του Μιχάλη Ψύλου
«Ορμπαν, παραιτήσου» φώναζαν περίπου 10.000 διαδηλωτές έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ήταν η πέμπτη διαδήλωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενάντια στο φόρο στο ίντερνετ (0,5 ευρώ/1 GB) που ήθελε να επιβάλει ο ούγγρος πρωθυπουργός. Ο Όρμπαν πήρε πίσω το φόρο, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης κατηγόρησαν μάλιστα τον Όρμπαν ότι προσπαθεί να δημιουργήσειφόένα «ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα γύρω από την Ουγγαρία».
Η κυβέρνηση Όρμπαν κάνει από την πλευρά της λόγο για ένα αντικυβερνητικό πολιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση και στηρίζεται από δυτικές δυνάμεις: «Δεν θέλουμε ο Όρμπαν να μας οδηγήσει στην αγκαλιά του Πούτιν και στη Ρωσία. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να μείνουμε σε αυτή» είναι το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών. Άλλωστε οι νέες διαδηλώσεις συνέβησαν σε μια περίοδο αυξημένης πίεσης στην ουγγρική κυβέρνηση από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί έχουν εξαγριωθεί, καθώς ο Όρμπαν υποστηρίζει τον ρωσικό αγωγό Σάουθ Στριμ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, αντιτασσόμενος στα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στη Ουγγαρία, λόγω της συνεργασίας μας με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας» είπε ο ούγγρος ηγέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Τάιμς της Βουδαπέστης και πρόσθεσε: «Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στη νεοφιλελεύθερη δημοκρατία της Ευρώπης και να μάθουμε από την Κίνα και τη Ρωσία». Είναι φυσικό λοιπόν να κατηγορείται η ουγγρική κυβέρνηση από ΕΕ και ΗΠΑ ότι εφαρμόζει πολιτικές που σύρουν τη χώρα μακριά από τον ευρωπαϊκό δρόμο και προς την αγκαλιά του Κρεμλίνου. Η γαλλική Μοντ διερωτάται μάλιστα «αν η Ουγγαρία αξίζει να παραμένει στην Ευρώπη».
Αν και δεξιός εθνικιστής, ο Όρμπαν ακολουθεί από το 2010 που είναι στην πρωθυπουργία αντίθετη πολιτική από αυτήν που επιτάσσει η ΕΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε κυβερνήσει και πάλι την Ουγγαρία από αυτή τη θέση πριν από 12 χρόνια εμφορούμενος από ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες. Σήμερα όμως έχει αλλάξει τις απόψεις του και εμφανίζεται προστάτης των ουγγρικών επιχειρήσεων και του ουγγρικού λαού. Η πολιτική αυτή επιβραβεύτηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου το κυβερνών κόμμα του Όρμπαν πήρε το 51,5%, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν δει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ελάφρυνση των βαρών τους. Για παράδειγμα, ο Όρμπαν επέβαλε μορατόριουμ στις εξώσεις των άπορων ιδιοκτητών κατοικιών και δεν δίστασε να τα βάλει με τις μεγάλες τράπεζες που είναι παραρτήματα γερμανικών και αυστριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επιβάλλοντάς τους αυξημένη φορολογία με βάση το ενεργητικό κι όχι τα κέρδη τους. Τον περασμένο Ιούλιο διέταξε μάλιστα τις τράπεζες να καταβάλουν αποζημιώσεις στους δανειολήπτες που καταστράφηκαν από «άδικες συμβάσεις». Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας επικύρωσε μάλιστα στα μέσα της εβδομάδας την εν λόγω νομοθεσία.
Την περασμένη εβδομάδα το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά νέων έμμεσων φόρων που πλήττουν κυρίως τις ξένες εταιρείες. Επιβλήθηκε για παράδειγμα φόρος 6% επί των πωλήσεων για τα μεγάλα ξένα σουπερμάρκετ που έχουν έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο. Πρόκειται για τον λεγόμενο «φόρο Τέσκο», ο οποίος πήρε το όνομά του από την ομώνυμη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ που υπάρχει και στην Ουγγαρία.