«Άρχοντες» ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, όπως και ο κύπριος αδελφός τους, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κύπρου! Έτρεχαν κάθιδροι οι ηγέτες των υπόλοιπων 16 κρατών της ευρωζώνης να υποβάλουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, οπότε και έληγε η προθεσμία, τους προϋπολογισμούς των χωρών τους στην Κομισιόν για να τους εγκρίνει. «Αραχτοί και λάιτ» οι δικοί «μας»! Ούτε που τους ένοιαζε τίποτα! Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες πλέον χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας, οπότε δεν έχουν καμιά υποχρέωση να υποβάλουν τον προϋπολογισμό τους για έλεγχο στην Κομισιόν, για τον απλούστατο λόγο ότι ουσιαστικά η… Κομισιόν καταρτίζει τον προϋπολογισμό τους! Δεν έχετε ακούσει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να λένε πολλές φορές «Εμείς συμφωνούμε, να δούμε όμως τι λέει και η τρόικα»; Όταν στην Ελλάδα τίποτα δεν γίνεται, αν δεν συμφωνήσει η τρόικα, ποιος φτιάχνει ουσιαστικά και τον προϋπολογισμό; Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ή οι υπάλληλοι της Κομισιόν και του ΔΝΤ; Προφανώς οι δεύτεροι επί της ουσίας, ασχέτως αν για τυπικούς λόγους τον υπογράφουν υπό την ευρεία έννοια οι πρώτοι.
Μπορεί οι Γάλλοι και οι Ιταλοί να λένε ότι δεν θα συμμορφωθούν και η Γαλλία να αρνείται να καταρτίσει προϋπολογισμό με έλλειμμα μικρότερο του 3%, μπορεί ο Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, να δηλώνει περήφανα ότι «ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα καταρτίζεται στη Ρώμη και όχι στις Βρυξέλλες». Μπορεί ακόμη και ο δεξιός πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου, τυφλό όργανο των Γερμανών, να εκλιπαρεί να του επιτρέψουν να μειώσει το δομικό έλλειμμα κατά… 0,2% (!) λιγότερο από όσο είχε αναλάβει τη δέσμευση και να αγανάκτεί με την αρνητική απάντηση, μιλώντας για «δημοσιονομικό φανατισμό» που θα του στερήσει κάθε ελπίδα νίκης στις βουλευτικές εκλογές σε έξι μήνες στη χώρα του.
Αυτά όλα συνιστούν απλώς δημοσιονομικές διαδικαστικές λεπτομέρειες. Καθώς όλη η Ευρώπη μετατρέπεται σταδιακά σε επαρχία του Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας, από του χρόνου αυτές οι διαδικασίες θα υποβαθμιστούν από το πολιτικό στο τεχνοκρατικό επίπεδο.
Πάμε για νέο, εκσυγχρονισμένο καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας.