του Γιώργου Σταχούλη
Κοροϊδία το ελάχιστο εισόδημα – Άρωμα εκλογών
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 700.000 δικαιούχους ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο Ζάππειο. «Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευάγγ. Βενιζέλος. «Η εισαγωγή του θεσμού του εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια μικρή επανάσταση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και συμπλήρωσε: «Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά –για ένα εξάμηνο– σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού». Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Το μέτρο που αφορά 200 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και 300 για ζευγάρι (ενώ θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και 100 για κάθε ανήλικο) προβλέπει πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας πρέπει να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, τα τεκμήρια για αυτοκίνητο και δίκυκλα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις που διαθέτουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ως το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Δεκέμβριο, δεν υπολογίζονται φόροι, έκτακτη εισφορά, προνοιακά επιδόματα, τεκμήρια, διατροφή ανήλικου τέκνου, καθώς και το 20% του μισθού που λαμβάνει ο δικαιούχος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και όχι στο σύνολο τον πολιτών που επιβιώνουν κάτω από το όρια της φτώχειας. Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 23,1% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 2.500.000 πολίτες. Το πιο αποκαρδιωτικό στοιχείο είναι το ρεκόρ που καταγράφει η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα που αγγίζει το 28,8%.
Για «μνημείο κοροϊδίας» απέναντι σε έναν εξαθλιωμένο λαό με 6,3 εκατ. πολίτες να βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και «ανακύκλωση της ανέχειας» μιλούν τα κόμματα της Αριστεράς σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της φτωχοποίησε μέχρι τα όρια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης το λαό, έρχεται τώρα εκ των υστέρων να επουλώσει κάποιες ελάχιστες από τις αναρίθμητες πληγές που αφήνει πίσω της η ακραία φτώχεια, την οποία δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία “να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι”» είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Στρατούλης του Σύριζα. Από την πλευρά του το ΚΚΕ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να προειδοποιήσει ότι «τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα τα πάρει από όσους θεωρούνται λιγότερο φτωχοί, ανακυκλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανέχεια και ορίζοντας έτσι μια “γραμμή φτώχειας” πάνω από την οποία κανείς δεν δικαιούται προνοιακή στήριξη».
Εν κατακλείδι, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα της καθολικής διάνοιας της ανθρωπότητας και από τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του σύγχρονου τεχνολογικού περιβάλλοντος. Δυνητικά αυτό επιτρέπει την πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπου από το όνειδος της καθημερινής επιβίωσης. Ανοίγονται τεράστιες αδιάβατες λεωφόροι ελευθερίας και δημιουργικότητας πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, την ίδια ιστορική στιγμή που οι καπιταλιστικές σχέσεις τις παραγωγής αναιρούν, στέκονται εμπόδιο σε αυτή την ιστορική τάση και δυνατότητα της εποχής μας, βυθίζοντας στον κόσμο της εργασίας σε ένα ωκεανό εξαθλίωσης, μιζέριας, ανορθολογισμού και θανάτου (αρρώστιες, πόλεμοι), από όπου αντλεί ο κόσμος του κεφαλαίου τούς αναγκαίους πόρους προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του. Αναγνωρίζοντας οι αστοί πολιτικοί τους κίνδυνους εξεγερσιακών καταστάσεων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες της ΕΕ, εισάγουν στην πολιτική τους το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή τάζουν κυριολεκτικά ψίχουλα, προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιστα τη λαφυραγώγηση και κλοπή του κόσμου της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε πως ο νέος αυτός θεσμός γίνεται πραγματικότητα ύστερα από πολύμηνη προετοιμασία, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γκαουλάιτερ της ομάδας δράσης Τασκ Φορς προσέφεραν τεχνική βοήθεια και την εμπειρία των καλύτερων διεθνών πρακτικών, για την άμεση εγκαθίδρυση του θεσμού στην Ελλάδα.