του Αντώνη Ζήβα
Καταστροφικό για το κίνημα το άνοιγμα προς το Κέντρο της Κουμουνδούρου
Το Μνημόνιο φεύγει… το Μεμοράντουμ έρχεται» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Αυγής την Πέμπτη. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά ότι οι μάσκες των πολιτικών λιτότητας με τον καιρό αλλάζουν αλλά η αντιλαϊκή τους ουσία παραμένει. Το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» όμως δεν αφορά μόνο τη ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο, ωστόσο θολώνει τα νερά όσον αφορά το νέο καθεστώς επιτήρησης, προϊόν της «αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης», και τις δεσμεύσεις στο συνοδευτικό κέιμενο..
Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανεξάρτητα εάν θα είναι σε ισχύ Μνημόνιο ή όχι, άλλωστε επέμειναν οι ξένοι οικονομικοί παράγοντες στις συναντήσεις που είχαν με τον Γιώργο Σταθάκη στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ταμείου, τραπεζών και χρηματιστηριακών ομίλων προκειμένου –όπως σημείωσαν τα διεθνή ΜΜΕ– να τους διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια ιδίως σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους.
Αποκαλυπτικά σε αυτή την κατεύθυνση είναι και όσα ειπώθηκαν στις 29 Οκτώβρη στην έδρα της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου στις Βρυξέλλες στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κεφαλαιακών Αγορών. Εκεί οι τραπεζίτες παραδέχονταν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πια «προ των πυλών», αλλά εξέφραζαν την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να διαταράξει την πορεία μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και ότι οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν απειλή για το «μνημονιακό κεκτημένο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μας «ταράζει στη νομιμότητα» παίρνοντας πίσω ταυτόχρονα ορισμένες από τις «ακραίες» με τα νέα δεδομένα δηλώσεις στελεχών του, όπως του γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Βίτσα που είχε πει ότι το λιμάνι του Πειραιά θα πρέπει να επανακτηθεί από την κοινωνία και το Δημόσιο. Την Παρασκευή σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπείας αξιωματούχων και επιχειρηματιών από την Κίνα με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών του Διεθνούς Τμήματος του ΚΚ Κίνας Λι Τζινγιούν. Η συζτήτηση αφορούσε τη διασφάλιση και επέκταση των κινέζικων επενδύσεων στην περιοχή με καρότο την προοπτική μιας στενότερης στρατηγικής συνεργασίας. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους ότι τα κινέζικα συμφέροντα δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε την ίδια υπόσχεση της «συνέχειας του κράτους» έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στη δεξιά ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, την οποία διαβεβαίωσε ότι περιβάλλεται από εμπιστοσύνη και ότι η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα.
Παρά τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρο ότι η εναλλαγή φρουράς θα όσο ομαλή επιθυμούν στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, για να ενισχύσει το υπεύθυνο κυβερνητικό του προφίλ, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αλλάζοντας το πρωτόκολλο, ο Κ. Παπούλιας απάντησε μπροστά στις κάμερες στην τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «μίνιμουμ πολιτική συναίνεση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν κρίσιμα οικονομικά ζητήματα και εθνικά θέματα.
Ωστόσο η είδηση της συνάντησης δεν ήταν η φιλοκυβερνητική στάση του Παπούλια αλλά οι επικλήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη ομαλότητας και σταθερότητας. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι» τόνισε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συμφωνία της ημερομηνίας εθνικών εκλογών πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και προτού υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο συμφωνίας για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλεγεί από τη νέα Βουλή.
«Εξέφρασα στον κ. Παπούλια την ανησυχία μου για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» είπε, επιμένοντας ότι οι εκλογές θα διατηρήσουν τη σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγους να ανησυχεί καθώς οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη και ενδεχομένως να μην επιτρέψουν μια ομαλή εναλλαγή φρουράς όπως στο παρελθόν. Ωστόσο η επιτάχυνση της βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ σε «υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις» μέσα από το άνοιγμα στο κοινωνικό και πολιτικό κέντρο δεν αποτελεί την απάντηση που θα του δώσει την εκλογική νίκη. Αυτοί που πλήττονται από την κρίση δεν μπορεί να κρατούν την αναπνοή τους για να μη διαταράξουν τη δημοκρατική ομαλότητα, με το βλέμμα σε μια ημερομηνία εκλογών η οποία διαρκώς παρατείνεται.