του Γιάννη Φωτίου
Εφιάλτης στη ζώνη με τους υδρογονάνθρακες
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας από τη μία πλευρά και Λευκωσίας και Αθήνας από την άλλη σε ένα τοπίο που μυρίζει ήδη μπαρούτι. Ύστερα από μαραθώνια συνεδρία η οποία διήρκεσε περισσότερες από 10 ώρες, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή και κάνει σαφές ότι θα επιμείνει με κάθε κόστος και μέσο μέχρι την πλήρη εκπλήρωση των στόχων της. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να κυνηγήσει τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και των περιοχών κατ’ εξουσιοδότηση της κυβέρνησης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με τις νέες ισορροπίες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρώτη που ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε ως πρωθυπουργός. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλάνε για «ιστορικό ρεκόρ» μακρύτερης συνόδου του Συμβουλίου, στο οποίο πρώτο θέμα πάντως ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ κούρδων ανταρτών και Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ενώ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν η οποία θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Σίγκμα, η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα με την αζέρικη κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι μπορεί η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR να διαθέσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας όχι μία άλλα δύο πλατφόρμες εξόρυξης.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να στηρίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες στον αναβαθισμένο ρόλο της μεγαλονήσου ως δεύτερo (μετά την Κρήτη) «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστική η κάλυψη από τα κυπριακά ΜΜΕ της συνομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυπριακής πλευράς) έδειξε «πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Αναστασιάδη και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της» και «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη διπλωματικής δράσης, ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό». Το «έδειξε κατανόηση» στις κυπριακές θέσεις πάντως δεν μεταφράζεται ως «αναγνώρισε το αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ που έχει ορίσει με το Ισραήλ», όπως έγραψαν ελληνικά ΜΜΕ.
Τον στίχο «υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη» θυμίζει το ΝΑΤΟικό διπλωματικό στραπάτσο Αναστασιάδη και Σαμαρά, που παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στις νέες ιμπεριαλιστικές σταυροφορίες στη Μέση Ανατολή κατέληξαν να βρίσκονται απομονωμένοι. Ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με Σαμαρά και Βενιζέλο αλλά δεν μετακινήθηκε ρούπι από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων στη σύγκρουση συμφερόντων για την κυπριακή ΑΟΖ. Παγερά αδιάφορος έμεινε ο Νορβηγός στους δουλικούς κομπασμούς του Αντ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα παρά τη δημοσιονομική στενότητα είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απλώς κάλεσε δημοσίως «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση» και μίλησε για την ανάγκη εστίασης στις κρίσεις στην «περιφέρεια του ευρωπαϊκού Νότου» (Κύπρος) και στην Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία) κάνοντας επίθεση στη Ρωσία που… «υποδαυλίζει την κατάσταση έντασης». Ο Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε σε καλά λόγια για τη συμβολή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες σε Κόσοβο, Αφγανιστάν και Μεσόγειο χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί σε τίποτα ή να «επιδείξει αλληλεγγύη στις ελληνικές ευαισθησίες», όπως του ζήτησε ο Β. Βενιζέλος. Στο πλευρό της Άγκυρας σταθερά κινείται και το Λονδίνο. «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αμφισβητώντας ανοιχτά τα επιχειρήματα της Λευκωσίας. Η τοποθέτηση όπως γράφτηκε έγινε μετά το μπλοκάρισμα των Άγγλων διαβήματος της ΕΕ προς τον ΟΗΕ κατά της τουρκικής επιθετικότητας.
Αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι η Λευκωσία με την πολιτική Αναστασιάδη βρίσκεται πιο απομονωμένη από ποτέ. Έχει ξεμείνει με κύριο σύμμαχο… το Ισραήλ, που μπορεί στην παρούσα φάση να βρίσκεται στα μαχαίρια με την Άγκυρα και να στηρίζει τις επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κύπρο, αλλά και αυτό επιδιώκει μεσοπρόθεσμα την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.