Τα τελευταία 40 χρόνια οι κορυφαίοι κατασκευαστές πολιτικών πλυντηρίων συνιστούν τους… έλληνες πολιτικούς.
«Αθώοι», «άσπιλοι», «αδιάφθοροι» και «άμωμοι» όσοι κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα. Στο… καταπληκτικό αυτό συμπέρασμα καταλήγει ο περίφημος αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» που διενεργήθηκε για τους περίπου 500 πρωθυπουργούς, υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς υπουργείων και λοιπούς παρατρεχάμενους.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες, έχουν εντοπιστεί ελάχιστες «αποκλίσεις» ανάμεσα στα δηλωθέντα και τα πραγματικά εισοδήματα. Συνολικά «μικρές παρατυπίες» παρατηρούνται σε 26 πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο για δύο μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση.
Με απλά λόγια το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα είναι απολύτως αθώο για εκατοντάδες σκάνδαλα, μίζες, χρηματισμούς, δωροδοκίες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Φυσικά το αποτέλεσμα της έρευνας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε σκέψεις περί αλλαγής όσων ισχύουν για τα τραπεζικά και επιχειρηματικά απόρρητα, τις υπεράκτιες εταιρείες και τη μη ονομαστικοποίηση των μετοχών. Πρόκειται για ένα δικτύωμα θεσμών που μόνιμα και σταθερά καλύπτει τη διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικής. Μάλιστα προστατεύεται πλήρως από την κοινοτική νομοθεσία καθιστώντας προφανή υποκρισία τις απόψεις περί θεσμικής κατοχύρωσης της διαφάνειας χωρίς ρήξη με τις ίδιες τις πολιτικές του κεφαλαίου.
Ερωτήματα σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει αναδρομικά το πόθεν έσχες των μελών της έθεσαν την Παρασκευή για τους δικούς τους λόγους με κοινή ερώτησή 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ερώτησή τους οι 21 βουλευτές της ΝΔ ζητάνε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιβεβαιώσει ότι πέρα από την ετήσια υποβολή τού «πόθεν έσχες» οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της σημερινής κυβέρνησης δεν εξαιρούνται από το νόμο αλλά ελέγχονται κατά τον ίδιο τρόπο αναδρομικά και υποχρεωτικά για την περιουσιακή τους κατάσταση.
Όπως σημειώνουν, ούτε στον εν λόγω νόμο αλλά ούτε και στη τροπολογία που ακολούθησε δηλώνεται ρητά ότι στον σχετικό έλεγχο εμπίπτουν και όσοι υπηρετούν σήμερα σε δημόσια αξιώματα, πρόβλεψη η οποία ωστόσο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου