αστικού πειραματισμού πάνω στα όρια του νεολαιΐστικου κινήματος, για να κερδηθεί πολύτιμη κρατική γνώση για τους ταξικούς αγώνες που έρχονται.
Το φοιτητικό κίνημα έδειξε ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά του. Μετά την κατασταλτική απάντηση του κράτους πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους μαζικές γενικές συνελεύσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα ζητούν την άμεση παραίτηση του πρύτανη του ΕΚΠΑ Φορτσάκη καθώς και όλων των πρυτανικών αρχών που συντάσσονται με το δόγμα «νόμος και τάξη». Στο ίδιο κάδρο και οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ οι οποίες υλοποιούν το κυβερνητικό σχέδιο: προσπαθούν να ανοίξουν τις σχολές με το πρόσχημα του χαμένου εξαμήνου, δεν καταγγέλλουν την κυβερνητική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή και «αγωνίζονται» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Με ορίζοντα το συλλαλητήριο της 3η Δεκέμβρη, στο οποίο αναμένεται να δώσουν μαζικά το «παρών» φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, και τη μαζική πορεία το Σάββατο 6 Δεκέμβρη για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η νεολαία στέλνει μήνυμα πως δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι ούτε στη βάρβαρη κρατική πολιτική ούτε στα κοινοβουλευτικά παιχνίδια.