Σχόλιο του Χ. Αβραμίδη
Πιο πραγματιστής από ποτέ χαρακτηρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ με τις εξαγγελίες του στην ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου. Με τους όρους πραγματισμός και ρεαλισμός όμως τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα δεν εννοούν ασφαλώς ένα σχέδιο το οποίο θα πατάει σε μια λογική ανάλυση για να βγάλει από την κρίση τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις αλλά μάλλον ένα σχέδιο που κλείνει το μάτι στα ανώτερα στρώματα, ώστε να αποφύγει με «ρεαλισμό» τη σύγκρουση μαζί τους. Κάτι τέτοιο φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του Πριν, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι όποιες αριστερές δυνάμεις επιμένουν στην έξοδο από ΕΕ-ευρώ και ΝΑΤΟ σαν αναγκαία σημεία μιας αριστερής πολιτικής στο σήμερα θα κάνουν ζημιά στο λαϊκό κίνημα. Με αυτό τον τρόπο το κόμμα που ευαγγελιζόταν την ενότητα της Αριστεράς έκλεισε τελικά την πόρτα σε οποιαδήποτε συνεργασία, στο βαθμό που όλες οι άλλες οργανώσεις θεωρούν τα παραπάνω βασικά σημεία.
Εάν όμως αποκλείεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπάρχει περιφέρεια που να μπορεί να συμφωνήσει, τότε ποιος μένει να στηρίξει την κυβέρνηση; Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε το στόχο της αυτοδυναμίας, όμως ταυτόχρονα έκλεισε το μάτι σε αποχωρήσαντες των δύο μεγάλων κομμάτων. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων «πού θα βρεθούν τα λεφτά» επανέλαβε την πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα αποφασίσει τη διαγραφή μέρους του χρέους και την ελαστικοποίηση των όρων αποπληρωμής του. Στη συνέχεια αναφορικά με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πιθανές όχι τόσο φιλικές αντιδράσεις των εταίρων και των αγορών ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να καθησυχάσει ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε ρήξη καθώς οι εταίροι και τα μεγάλα συμφέροντα έχουν κάθε συμφέρον να άρουν την εμπιστοσύνη τους από μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση και να κάνουν το «ντιλ» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και αυτή η πολιτική άμβλυνσης των ακραίων επιπτώσεων του Μνημονίου είναι στα χέρια των «δανειστών», εφόσον θεωρούνται εργαλείο της τα αποθεματικά του ΤΧΣ και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.