της Ντίνας Ρέππα
Πτώση των δυνάμεων της συγκυβέρνησης, εμφάνιση εργοδοτικού συνδικαλισμού
Μεγάλη άνοδος των Παρεμβάσεων, της ανεξάρτητης, ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο χώρο της εκπαίδευσης, σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αναδεικνύουν τις Παρεμβάσεις σε τρίτη δύναμη στους κλάδους. Ειδικά στην Πρωτοβάθμια οι Παρεμβάσεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ, μια και η διαφορά τους είναι στους 1.500-900 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 62.000 ψηφισάντων. Συγκεκριμένα στην Πρωτοβάθμια: ΔΑΚΕ 20,9%, ΠΑΣΚ 19,7%, Παρεμβάσεις 18,4%, ΠΑΜΕ 13,9%, ΕΡΠ (ΣΥΡΙΖΑ) 10,9%, Εκκίνηση 10,2%. Δευτεροβάθμια: ΣΥΝΕΚ 25%, ΔΑΚΕ 21,8%, Παρεμβάσεις16,2%, ΠΑΜΕ 15%, ΠΑΣΚ 8,2%, Όλοι Μαζί 6%.
Η εκλογική στήριξη από τον κόσμο της εκπαίδευσης του ρεύματος του ανεξάρτητου, ριζοσπαστικού, ταξικού συνδικαλισμού αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα ανατροπής, ειδικά τώρα που η εκπαίδευση βρίσκεται στο κέντρο των αναδιαρθρώσεων με την επίθεση να εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη πανελλαδική ενίσχυση των ψηφοδελτίων των Παρεμβάσεων (+1.800 ψήφους στην Πρωτοβάθμια, +700 στη Δευτεροβάθμια) αποτυπώνεται και στην εκλογή αιρετών.
Ειδικά στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια η πτώση των δυνάμεων της συγκυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη, υπάρχουν περιοχές που δεν εκπροσωπείται κανένας από τους δυο!
Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες στην απρόσκοπτη άσκηση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, διευρύνουν το ρήγμα και δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στο προχώρημα αναδιαρθρώσεων όπως η αξιολόγηση, αν συνυπολογιστεί και η προσπάθεια του υπουργείου για τον έλεγχό τους. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος διαψεύστηκε στις δηλώσεις του ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις του συνδικάτου με το υπουργείο!
Συγκλονιστική είναι η ενίσχυση των Παρεμβάσεων εκεί όπου η σύγκρουση με τον διοικητικό μηχανισμό του κράτους έφτασε σε διώξεις αγωνιστών με ΕΔΕ / πειθαρχικά (Λακωνία / Παπαδοπούλου, Γ΄ Αθήνας / Βαϊνάς, Χρόνης). Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ηχηρότατο μήνυμα στήριξης, αποδεικνύοντας ότι δεν τρομοκρατούνται.
Στη συνολική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, να σημειώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών: Γίνονται με πανελλαδική άδεια και με υποχρεωτική συμμετοχή ελεγχόμενη από τη διοίκηση. Έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αναφέρονται στα υπηρεσιακά συμβούλια, τους μηχανισμούς συνδιαχείρισης όπου παραδοσιακά λειτουργεί το ρουσφέτι και η εκδούλευση, με τις κάθε φορά κυβερνητικές παρατάξεις να έχουν προβάδισμα στις εξυπηρετήσεις, χωρίς φυσικά να είναι συνδικαλιστικά όργανα. Είναι προνομιακός χώρος για τις παρατάξεις που κυβερνούν και δυσμενές πεδίο άσκησης πολιτικής για το ανεξάρτητο, ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό ρεύμα.
Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός εμφανίζεται σοβαρά λαβωμένος και στους δυο κλάδους, χωρίς όμως να συντρίβεται, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του. Η ΔΑΚΕ πέφτει σημαντικά (από 1.500-2.100 ψήφους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, διατηρώντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα).
Η ΠΑΣΚ καταβαραθρώνεται στη Δευτεροβάθμια, όπου παύει να αποτελεί πανελλαδικό ρεύμα μια και δεν κατεβάζει ψηφοδέλτια σε αρκετά ΠΥΣΔΕ και πέφτει στην πέμπτη θέση. Στην Πρωτοβάθμια εμφανίζει μικρή πτώση των δυνάμεών της και διατηρείται στη δεύτερη θέση, με έντονες όμως απώλειες στα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια.
Είναι φανερό από τα αποτελέσματα ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στην παραδοσιακή του μορφή δέχεται ισχυρότατες εκλογικές πιέσεις, κατορθώνει όμως να διατηρείται. Η άρνηση των δυνάμεων των ΣΥΝΕΚ-ΠΑΜΕ να συμβάλλουν σε συνολικό σχέδιο αντεπίθεσης και οι αδυναμίες από την πλευρά της ριζοσπαστικής πτέρυγας στην οργάνωση και τον από τα κάτω συντονισμό παίζουν ρόλο σε αυτό.
Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΕΡΠ (ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίζουν άνοδο στη Δευτεροβάθμια (+1.100 και πρώτη θέση) και πτώση στην Πρωτοβάθμια (-500 και 5η θέση). Για το αποτέλεσμα στη Δευτεροβάθμια χρειάζεται να συνυπολογιστεί ότι στις εκλογές αυτές δεν κατέβηκε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, που το 2012 είχε πάρει 2.000 ψήφους Η ασταθής αυτή άνοδος, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των άλλων ψηφοδελτίων της Αριστεράς, δεν αντανακλά δυναμική ρεύματος που διεκδικεί κυβερνητική εξουσία και φανερώνει εγγενή προβλήματα της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ στο εκπαιδευτικό κίνημα. Αποτελεί συνέπεια της γραμμής της κινηματικής καθήλωσης προς τις επερχόμενες εκλογές.
Το ΠΑΜΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με σημαντική άνοδο και στους δυο χώρους.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι η παρουσία φαινομένων εργοδοτικού συνδικαλισμού και τα εκλογικά αποτελέσματα που επέφεραν όπου εμφανίστηκαν. Έκαναν την εμφάνισή τους ψηφοδέλτια απευθείας καθοδηγούμενα και πλήρως ελεγχόμενα από τη διοίκηση χρησιμοποιώντας ως υποψήφιους στελέχη εκπαίδευσης (κυρίως διευθυντές), σε συνεργασία συνήθως με τον παραδοσιακό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν πιλοτικά τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο συνδικαλιστικό κίνημα στη νέα εποχή της αξιολόγησης, με το φόβο, την απειλή και τους εκβιασμούς που τη συνοδεύουν.